Каменен фурнир или естествен камък - какво да изберете?

Публикувано на 15/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 15/07/2022 | Видяно 4 853 пъти

Колко пъти сте преминавали покрай красива сграда, облицована с камък, и сте се възхищавали на визията ѝ? Ако за вас е трудно да различите естествения камък от каменния фурнир, то това е дело изцяло на дизайна и изработката на производителя. Производителите на фурнир правят всичко възможно да изместят естествения камък като предпочитано покритие за външна облицовка за дома, облицовка за камина и всякакви интериорни решения, внасящи индивидуализъм. Как да ги различите? Кой продукт да изберете и да закупите за вашия дом? Предлагаме ви необходимата информация, събрана на едно място.

Ако през това лято сте решени да направите дълго отлаганият ремонт, със сигурност ще имате нужда от съдействие. В MaistorPlus са събрани множество опитни специалисти, готови да помогнат в мисията за освежаване на вашия дом.


Какво е каменен фурнир?

При каменния фурнир имате възможността да избирате между естествен и синтетичен. Представлява листове, изработени или от естествен камък, или от синтетични материали, които наподобяват визията на каменната стена. Те са с дебелина от около 1,5 - 2,0 мм. и са значително по-леки от естествения камък. Този продукт е комбинация цимент, инертни материали, служещи за създаване на здравина в цялостния материал, железни оксиди, обработени са в текстурни форми, за да изглеждат като естествен камък. Циментът придава стабилност, а железните оксиди осигуряват пигмента. На пазара се предлага и фурнир, който е изработен от истински камък, но в случая е значително по-тънък, лек и гъвкав материал от естествения камък.


Характеристики на естествения каменен фурнир

Естественият каменен фурнир се изработва, като благодарение на специална технология от масивен блок, могат да се произведат множество тънки каменни плочи/ листове. Теглото на квадратен метър е само около 1.5 кг, което ги правя значително по-лесни за монтаж и транспортиране, а също така и олекотява конструкцията. При производството всички използвани компоненти са безопасни за здравето и висококачествени. Този материал е изключително устойчив на атмосферните условия и влагата. Поради неговата структура и дизайн е подходящ за вътрешно и външно покритие на стени, облицовка на баня, кухня и фасадата.

Предимства:

  • Лек материал
  • Лесен за изрязване и монтаж
  • Лесен добив

Недостатъци:

  • Еднаквост във визията
  • Цветът може да избледнее с времето
  • По-крехък материал


Естествен камък и неговите предимства и недостатъци

Естественият камък се използва в строителството от далечни векове назад. В този случай камъкът е 100% естествен материал, който е добит от природата, без нищо да се добавя или премахва, и без оцветяващи добавки. Може да се запази изцяло естествената форма, например при речните камъни. Със сигурност сте срещали ограда, изцяло направена от камъни. А може и да се бъде издълбан в желана форма и да се направят блокове за строителство, облицовка за стени или покритие за под. Имайте предвид, че някои видове камък са меки и ронливи и трябва да внимавате при избора си. Повечето естествени камъни са склонни да абсорбират вода и може да станат на петна, ето защо е добре да ги

Предимства:

  • Издръжливост
  • Цветът не се променя с времето
  • Красива визия
  • Богат избор от цветове и форми
  • Природосъобразен материал

Недостатъци:

  • Висока цена
  • Труден материал за обработка
  • Изисква третиране и поддръжка, за да запази целостта си


Какво да изберете – естествен камък или фурнир?

Защо да използвате продукт, който е изработен фабрично, като може да изберете естествен такъв? Кое да изберете, ако монтажът и при двата продукта е с почти еднаква трудност? Предвидимостта е едно от нещата, които правят фурнира по-предпочитан от хората, които сами предпочитат да правят ремонтите у дома. Произведеният фабрично каменен фурнир е с еднакви размери, по-лесен е за транспортиране, рязане и окачване. Много хора предпочитат по-големи панели, когато правят своя избор. След като се монтират, не е необходим хоросан или фугираща смес. Естествените материали са по-висок клас, и ако сте се насочили към тях няма да съжалявате от гледна точка на качество и визия.

За да бъдете сигурни, че финалният резултат ще изглежда добре, но и ще издържи във времето, потърсете услугите на специалистите по каменоделство и монтаж, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект още днес и разгледайте офертите, изпратени от професионалистите. Изберете най-подходящата и се радвайте на прекрасни крайни резултати.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта

Технически въпроси

Заявки за работа

Друго