Дървените къщи - естетика, устойчивост и комфорт

Публикувано на 24/04/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 24/04/2023 | Видяно 3 524 пъти

Когато говорим за модерна дървена къща, понякога е трудно да си представим колко красива и уютна може да бъде тя. Да, виждали сме много снимки, но все пак... А всъщност, талантливите архитекти са в състояние да създадат малки ултрамодерни или луксозни вили от дърво и за най-взискателните клиенти.  

Дървото е материалът, свързан с комфорта и спокойствието. Добавяме модерна архитектура, нови технологии и красотата на заобикалящата природа и получаваме най-доброто място за отдих извън градската суматоха. В тази статия споделяме с вас архитектурни проекти на модерни дървени къщи, които ще ви завладеят още от пръв поглед. Те са символ на естетика, устойчивост и комфорт. 


Защо да изберете дървена къща за своя дом?

В епоха, в която стъклото и металът са най-разпространените строителни материали, дървените къщи са релаксираща гледка за очите. Разбира се, те представят една по-идилична, натурална естетика, перфектно бягство от монотонността на съвременните бетонни джунгли, а предимствата на живота в дървена сграда са далеч по-разнообразни.  

За начало, дървото е естествен топлоизолатор. Това означава, че в крайна сметка спестявате значително количество енергия в сравнение с тухлените и бетонни жилища. Тъй като дървото абсорбира шума, съвременните дървени къщи предлагат по-спокойна и уютна атмосфера.

Освен това, дървените конструкции помагат на околната среда, като абсорбират и съхраняват атмосферния въглероден диоксид. Говорим за  устойчиви и eco-friendly сгради, напълно в унисон със съвременните тенденции за отговорно отношение към природата. Нищо чудно, че толкова много хора предпочитат да живеят в дървена къща. 

Едно от най-големите предимства на строителството на дървени къщи е високата степен на гъвкавост, на която се наслаждавате, докато проектирате или изграждате дизайна на самата къща. И това е видно от различните творчески проекти, които са реализирани по целия свят.  

Вижте нашият избор за топ 3 къщи от дърво: 


The Park House - Мелбърн, Австралия

The Park House e впечатляваща дървена къща, която се намира в Мелбърн, Австралия. Това е всъщност трансформация на сграда, вследствие на която цялостното въздействие на тази дървена къща е най-малкото поразително. Добавянето на прозорци от черна стомана създава превъзходен визуален контраст. В задната част на сградата има достатъчно усвоено място за живеене както на закрито, така и на открито. 

Интериорът на тази сграда е изграден от материали, които имат способността да стареят красиво, излъчвайки приятно, уютно настроение. Цялата дължина на кухнята и жилищното пространство се гордее с открит таван, изработен от рециклирано дърво. Вратичките на кухненските шкафове са от дървени панели, докато в други елементи на интериора са смесени рециклирано дърво и стомана.  

Дървените стълби изглеждат въздушно и добавят изтънченост към конструкцията. 


The Wooden House - Словения

Това е малка и много симпатична къща с две спални, проектирана и изградена между 2014 и 2015 г. и се намира в Словения. Сградата комбинира два материала - вътрешността е изградена от уютно светло дърво, докато за външната страна на сградата е използван черен метал.  

Стъклените врати на хола откриват разкошна гледка и отваряйки се добавят открито пространство към всекидневната. Кухнята има уникално проектирани прозорци, за да пропускат естествена светлина и не скриват нищо от впечатляващата гледка. Кухнята се намира в непосредствена близост до трапезарията и разполага с U-образно оформление. Има дървен плот, бели шкафове и отворени рафтове, разположени на стената.  

Последният етаж на тази горска къща е достъпен по стълби, изработени от дърво и черна стомана. На горния етаж има спалня и детска стая, решени в стил минимализъм и изцяло от дърво.  


Amoroso Residence - Лос Анджелис, Калифорния

Проектирана през 2017 г., Amoroso Residence е частна къща в Лос Анджелис, Калифорния. Разположена на площ приблизително от 280 кв.м., тази живописна сграда се състои от три спални. Определящите характеристики на тази конструкция са извисяващите се тавани, приятният персонализиран декор и плъзгащите се стъклени врати, които се простират по цялата височина от тавана до пода. Разбира се трябва да се добави към всичко това и привличащата с комфорт тераса, която ни приканва да излезем навън за кафе, следобеден коктейл и приятни разговори. 

Вдъхновението за тази сграда идва от смесица от скандинавски дизайн и модернизма на съседните сгради в това уединено място. Вторият етаж на къщата предоставя панорамна гледка и тераса за още повече наслада и богатство на преживяванията. 

Къщите могат да бъдат изградени с разнообразие от материали и в различни форми и размери. Един човек може да предпочита градско жилище от бетон и стъкло, докато друг може да е склонен да живее в извънградска къща с градина, но независимо от това кой стил предпочитате, има един материал, който идва от древността и подхожда на всички - дървото.

Малко са хората, които не биха се възхитили от уютното очарование на този прекрасен природен материал и на къщите, изградени от него. Ако сте се вдъхновили и пожелали за себе такъв дом, заявете своя проект тук и потърсете съдействие за неговата реализация сред специалистите с богат опит и десетки успешно завършени проекти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта