Лагом (Lagom): уникална тенденция в интериорния дизайн

Публикувано на 12/06/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 12/06/2020 | Видяно 2 715 пъти

В северна страна като Швеция, важна роля в живота на хората играе техният дом. Ето защо философията Лагом (Lagom) се реализира и в интериорния дизайн, за да се създадат спретнати помещения, предназначени да предизвикат щастие в хората. В Швеция хората оценяват високо семплия и екологичен начин на живот, просторните и подредени стаи, атмосферата на спокойствие и изобилието от естествена светлина.  

Максимата на Лагом (Lagom) гласи: “Точно толкова, колкото трябва” и това подтиква архитектите в Швеция  да се стремят техните проекти да са с възможно по-малко въздействие върху околната среда, като залагат повече на реда и баланса, като гаранция за добро здраве. Това са само някои от ключовите моменти на философията на Лагом (Lagom). Доверете се на специалистите в MaistorPlus, ако искате да организирате дома си по този начин.


Характерни белези на Lagom

Швеция се смята за една от най-щастливите страни в света. Неслучайно нейната философия Lagom става все по-широко разпространена.

  • Според нея тайната на щастието се крие в определен житейски подход - отказ от прекаленото изобилие, търсене на ред и баланс, като гаранция за радост и положително отношение. 
  • Харесва ли ви? Ако отговорът е ДА, то намалете въздействието върху околната среда, подобрете баланса между работата и личния живот, постарайте се къщата винаги да изглежда чиста и така ще се чувствате по-добре. Това са основните характеристики на скандинавското мислене, които откриваме в интериорния тренд Lagom.

Вижте още: New Eclectic – тренд в интериорния дизайн през 2020


Лагом (Lagom) не е просто интериор, а начин на мислене

Философията Лагом (Lagom) не е само в интериора. Това е начин на живот. В допълнение към декорирането на дома в сдържани тонове и отличното подреждане на мебели, изработени от качествени материали, има още няколко начина да живеете според принципите Lagom.

  • Използвайте само най-необходимото.
  • Отървете се от предмети, които не ви носят положителни емоции.
  • Изхвърлете всичко ненужно от шкафа, освободете се от боклука и оставете само най-необходимото.

Не става въпрос само за материални неща. Помислете за отношенията си с различни хора. Може да намерите сили да се разделите с тези, които са токсични.


Лагом (Lagom) правила

Научете основните правила във философията Лагом (Lagom), защото само така ще разберете как се прилагат в интериора:

  • Харчете по-малко. Това се отнася за всичко. Купувайте неопаковани предмети, рециклирайте боклука или използвайте повторно някои предмети.
  • Намалете покупките. Не купувайте прекалено много. Изразходвайте пари за специални неща, които ще останат с години, за събития, които стоплят живота ви.
  • Не бързайте. Практикувайте да сте по-бавни. Съзнателно изпитвайте скука. Насладете се на собствената си компания.
  • Намерете баланс. Съсредоточете се върху намирането на хармония в живота си. Опитайте се да постигнете баланс между работата и личния си живот. Опитайте се да не се притеснявате, че ще направите всичко перфектно, просто бъдете себе си.


Неутрални цветове и минималистичен стил без крайности

В къщите, които са интериорно организирани в стил Лагом (Lagom), преобладават неутралните тонове. Белият цвят и спокойните нюанси на сивото визуално разширяват стаите и засилват естествената светлина. Те са отличен фон за поставяне на декоративни елементи.

  • Атмосферата на равновесие и спокойствие, която е толкова важна при този интериор, може да се постигне и с модерни керамични плочки в бели тонове с изящни сиви жилки. Това е ярък пример за философията на минимализма. Става дума за дискретен и елегантен дизайн, който е идеален за този стил.
  • Но това не е просто мимимализъм - има определена разлика. Оказва се, че последователите на Лагом (Lagom) се стремят към средна позиция. Например, ако стените в стаята са декорирани в светли цветове, една от тях може да бъде по-ярка и да се откроява от останалите. Това може да се постигне с облицовка с дъбово или тиково дърво, както и да се използва рециклирана дървесина, която също изглежда елегантна и много естествена.

Вижте още: Как да си направим сами дървена ламперия


Перфектна организация на мебели и вещи - това е Lagom

Както вече отбелязахме, основната цел на интериора Lagom в дизайна е да се създаде уютен дом, така че собствениците му да намерят спокойствие, веднага щом прекрачат прага му, за да живеят щастливо. И така се постига не само визуален баланс и хармония, но и се стопира появата на хаос и безредие в жилището си.

Тук отваряме една скоба - в доста български апартаменти творческият хаос е навсякъде и трудно би се реализирала концепцията, която споделяме днес. В крайна сметка всичко е въпрос на лично усещане.

Правилно проектираните рафтове, скринове, гардероби и други предмети ще помогнат за правилното подреждане на дома. Трябва да се отбележи, че редът е особено важен в някои части на къщата, които се използват постоянно - става дума за  банята и за кухнята.


Подарете си изключителна нотка на индивидуалност в стаите с Lagom

В рамките на интериора Lagom се отдава голямо внимание на трайни и много висококачествени продукти, устойчиви на разрушителното действие на времето, създаващи атмосфера на спокойствие и естественост.

  • Освен това изключително се акцентува на енергийната ефективност и минималното потребление на природни ресурси.
  • В дома се използват качествени настилки от естественото дърво.
  • Баните са крачка напред към по-екологичен начин на живот. Смесителите са модерни с  цел да се спести вода и енергия, а хромираното покритие придава на продуктите изчистен вид.
  • И накрая, основният акцент на този интериорен стил, е тясно свързан с личността на човека, който обитава дома. Тук става дума за декоративни предмети, които са от особено значение за собственика или собствениците на жилището и предизвикват приятни емоции. Те трябва да са на централни места, за да зареждат с положителна енергия обитателите ден след ден.

Добър вкус, умереност и екологичност - това е Lagom. Интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus ще ви помогнат да откриете тайните на щастието на шведски език. С безплатна заявка за проект можете да организирате дома си по този начин. Ще получите конкурентни оферти от водещи компании в областта. Сравнете ги и вземете най-доброто решение за своя дом!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
11 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта