Как да превърнем пространството около басейна в атрактивно място за релаксация?

Публикувано на 23/06/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 23/06/2023 | Видяно 3 252 пъти

Да се освежим в жегата, да поплуваме с децата, вечер с коктейли и разговори с приятели и дори да поработим върху новия проект - басейнът е идеалното място за всичко това, а защо не и за летен офис на някои късметлии.

Пространството около басейна перфектно се справя с ролята на открит хол и лятна трапезария, а моравата и къта с шезлонги са отлична релакс-зона и място за кратка почивка през деня.  

Нашите лесни  съвети ще ви помогнат да създадете басейна на мечтите си и да превърнете пространството около него в идеалното място за ежедневието си през лятото. 


Засадете растения наоколо

Ако искате да оживите зоната на басейна и да я синхронизирате с общия пейзаж, засадете цветя и храсти по целия периметър или оформете красиви цветни групи.  

Растенията може да се използват както декоративна така и функционална цел. Например като естетичен жив плет, ако басейнът е близо до оградата. За тази цел са подходящи растения-катерачи, такива като: мавритански жасмин, звезден жасмин или пък пасифлора. Тези растения са много красиви, изключително ароматни и ще оформят естествен параван около басейна, ,а също ще украсят навеса, създавайки прохладно и сенчесто място, където да си почивате в горещите дни. 

Освен растения катерачи може да засадите и храсти, като кипарис, тис или дори обикновена ела. Всичко зависи от вашите предпочитания и стил. Папрати, палми, китайска роза, магнолия или пък хвойна обикновено изглеждат и растат добре около басейна. Не засаждайте растения близо до водата, а ги разположете красиво в района около него.  

В близост до водата може да поставите растения в големи и стилни кашпи или саксии. Такива могат да бъдат лавандулата, феникс робелини- по известно като палма-джудже, рози, юка и други, които пасват на вашия вкус. 


Инсталирайте осветление

Вечер, когато се стъмни, басейнът засиява, озарен от множество светлини. Те не само правят водата да блести и да си играе с отблясъците, но и осигуряват безопасност на всички, които искат да се насладят на нощното плуване или парти край басейна. Освен това, светлините внасят много романтика в атмосферата. Дори и да не сте край басейна, да наблюдавате такава гледка от прозорците е наслада за очите. 

Инсталирайте подходящо осветление по самия басейн и в пространството около него. Светлините могат да бъдат разположени по различни начини. Някои може да са вградени в страничните стени на басейна, а други да са поставени по-далеч от басейна и осветяват растенията и декорацията с мека и приятна светлина. Така се създава уютна и впечатляваща атмосфера, която ще украси по неповторим начин вашия двор и градина. 


Шатра или навес

Едно от най-важните неща, които трябва да имате край басейна, е засенчено място за отдих. Там можете да се отпуснете след плуване, да си направите освежаваща напитка или да прочетете любимата си книга. Шатра или навес са идеалният избор за тази цел. Те не само предпазват от слънчевите лъчи, но и придават стил и елегантност на пространството край басейна.  

Можете да изберете шатра, която да съответстват на цветовете и дизайна на басейна и градината. Под нея може да разположите удобна градинска мебел, масичка или големи възглавници и да спуснете ефирни мрежи, които освен че са много приказни, ще ви предпазват от насекомите. 

Навесът изисква малко повече усилия и време, за да се направи, но пък си струва. Под навеса може да оформите няколко къта - за кафе, за хранене, за четене.  Можете също така да го декорирате с текстил, светлини или растения, за да създадете приятна атмосфера. 


Изберете стилни шезлонги

Класическата зона за релакс край басейна обикновено включва шезлонги. Освен това един от най-приятните начини да се насладите на басейна е да се отпуснете на удобен и красив шезлонг. Шезлонгите могат да бъдат изработени от различни материали и в различни модели. Изберете такива, които да съответстват на цветовете и стила на басейна и градината ви.  

А можете също така да ги направите по-комфорти с предназначените за тях възглавници. Шезлонгите са задължителни елементи за всяко пространство край басейна, ще ви осигурят търсения комфорт и релаксация.  

Оформянето на пространството край басейна е важна част от създаването на приятна и функционална градинска зона. С помощта на мебели, аксесоари, растения и осветление, можете да превърнете басейна ви в място за релаксация, забавление и красота. Надяваме се, че тези идеи ще ви бъдат полезни и ще ви вдъхновят да направите своя избор.  

И винаги може да разчитате на професионалната помощ от специалистите със знания и опит в изграждането и декорирането на вътрешни и външни пространства. Лесно е - просто заявете своя проект тук или разгледайте списъците с майстори. Тези стъпки ще ви помогнат да осъществите своите идеи за приятно лято край басейна.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта