Актуалната кухня - водещи тенденции за 2023 година

Публикувано на 25/01/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/01/2023 | Видяно 6 007 пъти

Кухнята е най-функционалното помещение в нашето жилище, така че когато го оборудваме трябва да бъде съвременно и удобно. Но понякога ни се иска и да бъдем актуални и всичко в дома ни да отговоря на модерните тенденции и дизайни. За това как да направите стилна кухнята си през 2023 г. ще поговорим сега. 


Екология и технологии

Да сме еко-ориентирани стана тенденция във всички аспекти на живота ни. Последните години наблюдаваме устойчив растеж на този тренд и той не подминава строителството и интериорния дизайн. Често се замисляме за кухненските шкафове, масата за хранене, но не и за технологиите, а те всъщност играят ключова роля от гледна точка екологичността и здравословният начин на живот. 

Най-лесната стъпка към съзнателното потребление е да се намали количеството пластмаса в ежедневието. Много от нас употребяват бутилирана вода. С грижа за природата си струва да се откажем от нея от бутилираната вода. Модерно решение тук е филтрирането на чешмяната вода от вградените водни системи под мивката. Те са удобни за използване, тъй като чешмяната и пречистената вода текат от един кран и това е естетическо решение от гледна точка на кухненския дизайн. 

Друга стъпка към създаването на екологично пространство е закупуването на шредер за хранителни отпадъци, който се монтира в отвора на кухненската мивка.


Обединение на пространството

В много съвременни жилища кухнята е част от едно общо помещение с хола и поради тази причина дизайнерите се стремят да я направят по-невидима, с цел хармоничното вписване в общата картина. Основният тренд тук е минимум детайли по фасадите и отсъствие на горни шкафове.  

Много актуални са откритите решения за съхранение, рафтове и много функционални шкафове. На мястото на липсващите горни шкафове може да подредите красиви съдове или пък подходящи декоративни елементи и изкуство.  

И още нещо, което визуално създава стил в къта за готвене е използването на един и същи материал за кухненския плот и стената зад него. Тази техника позволява да поддържате чистотата на линиите и прави възприемането на интериора по-хармонично. 


Заоблени форми и антики

Меките, заоблени линии не подминават и дизайна на интериора в кухнята, като това се отнася както за мебелите така и архитектурата на самото помещение. Кръгли маси, столове със ергономични форми, освен че са много удобни и комфортни, през новия сезон 2023 ще изглеждат и супер актуални. Ако не сте привърженик на правите и изчистени линии това е вашият варианти да внесете модерно звучене на кухнята.  

Увлечението към мебели с винтидж звучене навлиза и в кухнята през новата 2023 година. В най-модерните пространства сега се усеща нотка носталгия и това се отнася не само до визуалното оформяне на кухнята, но и при избора на мебели. Не е задължително вече да се избавим от старите вещи непременно. Много от тях може да преживеят своя ренесанс, а бабиният шкаф или любимия стол на дядо да се превърнат в основен акцент в актуалната кухня. 


Метал и текстури

През 2023-та в кухнята ще появят различни метали - месинг, бронз, неръждаема стомана, имитация на ръчно полирани повърхности. Материалите могат да се използват индивидуално или във впечатляващи комбинации. Това ще позволи да направите кухнята си забележително модерна и с атрактивна визия.  

Нараства и интересът към грубо изглеждащи, сякаш необработени, повърхности, декоративна мазилка, текстурирани плочки, комбинацията от камък и дърво в едно пространство. Изборът на тези материали ви позволява да създавате впечатляващи  пространства, придавайки на интериора на кухнята подчертана индивидуалност. 


Total white, дълбок цвят и гланц

Слонова кост, млечно бяло, седеф...това съвсем не е нов тренд и е факт, че сега се намира на пика на своята популярност. Наблюдаваме го във всички пространства на дома - хола, спалнята, а сега и в кухнята. За създаването на total white интериор е добре да знаем, че той всъщност се състои в нюансите и различните текстури. Включването на гладки, текстурирани, и груби материи ще направи интериора богат и интересен. 

Въпреки че бялото и всичките му нюанси  са много актуални, дизайнерите се обръщат към и други цветове, за да направят кухнята по-персонализирана. Сред модерните цветове на 2023 г. са зелено и синьо, различни варианти на билкови нюанси, напомнящи градински чай, розмарин, шафран и босилек, както и мека теракота и кафяво.  

Ако към цветът добавите и от модерното гланцово покритие, кухнята ще се превърне в красива  кутия за бижута.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта