Грижи за градината през есента - практични съвети

Публикувано на 10/09/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 2 232 пъти

Настъпването на есента е важен момент за всеки любител градинар. Въпреки високите ноемврийски температури, подготвянето на градината за зимния сезон е неизбежно. Грижата за дървета, храстите и цветята през есенните месеци е комплексна и включва различни дейности. Те помагат надеждно на всички растения и дървета да издържат през студения сезон на годината.

Всъщност основната задача в този момент за собственика на обекта става опазването на плодните и други дръвчета, както и различните видове растителност през студената зима. Градината през есента радва със своето златисто-червеникаво богатство от есенни цветя, листа и плодове, но това е само знак, че са наложителни промени, за да се премине плавно към студените месеци. Не забравяйте: озеленителите, регистрирани в MaistorPlus могат да помогнат в тази сложна мисия.


Подрязване на дърветата и храстите през есента е наложително

Основната цел на процедурата за подрязване на клоните на дървета и храстите е подготовката им за зимата. Самото подрязване допринася за по-доброто им развитие през следващата година. За целта трябва да се прецени кои клони трябва да се отрежат.

Съвет: Тази дейност може да се извърши както през пролетта, така и през есента, като се вземе предвид разнообразието на растителните видове, които са в градината. Следва да се разграничат следните видове резитба, които се използват широко през есента от любителите градинари:

  • Изрязване на клони в основата на дърветата - тази операция не само подобрява храненето им, но и увеличава достъпа на светлинен поток до техните клони.
  • Оформяне на короната на дърветата и вида на храстите - това помага да се контролира растежа на леторастите, а също така спомага за увеличаване на добива на плодове. Препоръчително е да се ангажирате с оформянето на короната на дърветата в късната есен.


Чистотата в градината през есента е важна

В края на лятото можете да започнете да събирате не само опадалите листа, но и да премахвате сухите и счупени клони в градината. Точно те през следващата година е малко вероятно да се раззеленят.

  • Не забравяйте, че през есента има красиви цветя, които радват окото на човека и около тях трябва да е чисто и прегледно.
  • Последната стъпка след почистването на градината от отрязаните клони е свързана с тяхното изгаряне или изхвърляне. Същото се отнася и за малките клонки на храстите.
  • Важно е градината да има красив вид дори и през есента, за да може да се подготви добре за пролетта идната година.

Вижте още: Правилно поливане на цветя - вълшебно ключе за красива градина


Направете профилактично санитарно почистване на градината

В допълнение към отстраняването на повредените, сухи и начупени клони, трябва да обърнете внимание на санитарното състояние на градината.

  • Падналите есенни листа не е необходимо да се изчистват на 100%, тъй като те са отличен хранителен тор за дървета и храсти. Освен това, при безснежна зима, изсушените листа ще помогнат да се запази топло около растението. Също така листата предпазват кореновата система от силен студ.
  • Много хора правят грешка като махат опадалите листа, за да не изглежда градината непочистена.
  • От друга страна някои собственици на градини събират всички листа, защото се страхуват от вредителите, които презимуват в тях и през пролетта отново атакуват растенията и дърветата.
  • Преценете как е най-добре да постъпите в своята градина.


Добрите градинари знаят: варосването на дръвчетата е задължително

Използването на варов разтвор ще помогне за предпазване на овощните дървета от слънчево изгаряне и замръзване. Много хора мислят, че тази процедура се прави само през пролетта, но това мнение е много погрешно.

  • Третирането на стволовете на дърветата през есента помага да се предпази растителния вид от различни микроорганизми, които живеят в кората. Също така изгражда и бариера за въздействието на различни външни фактори през зимата.
  • Основните компоненти на варовия разтвор са: вар, вода, глина и меден сулфат, които се разбъркват в предварително определени пропорции - 2 кг. гасена вар, 250-300 грама меден сулфат и 1 кг. глина. Желателно е да се сложи и малко фyнгицид. Всички компоненти се поставят в един съд и се смесват старателно до пълното им разтваряне. След няколко часа получената смес става използваема и може да се нанесе на кората с четка.
  • Съвет: Варовата смес трябва да е доста гъста, за да покрие плътно кората на дърветата.


Засадете нови дървета, храсти и растения

Есента е благоприятен период за засаждане на овощни дървета, най-вече черешови и ябълкови. Няколко месеца ще са достатъчни, за да може кореновата им система да се укрепи. Така ще може да се осигури на дървесния вид всичко необходимо по време на интензивния растеж през пролетта.

  • Засаждането на дървета трябва да се извършва в добре подготвена яма с достатъчно съдържание на хранителни вещества за растежа им.
  • По отношение на цветята, процесът е двояк - на някои се вадят луковиците, а други видове се засаждат като семена. Например, непосредствено преди настъпване на зимата се садят многогодишните растения, а в началото на есента - луковичните.
  • Съвет: Ако не сте наясно кога точно цветята се садят в градината, то внимателно четете какво пише на етикетите им, когато ги купувате.


Време е за зазимяване на градинските мебели

И не на последно място обърнете внимание на беседката, люлката, пейката, столовете - те трябва също да се зазимят, ако са монтирани за постоянно в градината.

  • Най-добрият начин е да съхранявате мебелите си от градината на закрито. Може да ползвате за целта гараж или навес, ако не са монтирани за постоянно. Но за целта ги почистете от всякаква мръсотия. Използвайте сапунена вода и мека гъба, за да премахнете натрупаните във времето петна и мръсотия. След което ги изплакнете със студена вода старателно и ги оставете да изсъхнат на слънце.
  • Градинските мебели, които остават на открито, най-вече пластмасовите, могат да се покрият с найлон или да се лакират с импрегниращ лак, ако са от дърво.
  • Ако имате инсталиран градински чадър, той трябва да се почисти с влажна гъба и да се изсуши на слънце, преди да го съхранявате на закрито.

Не правете компромиси през есента със своята градина и се погрижете за нея отсега! Можете да получите компетентна помощ от специалистите по озеленяване на дворове и градини, регистрирани в MaistorPlus. Още сега имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете тази, която най-много ви допада.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта