Най-странните къщи в света

Публикувано на 03/04/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 04/04/2023 | Видяно 4 073 пъти

Винаги е приятно и завладяващо да гледаш архитектурата от целия свят. Различни архитекти и дизайнери са строили сгради и частни жилища във всякакви форми и размери. Някои хора обичат да живеят в луксозни модерни имения и вили, докато други не само мечтаят, но и осъществяват мечтата си да живеят в най-странните къщи в света. Тези сгради изглеждат напълно странни, необичайни и необикновени едновременно. Ето някои от най-странни домове на планетата:


Къща за гости Hang Nga - Далат, Виетнам

Къщата за гости Hang Nga, известна още като „Лудата къща на Далат“, е проектирана от виетнамския архитект Данг Виет Нга. Прилича на масивен истински, включващ десет тематични стаи за гости, мостове и коридори. Цялостният дизайн на сградата наподобява гигантско дърво със скулптурни дизайнерски елементи, представящи природни форми като животни, гъби, паяжини и пещери. Архитектурата включва сложни, органични, неправолинейни форми и може да бъде описана като експресионистична.

Нга признава вдъхновението си от каталунския архитект Антони Гауди в дизайна на сградата и посетителите по различен начин правят паралели между нея и творбите на художници като Салвадор Дали и Уолт Дисни. От откриването си през 1990 г. сградата е получила признание за уникалната си архитектура, като е подчертана в многобройни пътеводители и е включена като една от десетте най-странни сгради в света в китайския People's Daily.


Дар ал Хаджар – долината Вади Дахр, Йемен

„Каменната къща“ или „Скалният дворец“ е бивш кралски дворец, разположен във Вади Дахр, на около 15 километра от Сана, Йемен. Построен е през 20-те години на миналия век като лятно убежище на Яхя Мохамед Хамид ед-Дин, владетел на Йемен от 1904 до 1948 г. Дворецът остава в кралското семейство до йеменската революция от 1962 г. Сега дворецът е музей. През 1974 г. Пиер Паоло Пазолини използва двореца като дом на принцеса Дуня във филма си „Арабските нощи“. Това е 5-етажна сграда със система за хладка вода в глинени съдове. 

Включващ множество съоръжения като стаи за срещи, отделени пространства за охлаждане на вода в традиционни глинени делви, стаи за гости, турска баня, фонтани и много, много повече. Има голяма градина точно до входа на резиденцията със старо дърво, за което се смята, че е на около 7 века.


Исландски тревни къщи

Историята на жилищата от тревна площ в Исландия е дълга. Всъщност, подобни се намират се в селищата на саамите в Северна Норвегия, на Фарьорските острови, в Гренландия и Нюфаундленд и дори далеч на юг като Външните Хебриди на Шотландия. Но исландските се открояват от тях поради редица причини: те са били използвани за значително по-дълъг период от време, били са използвани от всички класи хора, служели са за всичко - от кошари за овце до църкви и като цяло са по-добре запазени днес.

Всяка структура в комплексите е построена индивидуално и е поставена до следващата, за да се намалят разходите за отопление, чрез споделяне на общи стени и намаляване броя на външните такива. Исландският превод на жилищни помещения baðstofa или „печка за баня“ разкрива каква е била ключовата функция на тези стаи: осигуряване на топлина. От 9-ти до 18-ти век тези жилищни помещения не са имали допълнително отопление освен топлината на човешкото или животинското тяло. Те не са се нуждаели от това, тъй като тревата и земята осигурявали изолация от студа.

Днес тези къщи ни се струват странни, с интересна естетика, но те са част от националното наследство на Исландия. Тревните къщи са живи организми, които се променят и обновяват непрекъснато.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта