Телевизор на стената - съвети за позиционирането му

Публикувано на 31/03/2020 от Радина | Последна редакция на 24/02/2021 | Видяно 4 827 пъти

Със сигурност телевизорът е нещото, без което не можем да си представим един хол. В допълнение към основната му функция, той се явява и декоративен елемент в интериора. Съвременните модели са много по-компактни и функционални от своите предшественици и благодарение на удобните размери се появяват различни начини за монтирането им.

За да спестите място в стаята е препоръчително телевизорът да се постави на стената. Тази опция е идеална, ако искате всичко около вас да е компактно.

Дизайнерите отбелязват, че моделите с големи размери се превръщат в основен детайлен елемент. А ако имате по-грандиозни планове и се нуждаете от компетентно мнение, то винаги може да се консултирате със специалистите, регистрирани при нас.


На какво да обърнем внимание?

Когато вземате решение къде и как да поставите своя телевизор, е важно да обърнете внимание на следното:

  • Цветът на стената и текстурата на материала;
  • Избор на най-удобното и практично разположение;
  • Ефектът на радиация върху самите вас (натоварването на зрението);
  • Влиянието на външните отрицателни фактори върху техниката.

Можете да поставите устройството върху скрин или други ниски мебели. Тази идея е широко разпространена.

Вторият вариант - поставяне срещу мястото за хранене или дивана. Уверете се, че разстоянието между позицията на зрителя и екрана е приемливо. Колкото по-голям е екранът, толкова повече трябва да е и разстоянието.

Телевизорът изглежда страхотно над камината, но само ако тя е изкуствена. По този начин стената ще се превърне в доста забележим елемент.

Препоръчва се да не се поставят телевизори близо до отоплителни уреди, истински камини и изкуствени източници на светлина.

Вижте още: Време ли е за нов телевизор в дома ви


Различен дизайн на стената

Можете да използвате различни материали за основата на стената, на която ще поставите телевизора. Най-популярните варианти, предлагани на пазара, са:

  • Тапет - това е практичен, достъпен и стилен материал, който може да бъде в различни цветове. По този начин е лесно да откроите конкретна зона, проектирана специално за техниката. Експертите препоръчват да се използват платна с 3D обемни изображения. Темата на снимката трябва да отговаря на стила на интериора.
  • Боя - боята има наситен цвят, евтина е и се задържа дълго време на стената. Такъв материал е идеален за декорация на стени. Пространството до телевизора е най-добре да бъде боядисано в топли нюанси. Ако искате да подчертаете даден предмет обаче, използвайте ярки цветове. На празното място около телевизора, с помощта на бои, можете да нарисувате всичко: цветя, птици, абстрактни елементи и т.н.
  • Текстил - за да създадете уют и комфорт, използвайте текстил. Заложете на естествените материи. Цветът и текстурата на материала трябва да са в хармония с мебелите и другите елементи. Опитайте да контрастирате цвета на телевизора с този на текстила.
  • Мазилка - благодарение на декоративната мазилка за стени, можете да придадете релеф с интересна текстура. С негова помощ можете да разделите стената на зони, които се различават по текстура. Поставете телевизор върху плоско покритие, а текстурираната част ще украси оборудването от различни страни.


С какво е нужно да се съобразим?

Монтирането на телевизор изисква не само умения, но и подготвителен процес. По време на работа трябва да бъдете максимално внимателни, особено ако телевизорът е по-голям.

  • Решете на каква височина ще бъде поставен и намерете оптималната точка, от която е удобно да гледате екрана. Най-добрата височина е на или близо до нивото на очите ви.
  • Не прикрепвайте телевизора плътно до стената. Оставете пространство за циркулация на въздуха. Това ще позволи на телевизора да се охлажда добре по време на работа.

Вижте още: Телевизор или проектор - какво да изберем за невероятно кино изживяване у дома?


Начини на поставяне

Съществуват два най-популярни начина за поставяне на телевизор на стената – със стойка или на опора.

Стойките биват няколко вида:

  • Наклонени - с тях можете да наклоните екрана на около 20 градуса от основата на конструкцията.
  • Статични - надеждно и силно фиксиране без движещи се елементи.
  • Наклонени и въртящи се - използвайки тази опция, можете не само да наклоните екрана, но и да го преместите във всяка посока.

Надяваме се съветите ни да са ви били полезни. Ако се питате как да позиционирате своя телевизор и коя идея на практика би изглеждала най-добре за дома ви, допитайте се до експертите, регистрирани в MaistorPlus. Пуснете своята безплатна заявка за проект. Очаквайте различни предложения, от които да изберете подходящото за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта