Дневна в 2 цвята – гарантирано изящество и стил

Публикувано на 11/03/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 11/03/2020 | Видяно 2 617 пъти

Дневната е стая, в която хората прекарват значителна част от времето си. Тук се събират всички членове на семейството, канят се гости, приятели или роднини. Основната задача на собственика на жилището е да създаде красива и уютна атмосфера в тази стая. Колкото и странно да изглежда дневната може да се реализира с комбинация само от два цвята.

Оказва се, че комбинацията от 2 цвята в дизайна на стаята може не само да подчертае мебелите, но и да постави правилните акценти. С помощта на избраните цветове е възможно също да се преразпредели пространството, като се оформят функционални зони.

Комбинации от 2 цвята, които са подходящи за дневната са: бежово и синьо; бежово и люляково; бяло с бежово; топлокафяво и бяло; бяло и люляково.

В случай че имате нужда от професионално съдействие, винаги може да се консултирате със специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Правила при комбиниране на два цвята в дневната

По време на създаването на стилен и практичен интериор на една дневна, трябва да изберете подходящите 2 цвята за комбинация - това изисква задължително предварителна подготовка. Ето основните правила за съчетаване на цветовете, които трябва да се вземат под внимание:

  • Декоративните елементи трябва да комбинирате с основния цвят.
  • Определете вида на текстуратата на използваните материали.
  • Изберете основния цвят на стените.
  • Важно е да се помисли и за правилната двуцветна комбинация на всички елементи в интериора. 

Вижте още: Високи технологии в интериора – ето как пространствата оживяват!


Практичен наръчник при избора на 2 цвята за дневна

Напълно нормално е първо да се изготви проект на бъдещия интериор в два цвята за дневната. Тук роля имат специалистите, които се съобразяват и с визията на собственика. Днес дизайнерите предлагат различни техники за комбиниране на 2 цвята. Най-добре е първоначално да обмислите целия интериор във всичките му подробности. Колкото по-внимателно е обсъден предварително дизайнът, толкова по-перфектен ще бъде крайният резултат.

  • Практичен съвет: по-добре е да комбинирате цвета на стените след като изберете мебелите и основните интериорни елементи. Цветът на стените трябва не само хармонично да се комбинира с тях, но и да подчертава цялостния стил на стаята.
  • Най-оригиналното решение включва правилна комбинация от контрастни цветове.
  • Също така трябва да се съсредоточите върху съвместимостта на цветовата палитра, така че интериорът да се възприема органично и да не бъде дразнещ.
  • Ако изберете правилната комбинация от два тона, тогава можете успешно да зонирате стаята.


Постигане на два цвята в дневната с тапети

Стените в дневната могат да бъдат боядисани с предварително избрания цвят. Но много често собствениците се спират на вариант тапети за това помещение.

  • Не винаги е лесно да ги съчетаете за дневна в два цвята, но много производители предлагат специални каталози със свои продукти, където има колекции от добри цветови композиции.
  • Можете да разчитате на предложените варианти или да се опитате да комбинирате свои собствени цветове, които ви харесват.
  • Това не е толкова лесно, защото се изисква добро разбиране за съчетаване на цветовата палитра. 
  • Добре е да се съобразите и с текстурите на тапетите. Не очаквайте крайният резултат да е удовлетворяващ, ако комбинирате по-тънки и по-дебели тапети. В този случай разликата между тях ще бъде видима.


Избор на цвят за стените в дневната - съобразете се с квадратурата

Правилната комбинация на цветовете е ключовият момент към красивия завършек. Много важно правило е да се съобразите в квадратурата на стаята, както и нейното разположение. 

  • Ако дневната е малка, тогава трябва да използвате 2 цвята, които могат визуално да увеличат размера й, да „повдигнат“ таваните или да "избутат" стените. За такъв ефект е по-добре да заложите на светли тонове, защото благодарение на тях ще има повече пространство и светлина, което означава, че стаята ще изглежда по-просторна.
  • Тъмните цветове ще направят стаята по-малка. Те се използват най-добре в просторни дневни – по тази причина е препоръчително да се въздържате да ги използвате, ако живеете в малко жилище.
  • Също така добра идея би било да се използва тапет в един от избраните цветове за акцент само на една стена. Така ще се разнообрази интериора в това помещение. Тапетът може да бъде залепен по различни начини: той може да бъде положен хоризонтално или вертикално, на диагонал или зигзаг. Важно е в този случай крайният резултат да води до хармоничен дизайн на дневната.

Вижте още: Дневна в сиво - няколко страхотни идеи, които ще ви вдъхновят


Няколко важни съвета при организирането на дневна в два цвята

  • Интериорните дизайнери са на мнение, че в една дневна отличен ефект се получава при използването на два нюанса от един и същи цвят (например бежово и кафяво, розово и светло червено, люляково и лилаво). Такива миксирани дуети създават луксозна и комфортна атмосфера. Използването на нюанси от един цвят в това помещение са гаранция за премерена елегантност
  • Шик комбинация е използването на синьо и оранжево, жълто и лилаво или червено със зелено в дневната.

За още интересни интериорни съвети и идеи за организирането на дневна в два цвята се обърнете към интериорните дизайнери, регистрирани при нас. Може да направите безплатна заявка за проект по всяко време. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. Така ще се предпазите от грешки и ще имате една хармонична дневна.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта