Основни грижи за градината през есенния сезон

Публикувано на 17/09/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 117 пъти

Есента е великолепен сезон за всеки градинар. По това време на годината се радваме на пъстри багри от сухите есенни листа и на дъждове, които осигуряват редовно напояване на растенията. И именно сега е времето, в което трябва да започнем подготовка за наближаващата зима.

Ще ви представим някои от най-важните стъпки, които трябва да предприемете, за да приготвите градината си за студените месеци, както и съвети, благодарение на които ще съживите растителността и ще я предпазите от неблагоприятните условия. А при необходимост от още идеи, потърсете помощ от професионалистите по ландшафтен дизайн, които ще ви съдействат с всички детайли и ще ви вдъхновят с много нови предложения.


Почистете улуците от сухите листа в градината

Грижата за улуците е изключително важна. Тъй като есента често преминава в проливни дъждове, те трябва да са перфектно почистени, за да може водата да се оттича безпроблемно и да не се получат запушвания и замърсяване.


Съберете сухите листа и сътворете декорации от тях

Опадалите есенни листа могат да създадат немалко проблеми. При дъжд се навлажняват и се превръщат в опасна хлъзгава покривка по земята. Освен това, те пречат на растенията да поемат от малкото останали слънчеви лъчи. Събирайте редовно листата с гребло и ги изнасяйте с чували, вместо да ги оставяте на купчини. Идеята да го направите наведнъж, в края на есента, може да ви коства прекалено много време и усилия. А с най-хубавите листенца, измайсторете есенни декорации.

Виж още: Направете си сами впечатляващи есенни декорации за дома


Помислете за есенните вредители

Голият охлюв обича да се разхожда в дъждовното време и да си похапва от листните ви зеленчуци на спокойствие, докато вие сте се скрили вкъщи на сухо. Но има и гадинки, които търсят обежище сред растенията ви - места с богата растителност, където ще открият подслон и храна. Като цяло, есенният сезон е благоприятен за плъзване на вредители сред градината ви, затова е необходимо да се погрижите да избегнете това. Посетете близкия градински център - там продават специализирани сезонни препарати и торове. Помолете за съвет и изберете най-добрите продукти, подходящи именно за вашите посеви и реколти.


Погрижете се за слабите растения в градината

Късните реколти на летните зеленчуци, както и някои от есенните, са уязвими при проливни дъждове и силен вятър. Осигурете им подслон и благоприятна температура, като изградите парници в градината си. Изключително важно е да помислите и за билковите насаждения. Необходимо е да ги изкорените и да ги прехвърлите в саксии, които да съхранявате у дома през зимата.

Виж още: Високотехнологични градински изобретения, които ще ви изумят


Време е за подрязване и нови посеви

Подрязването на краищата на храстите и дръвчетата е необходимо, за да подсигурите по-лесното им и здраво израстване. Някои от по-сухите клончета трябва да бъдат изцяло отстранени.

Също така, есента е идеалното време за посяване на пролетни растения - тревни площи, овощни дръвчета, теменужки, макове, лалета, ранни реколти на грах, спанак, листно цвекло и др.


Наслаждавайте се на есенната реколта в градината

Не чакайте ябълките да презреят, за да ги оберете от клончетата. Следете тяхното развитие и ги откъсвайте, за да олекотите и освободите дръвчетата, а след това ги оставете за няколко дни - те сами ще узреят. Наслаждавайте се на прекрасните тикви, карфиол, зеле, круши и купищата други есенни плодове и зеленчуци - те са богати на ценни хранителни вещества, а и носят аромата и вкуса на красивата есен.

За да получите истинска професионална помощ в поддръжката на градината, свържете се със специалистите близо до вас. Заявете проект и ще получите безплатно оферти от водещи компании в областта, отправени специално към вас. Разгледайте техните профили и клиентски оценки и сами преценете кой екип е най-добър за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта