Грижи за палмата

Последна редакция на 16/05/2024 от Люси Любомирова

След като сме подготвили подходящата почва и саксия за палмата, настъпва моментът да се запознаете с основните грижи, които трябва да осигурим на растението. Започваме с прехвърлянето на растението, което е не по-малко важен момент от всички останали. Когато прехвърляме палмата от една саксия в друга, внимателно изваждаме растението от старата саксия, като пазим корените от увреждане. Поставяме палмата в новата саксия и добавяме почва около корените, като леко притискаме, за да осигурим нужната стабилност. Внимавайте да не затрупвате стъблото на палмата с почва.  

Следващия етап от грижите за палмата е да осигурим необходимите хранителни вещества на растенето. За тази цел можете да използваме течни торове, предназначени специално за палми. Тези торове съдържат балансирана комбинация от важни елементи, необходими за здрав растеж и развитие на растението.   

Поливането на палмата играе съществена роля за нейния красив външен вид и правилен растеж. Поливайте палмата си редовно, но не прекомерно. Честотата на поливането зависи от типа на палмата, размера на саксията и условията в къщи. Като общо правило, поливайте палмата си 1-2 пъти седмично през лятото и веднъж на всеки 1-2 седмици през зимата.  

Свързано:

Как да отглеждаме палма у дома?