Барбекю в градината - съвети и решения

Публикувано на 28/06/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 28/06/2023 | Видяно 3 766 пъти

Барбекю в градината е чудесен начин да се насладите на топлото време и да си подарите вкусни моменти със семейство и приятели. Но преди да планирате барбекю парти, трябва да помислите за някои важни неща. Именно за тях ще стане дума в тази статия. Ще ви дадем някои съвети и решения, които ще ви помогнат да си направите мечтаното барбекю в градината. 


Изберете подходящо място за барбекюто

Преценете кое място в градината ще е най-подходящо за обособяване на барбекю-зоната. За предпочитане е да я разположите близо до кухнята, но и в същото време да има достатъчно сянка за комфорт през горещите летни дни. Избягвайте да поставяте барбекюто под дървета или близо до леснозапалими материали. Също така не го поставяйте под тенти и навеси, които биха могли да се запалят. 

Барбекю-зоната се нуждае и от добра циркулация на въздуха, ,така че при избора на място предвидете и това. Мястото е добре да бъде равно и да има възможност за разполагане на съответните мебели, с които да оформите подходящо зоната.  


Изберете типа на барбекюто

След като сте определили къде ще разположите барбекюто идва ред на избора на самата грил система. Изберете такъв модел, който да отговаря на вашите нужди и предпочитания. Съществуват няколко вида барбекюта, които работят с различни горива: дървени въглища, газ, електричество. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които трябва да вземете предвид при избора.  

Например, барбекютата с дървени въглища дават най-добрия аромат и вкус на храната, но изискват повече време за загряване и почистване. Опцията за газова грил система може да бъде удобна и лесна за използване, но пък не дава този вкус на храната. Разгледайте различните възможности и изберете това, което ви допада най-много. 


Създайте уютна обстановка

Не забравяйте, че барбекюто е и за споделяне на моменти с приятели и семейство. Създайте уютна обстановка в градината си, като добавите удобни мебели за сядане и декоративни елементи, които ще придадат уникален стил и настроение на мястото. 

Изберете мебели, които са комфортни  и предлагат достатъчно място за семейството и гостите. Ако имате възможност и достатъчно пространство, разположете мебелите така, че да оформите зони за разговори и почивка, зона за хранене, където хората могат да се насладят на храната и компанията си. Добавете подходящи възглавници и завивки, които да предложат допълнителен комфорт на гостите ви. 

Остана финалния щрих - декорацията. Украсете и персонализирайте зоната с декоративни елементи, като осветление, растения, покривки за масите и други декорации. Това ще придаде уют и стил на пространството и ще го превърне в идеалното място за почивка със семейството и вкусни моменти с приятелите. 


Създайте удобна и функционална работна площ

За да се насладите на приготвянето на вкусни ястия по време на барбекюто, е от съществено значение да създадете удобна и функционална работна площ. В противен случай всичко може да се окаже доста сложно и неудобно. Разположете маса или плот близо до барбекю грила, където да имате достатъчно място за подготовка на съставките и поставяне на приготвените храни. Инвестирайте в подходящи кухненски инструменти и аксесоари, като рязане дъски, ножове, шпатули и щипки. Организирайте ги така, че да бъдат лесно достъпни и подредени за оптимална ефективност при готвенето.  

Ако изграждате постоянно барбекю, разгледайте възможността да добавите вградени повърхности за работа, като удобни плотове, места за съхранение и дори мивка, които ще ви позволят да подготвяте храната безпроблемно и с комфорт. 


Разнообразете своите рецепти и техники

За да излезете от баналните и добре познати сценарии край барбекюто, избягвайте да се ограничавате само до традиционните рецепти. Изследвайте нови техники и експериментирайте с различни видове месо, риба, плодове и зеленчуци. Опитайте да мариновате предварително или различни методи за придаване на уникален аромат на храната. Не се притеснявайте да съчетавате различни подправки и сосове, за да постигнете неповторимо вкусово пиршество. 

  

Надявам се, че тези съвети и решения ще ви помогнат да направите своето барбекю в градината още по-комфортно и модерно. Ако обаче не се чувствате достатъчно уверени в своите умения, можете да разчитате на професионалната помощ на изпълнителите, регистрирани в MaistorPlus, които имат опит и квалификация в тази област. А само с няколко клика можете да заявите своя личен проект и да получите оферта за реализацията му. Не губете повече време и си осигурете мечтаното барбекю в градината! 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта