Как да запазим блясъка на бялата кухня?

Публикувано на 14/09/2019 от Сузана | Последна редакция на 14/11/2019 | Видяно 1 320 пъти

Бялото е един от най-популярните нюанси, използвани в интериора - и това важи с пълна сила  за кухненското обзавеждане.

  • Широкото приложение на този цвят произтича не само от неговото безвремие, но и от възможността да се комбинира с всякакви нюанси и декори. Той обаче има и своите негативи.
  • Върху светлото много лесно изпъква всяко петно, а ярката бяла визия понякога става жълта.
  • Как да гарантираме, че бялата кухня ще запази своя уникален чар дори след години? Като начало ще разгледаме най-масовите причини за пожълтяването.


Внимавайте със слънцето

Пожълтяването на бялата кухня се причинява най-вече от стареене на цветовете, заради пряка слънчева и дневна светлина. За да избегнете това може да прибегнете до няколко трика, които ще запазят цветовете за по-дълго време:

  • Обзаведете със щори. В днешно време има много актуални модели, които могат да осигурят в стаята достатъчно светлина, но в същото време да предпазват от острото слънце.
  • Заложете на пердета и/или завеси. С тяхна помощ слънчевите лъчи ще бъдат малко по-милостиви към бялата повърхност на шкафовете.
  • Ако ви предстои обзавеждане с чисто нова кухня, съобразете тя да не бъде изложена на пряка слънчева светлина. Разположете я максимално далече от прозореца.

Вижте още: Как да внесем цвят в бялата кухня?


Химията - бъдете внимателни!

Химикалите също оказват влияние върху повърхността на шкафовете. Много добре подбирайте препаратите за кухнята си, особено ако тя е в бял цвят. 

  • Можете случайно да предизвикате пожълтяване, като използвате амоняк и хлор, препарати с алкохол над 25 процента или ацетон.
  • При миене на неръждаема стомана, керамични или други плочки, също лесно може да се наруши цветът , ако се използва неподходящ почистващ препарат. В днешно време вече не се препоръчва толкова активно използването на агресивна химия, особено в кухнята.
  • Почистването със силата на парата все повече набира скорост и това е от полза и за запазването на цветовете.


UV-устойчиви повърхности

За да поддържате кухнята си красиво бяла, изберете също и врата, изработена от материали с висока устойчивост на UV лъчи. Ако харесвате лакираните мебели, обърнете внимание на вратите, обработени с  лакове с повишена устойчивост на UV.

За какво да внимаваме по време на поддръжката:

  • Кухненските повърхности на всеки производител имат своите специфики, така че е добре да прочетете внимателно инструкциите за поддръжка. Там трябва да се посочва какви почистващи продукти и процедури са най-подходящи за определен вид замърсяване и какво определено да се избягва.
  • По принцип, петната от кафе, горчица, къри на прах или червено вино, трябва да се отстраняват веднага, за да не проникнат в дълбочина. За повечето мебелни повърхности не използвайте за почистване продукти, съдържащи абразиви, или абразивни гъби и други остри материали - те биха могли да ги надраскат.


Почистващи препарати, които можете да си направите сами

Какво да правят тези от вас, които вече са се сдобили с бяла кухня, но тя не е изработена от ултрамодерни и издръжливи материали и губи своята белота? Ето три рецепти, които можете да си приготвите собственоръчно и със сигурност ще помогнат.

  • Пригответе почистващ разтвор от 200 мл. оцет, 50 г. сода за хляб и 400 мл. топла вода. Изчакайте хубаво содата да се разтвори и почистете с препарата повърхностите.
  • Смесете 1 с.л. сол със сока от един лимон, оставете солта да се разтвори и така ще получите лека почистваща паста
  • Разредете 1:1 вода и водороден пероксид (кислородна вода). С разтвора може да почистите всички повърхности във вашия дом.

Поддръжката на кухнята е важно начинание, особено когато тя е бяла. Въоръжете се с търпение и много старание, за да може да поддържате свежестта на цвета. В случай че ви предстои обзавеждане на нова кухня и имате нужда от професионално съдействие, може да се обърнете към доказаните специалисти, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта