Очарователна кухня в шаби шик стил: Как да я постигнете

Публикувано на 26/06/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 11/11/2019 | Видяно 4 996 пъти

Шаби шик стилът е невероятна симбиоза между нежност, стил, пищност, комфорт, между минало и настояще. Смята се, че създателят на стила е Рейчъл Ашуел, като в началото всичко е започнало на шега. Рейчъл имала силно желание да превърне дома си в функционално място, без да се превръща в роб на четири стени. Започнала да обикаля пазари за мебели втора употреба, да прави нови калъфи за възглавници от стари платове, да трансформира  всичко старо в ново съвършенство. И така няколко години по-късно, тя отваря първия си шаби шик бутик.

При този стил характерни са състарените мебели, използване на антики или стари предмети. Това обаче в никакъв случай не означава, че шаби шикът ще превърне дома ви старовремска емблема. Напротив! При него има една перфектна смесица между съвременни дизайнерски решения, с полъх от миналото. Живот в приказно пространство, което носи величието на миналото в красотата на съвремието. Сигурни сме, че ще се влюбите в него!

Шаби шик кухня е мисия, която ще превърне пространството за готвене в любимо кътче от дома. Женственият полъх на стила, в комбинация в елегантността му, напълно заслужават да бъдат част от жилището ви. Разберете как да превърнете кухнята си в истинско шаби шик съвършенство. Ако имате нужда от помощ или съдействие, специалистите по ремонт на кухня, регистрирани в MaistorPlus, са готови да ви подадат ръка и да ви помогнат в реализирането на вашите желания.


Заложете на пастелни цветове

За перфектната шаби шик кухня ще е добре да се спрете на пастели цветове. И то не само са стените. Шкафове, аксесоари, чинии, уреди – желателно е всичко да бъде в тази гама. Идеални за шаби шик кухнята са цветовете, които носят нежност, романтика и спокойствие. Това са бледите нюанси на:

  • Синьо – това е цветът на небето и морето. Символизира стабилност, довериe, вяра, мъдрост, истина. Освен това има успокояващ ефект, който ще и бъде нужен ако не си набухне сладкиша или ви загори ястието.
  • Розово – позитивен цвят, които може да успокоява. Свързва се с разбирателство и безусловна любов. Има способността да премахва агресията, а в помeщение, пълно с остри ножове, това не е никак лошо.
  • Лилаво – счита се за белег на творческите натури. Ако може да превърнете всяко ястие в достоен участник в кулинарен конкурс, то определено това е вашият избор за цвят на шаби шик кухня. Освен това, лилавото има способността да внесе хармония, която никак няма да ви е излишна.
  • Зелено – успокоява съзнанието и освобождава от лоши мисли. Символ е на обновяването, на раждането на нов живот.

Вижте още: 6 съвета за успешен ремонт на кухня


Направете столовете и масите със състарен ефект

Това е най-универсалното правило за превръщане на кухнята с шаби шик привкус. Най-подходящо е да бъдат в бял цвят. В случай че не може да откриете подходящи мебели за вашата кокетна кухня, то с малко усилия може да си ги направите:

  • Намерете стари столове и маса. Сигурни сме, че няма да ви бъде много трудно.
  • Боядисайте ги с подходяща боя за дърво в бял свят. Най-удобно ще ви бъде, ако намерите спрей вариант. И за нищо на света не боядисвайте в затворено помещение, ако не искате да чистите цял ден след това.
  • С фина шкурка изтъркайте на няколко места, когато боята изсъхне. Бъдете много внимателни. Не е нужно да прекаляване с търкането.
  • Лакирайте повърхността, в случай че има нужда и се наслаждавайте на ръчно направените си мебели в новата шаби шик кухня.


Изберете флорални десени

Флоралните десени са сред запазените марки на шаби шик стила. Добрата новина е, че може да ги използвате в най-различни варианти. Освен това може да внесете шаби шик духа във всяка кухня, без да се налага да правите радикални промени:

  • Чаши и чинии – порцеланът в флорални мотиви е страхотен избор за част от декоративните елементи в кухнята. Да отпивате кафето си от такава чаша е истинско блаженство. Може да ги подредите в шкафа, на полици, рафтчета, навсякъде, където ви харесва.
  • Столовки – декоративни столовки ще внесат много шаби шик уют. И а ще ви бъде по-мекичко и удобно, когато се наслаждавате на всяка хапка вкусна храна.
  • Вази – няколко вази във флорален десен, поставени върху масата и кухненския плот ще свършат чудесна работа. В тях може да слагате цветя, но съвсем спокойно може да ги използвате и за поставка за телени, дървени бъркалки и всякакви други пособия.

Вижте още: Създайте перфектната винтидж кухня


Създайте атрактивна шаби шик декорация

С малко ръчен труд може да превърнете всеки предмет в шаби шик съвършенство. В духа на този стил няма да сгрешите, ако използвате:

  • Канап – с него може да направите декоративни свещи, като омотаете въженцето около чаена свещ в по-висока дължина. Друг вариант е да завържете няколко канапени връзчици на буркани, които да използвате за декорация. Накратко – канапът може да намери приложение на всяко местенце, до което въображението ви го отпрати.
  • Зебло – най-красивата интерпретация на зебло в кухня е да го използвате за тишлайфер. Дава много автентичен, изискан и уютен вид на масата. Разбира се, ако желаете може да му намерите и други приложения – като дрешка за чаша, буркан или основа за поставка за хранене.
  • Дантела – като цяло комбинацията канап, зебло и дантела ще направи чудеса с декорацията в дома ви. И все пак, ако ви се струва претрупано, може да използвате всеки елемент по отделно. Най-добре дантелата да не бъде чисто бяла, а леко в бежовата гама. По този начин ще може по-добре да се отличава. Може да й намерите приложения като декорация за свещи, чаши, картини или вази.
  • Малки бурканчета за подправки или мармалад – изберете красиви буркани, които да бъдат част от аранжировката на шаби шик кухнята ви. Може да ги декорирате, но може и да ги оставите съвсем изчистени, пълни в букет от невероятни аромати. Сложете ги на рафтче за целта или обособено място.


Използвайте живи цветя

При шаби шик стила абсолютен фаворит са цветята. Те са навсякъде, но в умерен обем – във вази по масата, плота, някое кътче, отново в пастелни нюанси. Не отричаме, че това не е много финансово изгодно решение, но пък такава прекрасна атмосфера само истинските цветя могат да създадат. Ако сте от онези ентусиасти, които ги сърбят пръстите да направят нещо различно и красиво, за вас сме приготвили специално предложение за цветен полилей. За неговата изработка ще са ви необходими;

  • Няколко тънки панделки;
  • Картонен кръг (може от кутия);
  • Лепило или скоби за захващане;
  • Цветя с различна дължина;

Начин на изработка:

  • Завържете панделките бод орда на кръга. За по-лесен вариант може да използвате топъл силикон, в който да позиционирате панделките.
  • В другия край хубаво завържете едно по едно всички цветенца по борда на основата, така че да образува кръг.
  • Когато цялата окръжност е покрита в цветя, облепете картона с подходяща дантела.
  • Воала, имате чудесен цветен полилей, с шаби шик полъх…

Шаби шик стилът е много подходящ за кухнята. Пастелните цветове имат способността да внесат уют и спокойствие – а какво повече е нужно за хубава вечеря, няколко глътки вино и добра компания? В случай че имате нужда от помощ или съдействие, специалистите, регистрирани в нашия сайт, ще ви дадат атрактивни предложения и идеи. Направете безплатна заявка и сравнете офертите, които ще получите в отговор, като имате възможността да изберете най-оптималната за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта