5 необичайни идеи за детски стаи, в които ще се влюбите

Публикувано на 12/12/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 10/12/2021 | Видяно 4 120 пъти

Детската стая е онзи оазис, където децата ми се чувстват в свои води. Там те учат, играят, спят, сърдят се, плачат, смеят се. Това е тяхното малко местенце, в което са истински господари. Малкото им съзнание не е обременено от предразсъдъци и стереотипи. Въображението им действа на пълни обороти, а желанията понякога може да се сторят много неподходящи на всеки възрастен. И въпреки това - не забравяйте да се вслушате в идеите им. Признайте си - няма да стане нищо страшно, ако залепите плакати на Елза или оставите водните боички на бюрото! В крайна сметка най-важно е детето ви да е щастливо и стаята да му бъде удобна.

Има много начини да придадете индивидуалност на детската стая. Не е достатъчно да боядисате стените в свеж цвят и да купите нови мебели. Съществуват много варианти да създадете стая, която детето ви не само ще харесва, но и ще подхожда на ежедневните му навици и характер. От ключово значение е малчуганът да се чувства добре, за да обича да прекарва време там. Ако имате идеи за вградени мебели, може да потърсите съвет от регистрираните експерти на сайта ни.


Стая за близнаци

Ако имате две деца на близка възраст или близнаци и те делят една стая, може да използвате еднакви мебели, но да внесете усещане за самостоятелност и лично пространство.

  • Едно чудесна идея и лесна за изпълнение е да поставите завеси с дължина от тавана до пода, така всяко дете ще има и мъничко лично пространство.
  • Подходящ вариант за малки пространства са леглата на два етажа - това е една често срещана практика, но има начин и при този дизайн да проявите творчество. За да спестите пространство, не използвайте крачета за първото легло. Може да използвате винтидж мебели или състарени такива. 
  • Свикнали сме да мислим за детската стая като за място с шарени цветове, но при подходящо подбрани мебели и декорация, може да използвате белия цвят без това да изглежда скучно. 

Вижте още: Кой е най-подходящият цвят за детската ста


Нетипичен материал за облицоване на стените

В зависимост от личния ви вкус може да използвате различни материали за вътрешните стени на детската стая. По този начин ще сътворите наистина красив и стилен интериор, който ще бъде подходящ за малчуганите ви.

  • Стайдингът, който традиционно е вид външна облицовка, ще създаде различна и свежа атмосфера в стаята. Освен това е лесен за монтаж, шумо и топлоизолиращ материал. 
  • Дървените плоскости също не са най-типичният елемент за облицовка на стени в детска стая, но биха създали уют. Те лесно се комбинират с всякакви мебели. Допълнителен плюс е дългият живот на този материал. Не е необходимо да го подменяте с времето, защото лесно бихте го съчетали и с обзавеждането в стаята на юноша. 


Заложете на акцентна стена в детската стая

Обособяването на акцентна стена е страхотно решение за всяка стая. И детската не е изключение от това правило.

  • Дизайнът на първата снимка принадлежи на Бенджамин Муур. Той решава да спести пространство, като добави вградено легло с рафтове за книги вместо табла. Това е едновременно красив и практичен начин да дадете собствен характер на стаята. Цветът е другият важен избор, защото създава усещане за спокойствие и е подходящ както за по-малко дете, така и за тийнейджър. 
  • Стефани Сабе залага на визия твърде нехарактерна за детска стая (втората снимка). За да постигнете подобен ефект изберете голяма картина, която да бъде акцент в композицията и добавете още няколко в рамки в сходен стил, но с различен размер. Започнете подредбата от най-голямата. Ако джорджианският стил ви се струва крайно ексцентричен за дете, подберете по-цветни пейзажи или дори поставете рисунки на детето по стените. 

Вижте още: Превърнете детските рисунки в модерно изкуство


Розови и мандаринови нюанси

Разбира се, винаги може да бъдете дръзки, дори и при дизайна на детска стая. По неписано правило - колкото по-шарена бъде тя, толкова по-доволно ще бъде и вашето дете.

  • Рий Дръмонд превръща тавана на селската си къща в забележителна детска стая с голямо легло, което виси от тавана. Белите чаршафи контрастират с одеяла в свежи розови и мандаринови нюанси. А декоративните възглавници внасят допълнителен чар. 
  • Комбинацията розово и мандариново е характерен и за дизайна на дом отвъд океана - в Орегон. Визията съчетава уединението на затвореното легло с уюта, който създават топлите мандаринови и розови нюанси. Цветовете отлично пасват на екзотичното усещане, което внасят завесите, декоративните възглавници и осветлението. 

Смело може да изберете тази комбинация и за детската стая във вашия дом.


Тапети, в които ще се влюбите

Тапетите са удачен избор за детската стая. Освен това на пазара се предлага богат избор от десени и дизайни, подходящи за всеки стил и тема.

  • Американската дизайнерка Меган Уинтерс създава стая, която успешно съчетава тапет с интересен принт и нюанс с ярки цветове в останалата част от обзавеждането. Въпреки че мебелите не са типични за детска стая, лимоненото жълто и светлозеленото ѝ вдъхват ведрина и я превръщат в стая, на която би се зарадвало всяко дете. 
  • Нетипично съчетание на цветове и тапет използва и Бенджамин Муур (втората снимка). Той избира кремаво жълто за тавана, червени тапети и под на сини и бели ивици. 

Сигурни сме, че ще се справите блестящо с трансформацията на детската стая. Преди всичко не забравяйте, че тя наистина трябва да бъде детска и да отива на характера на детето ви. Ако вдъхновения и идеи не ви липсват, но имате нужда от съдействие при изпълнението, то експертите регистрирани в сайта ни ще ви помогнат за реализацията. Може да пуснете безплатна заявка за проект по всяко време. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
19 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта