Как да отглеждаме палма у дома?

Публикувано на 19/06/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 19/06/2023 | Видяно 3 095 пъти

Създаваме тропическа градина в собствения си апартамент 


В нашите ширини, с четири годишни времена, през есенно-зимните периоди често ни липсва светлина и топлина. Не е изненадващо, че понякога искаме да създадем тропически рай у дома и може би това прави палмите толкова популярни: малко екзотика и настроението веднага се повишава. 

Палмите изглеждат много впечатляващи и в същото време не изискват сложни грижи. Да, едва ли растението ще стане толкова разкошно и голямо, подобно на тези, които могат да се видят в топлите страни, но дори и малка палмата ще бъде прекрасен акцент в интериора. 


Къде да поставим палмата?

Независимо от вида на палмата, не забравяйте, че те се нуждаят от пространство. За да расте красиво и здраво растението трябва да му намерим най-доброто място в помещението. Такова би могло да бъде например до прозорец, който е леко засенчен от светли щори или ефирно перде. Така палмовото дърво ще получава достатъчно количество разсеяна светлина, което означава, че ще расте добре и ще ви зарадва с красивите си зелени листа. 

Палмата не винаги се нуждае от разсеяна светлина, а само защита от пряка слънчева светлина в горещите летни дни. Като цяло, това е единственото сравнително трудно условие за изпълнение - в противен случай палмите са наистина непретенциозни. За тях са достатъчни минимални грижи: редовно и навременно поливане, периодично подхранване, измиване на листата и пресаждане, ако е необходимо. 


Подготовка на почвата

Правилната подготовка на почвата е ключова за успешното отглеждане на палмово дърво у дома. За да отглеждаме палма в домашни условия е важно да изберем и подходяща саксия. Тя трябва да бъде достатъчно голяма и дълбока, за да позволи на корените на палмата да растат свободно. Освен това е необходимо да осигурим добра дренаж, като поставим на дъното на саксията слой от камъни или перлит.  

Палмите растат добре в почва, която е добре дренирана и богата на хранителни вещества. Ето защо трябва да подходим внимателно и към избора на подходяща почва. Можете да използваме специална почва за палми, която се продава в градински центрове. Тя обикновено съдържа смес от торф, перлит и пясък, които осигуряват добра среда за растеж на палмовото дърво. 


Грижи за палмата

След като сме подготвили подходящата почва и саксия за палмата, настъпва моментът да се запознаете с основните грижи, които трябва да осигурим на растението. Започваме с прехвърлянето на растението, което е не по-малко важен момент от всички останали. Когато прехвърляме палмата от една саксия в друга, внимателно изваждаме растението от старата саксия, като пазим корените от увреждане. Поставяме палмата в новата саксия и добавяме почва около корените, като леко притискаме, за да осигурим нужната стабилност. Внимавайте да не затрупвате стъблото на палмата с почва.  

Следващия етап от грижите за палмата е да осигурим необходимите хранителни вещества на растенето. За тази цел можете да използваме течни торове, предназначени специално за палми. Тези торове съдържат балансирана комбинация от важни елементи, необходими за здрав растеж и развитие на растението.   

Поливането на палмата играе съществена роля за нейния красив външен вид и правилен растеж. Поливайте палмата си редовно, но не прекомерно. Честотата на поливането зависи от типа на палмата, размера на саксията и условията в къщи. Като общо правило, поливайте палмата си 1-2 пъти седмично през лятото и веднъж на всеки 1-2 седмици през зимата.  


Поддържайте растението красиво

Палмата може да внесе много радост в интериора със своите красиви листа, но за да е така, ние  трябва да се погрижим и за тях. Редовното почистване на листата на палмовото дърво е важна грижа, която ще поддържа листата здрави и блестящи. Използвайте мека кърпа или гъба, навлажнени с вода, за да отстраните праха и замърсяванията от листата. Това не само ще ги направи по-привлекателни и чисти, но и ще помогне на листата да провеждат светлина по-ефективно. 

Ако забележите увехнали или увредени листа на вашата палма, трябва да ги премахнете. Те не са нито красиви, нито необходими на растението и премахването им не само ще подобри външния вид на растението, но и ще осигури повече енергия и ресурси за здравите листа. Отрежете листата внимателно с чисти инструменти, без да засягате здравите листа.  

Палмовите дървета са прекрасно допълнение към интериора на всяко жилище, а отглеждането им у дома може да бъде приятно занимание. Тяхната елегантна и изящна визия може да създаде усещане за тропическа атмосфера и да придаде уют и стил на вашия дом. Ако се интересувате от отглеждането на палмово дърво у дома, ние сме тук, за да ви помогнем. За професионални съвети и важни насоки може да се свържете със специалистите по озеленяване или да заявите своя проект тук. С малко помощ и тези съвети с лекота ще внесете тропическо настроение в дома си. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта

Обгрижвания