Кой е най-добрият начин да усвоим ъгъла на Г-образния кухненски модул?

Публикувано на 26/08/2018 от Виктория Маринова | Последна редакция на 14/11/2018 | Видяно 4 680 пъти

Изграждането на Г-образен кухненски модул е удачно решение, както за големите и просторни кухни, така и за компактните помещения, в които не достига достатъчно естествена светлина. Ето защо днес ще ви запознаем с няколко практични идеи, свързани с усвояването на ъгъла на Г-образния кухненски модул, така че да ви вдъхновим да преоткриете функционалността и в своята кухня! Кое от тези решения ви допада най-много и кои са вашите хитрини за постигането на оптимална организация в кухнята? Споделете с нас своите впечатления, а за да бъде успешен ремонтът на кухнята у дома, потърсете съдействие от опитните майстори, регистрирани в нашата платформа!


Оставете отворен достъп към един от кухненските шкафове

Представете си тази кухня с пълния набор от горни кухненски шкафове. По този начин тя би изглеждала много по-схлупена и неприветлива, нали? За да избегнат този ефект, дизайнерите залагат на Г-образен кухненски модул, който разполага с две асиметрични половини:

  • Едната представлява масивен модул, вграден в стената, в който собствениците на дома да съхраняват продукти за готвене, подправки и кухненски пособия.
  • Другата половина на модула е изградена единствено от долни кухненски шкафове, като приютява хладилника и зоната за готвене.
  • В комбинация с разположения диагонално кухненски остров се създава удобен работен триъгълник в кухнята, така че готвенето да бъде невероятно лесно и приятно. За тази цел спомагат и отворените рафтове на един от кухненските шкафове, където могат да бъдат подредени бурканчета с подправки или най-често използваните сервизи например.

Виж още: Кухня в топли земни тонове


Осигурете практични отворени рафтове

Най-често ъгъла на Г-образния кухненски модул следва неговия дизайн и е изграден от кухненски шкафове. Удачно решение за компактните кухни обаче е премахването на горните кухненски шкафове и създаването на практични отворени рафтове в създалата се ниша в ъгъла. По този начин можете да си осигурите допълнително пространство за съхранение на бурканчета с подправки, чинии и прибори, или пък да оформите красив декоративен кът, като подредите различни саксийни растения. Друга идея е да държите на по-високите рафтове препаратите за почистване, докато по-ниските да използвате за подреждането на най-често използваните кухненски пособия, така че да не се налага да ги търсите из чекмеджетата, когато ви потрябват. Хитро, нали?


Поставете в ъгъла най-често използвания малък кухненски уред

Независимо дали започвате сутрините си с чаша горещо кафе или пък със здравословно смути, едно е сигурно – на кухненския плот има един малък уред, който бива използван по-често от всяка друга кухненска джаджа. Ето защо ви предлагаме идея, чрез която от една страна кафемашината ще ви е винаги подръка, а от друга – ще усвоите празната ниша в ъгъла на Г-образния кухненски модул:

  • За правилното изпълнение на тази задача, специалистите препоръчват да планирате разположението на уредите още на ниво проект. По този начин ще можете да оставите контакти на необходимите места, както и да съобразите с тях дизайна на кухненския гръб.
  • Друго предимство на ранното планиране на дизайна на кухнята е липсата на опънати кабели по дължината на плота, както и възможността за постигането на оптимално удобно разпределение на зоните в помещението.

Виж още: Пет идеи за кухненски остров


Бъдете креативни и поставете мивката именно в ъгъла на кухненския модул

Обичайно мястото на мивката не е в ъгъла на кухнята. В действителност обаче това смело решение крие някои ключови предимства, сред които е откриването на повече пространство за съхранение в долните шкафове, в които обичайно преминават тръбите например. Друг плюс на тази идея е наличието на по-голяма работна площ върху кухненския плот, така че едновременното приготвяне на различни ястия да бъде наистина лесно и приятно. Основният недостатък на поставянето на мивката в ъгъла на Г-образния кухненски модул е свързан със затрудненото почистване на големи съдове, като тави и тенджери, тъй като стандартно този тип мивки са с по-малки размери, но за да се справите с този проблем можете да осигурите дълбока мивка.

За да откриете подходящото решение за своята кухня, не губете време, а заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно! Сравнете офертите на доказани професионалисти в областта, като разгледате и техните профили, снимки от реализирани проекти и оценки от предишни клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта