Свежа жълта кухня: 5 лесни стъпки към създаването й

Публикувано на 08/10/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 18/10/2019 | Видяно 2 375 пъти

Ако вашата кухня копнее за естествена светлина или пък просто се нуждае от малко топъл цвят тук и там, имаме перфектното решение за вас и вашите интериорни нужди. Заложете на жълтия цвят! С него не само ще обновите пространството, но и ще донесете много слънчево настроение в кухнята. Не си мислете обаче, че това значи да боядисате цялото помещение в лимонено жълто.

Жълтите кухни дават огромно поле за творчество, тъй като свежият цвят може да бъде поместен във всяка една зона - от шкафовете, през плотовете, до стените. Точно тази гъвкавост ви позволява да създадете кухненското пространство от вашите мечти. За да ви вдъхновим да оживите кухнята си и да внесете в нея още повече свежест и хармония, тук ви показваме как да интегрирате жълтото в най-кулинарното кътче на дома. За още куп идеи за вашето домашно пространство, не се колебайте да потърсите интериорните дизайнери в сайта ни.


Жълтото - перфектният цвят за шкафовете

Един от начините за създаване на жълта кухня е, като го пренесете чрез шкафовете. Жълтото може да изглежда добре както върху традиционни модели, така и върху по-модерни шкафове. Ако решите да заложите на тях в кухнята, не забравяйте, че избраният от вас нюанс ще доминира в стаята. 

  • Ако използвате много ярък цвят, помислете за използването на боя с матов завършек, а не такава с лъскав. Това ще омекоти жълтите шкафове и ще допринесе за стила на помещението. 
  • Ако решите да не залагате на жълти шкафове, изберете такъв цвят, който се допълва с жълтото, което ще използвате другаде. Някои цветове, които хармонират добре с жълтото са бяло, бежово, сиво и черно.

Вижте още: Дръзка кухня в тъмни цветове? 7 съвета как да я създадете!


Жълт плот - защо не?

Ако идеята за жълти шкафове в кухнята не ви допада, помислете да внесете свежия цвят в помещението, като го пренесете върху плота. 

  • Кухненският плот от гранит ще ви свърши чудесна работа, тъй като се предлага в най-различни жълти и златни тонове. 
  • За да балансирате цветовете в кухнята, за шкафовете изберете неутрален цвят като бяло, черно или сиво. Жълтото можете да пренесете както върху плота, така и като лек акцент по стените или кухненския гръб. 
  • Ако използвате жълти цветове за шкафовете в кухнята, изберете фин плот в плътен цвят, който ще ви помогне да ги подчертаете. Цветове като тъмно кафяво, сиво, бяло и кремаво се допълват добре с жълто.


Жълти стени - смелият избор

Някои жълти кухни могат да бъдат създадени само с помощта на цветна боя по стените им.

  • Ако искате да проектирате жълта кухня, която не е прекалено натрапчива или дръзка, помислете дали да не боядисате стените си в свежия цвят. Това решение ще ви позволи да изберете за шкафовете и плотовете по-неутрален и класически нюанси. 
  • Изберете такъв оттенък на жълтото, който е достатъчно дързък, че да се откроява от шкафовете и плота. По този начин концепцията за жълта кухня ще се наложи много бързо и лесно в помещението и наистина ще изглежда чудесно. 

Вижте още: Хитро решение за компактни жилища - обединете хола и кухнята в едно


Кухненският гръб - най-красивият акцент

Кухненският гръб е още един компонент в кухнята, където жълтото би стояло зашеметяващо. По правило гърбът служи за обединяване и сплотяване на всички елементи в кухнята. Но е и перфектният акцент, с който да се добави повечко цвят в помещението. 

  • Плотовете са с неутрален цвят? Но шкафовете съдържат малко жълто? Съвсем спокойно можете да пренесете жълтия цвят и върху гърба. 
  • Жълтият цвят в кухненския гръб можете да използвате или като създадете плътна монохромна линия, или като използвате плочки с интересна шарка с жълт акцент.
  • Много ефектно ще стане и ако заложите на плот, който има флорални мотиви в жълт цвят. По начин се лишавате от наситеността да жълтото, но пък ще заложите на много стил и нежност.


Подът - свързващият елемент

Подовата настилка в една жълта кухня трябва да бъде едно от нещата, на които да обърнете по-специално внимание. Подът трябва да допълва цветовете, които вече присъстват в стаята, без да добавя допълнителен цвят, който да се бие с останалите. 

  • Ако решите да използвате шкаф от естествено дърво в жълтата кухня, като череша, дъб или клен, помислете дали да не използвате и същия цвят подова настилка от твърда дървесина, за да хармонизирате останалите тонове. 
  • Ако не, изберете материал на пода, който ще подчертае жълтото, като теракота, естествен камък или някой в тъмносивата гама.

И така, проектирането на една кухня е една нелека задача. Изисква се както творчески усет, така и практически умения. И както знаете, често се налага да потърсим помощ от професионалисти за ремонтните дейности у дома. Доказаните специалисти, регистрирани при нас могат да ви помогнат. По всяко време имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
28 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта