Избор на басейн. Предимства и недостатъци на различните видове

Публикувано на 12/06/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 12/06/2023 | Видяно 1 715 пъти

Основният въпрос, който си задава всеки, който е решил да се сдобие със собствен басейн в градината, е какъв точно да избере. На българския пазар се предлагат разнообразни варианти, но кой от тях е подходящ за вас, зависи от редица фактори като площта, с която разполагате, бюджета, очакванията ви за дизайн и не на последно място времето, изграждане и поддръжка на басейна.

Най-общо ще разделим басейните на няколко групи: бетонни басейни, облицовани с мозайка или лайсна, сглобяеми басейни - с метална стена и лайсна, композитни (панелни) басейни, изработени от панелни плоскости и облицовани с лайсна и надуваеми басейни, които също включваме в сравнението, тъй като покриват нуждите и предпочитанията на голяма част от българските семейства.


Басейни с бетонни основи

Несъмнено най-популярният от всички видове басейни, както и най-дългият и масивен вариант за басейн, е изграждането на бетонна конструкция. Те се облицоват с мозайка или лайнер, като през последните 10 години в Европа се наблюдава тенденцията за облицоване с лайнер, който има редица предимства пред стъклокерамиката, изброени по-долу.

Предимства на бетонните басейни:

Здравина на конструкцията и дълготрайност. При правилно изграждане на басейна и използване на качествени материали, конструкцията на басейна от бетон е най-здравата от всички други видове конструкции на басейни. Неограничен избор на форма, цветове, размери - това е единственият вид басейн, който има това предимство. Възможност за избор на облицовката на басейна - мозайка или облицовка с лайнер.

Недостатъци на бетонните басейни:

Трудно осъществими ремонти - ремонтът на такъв басейн с керамична облицовка е само много скъпо начинание, но в много случаи е трудно осъществим. Атмосферните влияния бързо увреждат керамиката, тя започва да се рони и по облицовката на басейна се появяват участъци, които са не само неприятни за окото, но и са предпоставка за загуба на вода. Това може да се случи дори няколко години след построяването на басейна, но неминуемо след десетата година на експлоатация този проблем постепенно се появява и изисква подмяна на цялата облицовка. В много случаи подходящ вариант за ремонт е монтирането на алея вместо мозайка, чиято поддръжка е по-лесна и в много случаи по-евтина.

Загуба на вода. Този проблем най-често се свързва с повреденото мозаечно покритие, но загубата на вода в бетонните басейни като процент е най-голяма, тъй като повърхността им е пореста и дори с използването на водонеразтворими материали тази загуба не може да бъде напълно избегната.

Скъпа поддръжка. Основният проблем с поддръжката на бетонните басейни е големият дебит за регулиране на киселинността на водата. Този проблем възниква, тъй като взаимодействието на бетона с водата в басейна променя киселинността на водата, която трябва да се регулира постоянно. Трудното почистване също е проблем. Порестата повърхност на басейна и фугите между керамиката се почистват изключително трудно. Причината е в желязото, мангана и други метали, които се съдържат във водата и оцветяват водата в басейна в кафяво. Тези елементи се отлагат в порите и фугите на басейна, заедно с други микроорганизми, и създават впечатление, че басейнът е мръсен. Съществуват препратки към почистването и избелването на фугите, но представете си какво означава това да се прави постоянно сантиметър по сантиметър върху такава голяма повърхност! Ако басейнът не е правилно източен за зимата, ледът уврежда покритието на басейна.

Високи разходи за изграждане. Освен че изграждането на бетонен басейн е скъпо начинание, много често се появяват непредвидени разходи, които допълнително увеличават необходимия бюджет. Време за изграждане - От всички видове басейни бетонните са най-дългосрочно осъществимият проект, който бихте предприели. Изграждането отнема месеци, а персоналът, ангажиран с изграждането - архитект, зидаро-мазачи, електротехници и т.н. е наистина многоброен.


Сглобяеми басейни

Сглобяемите басейни най-общо могат да се разделят на два вида - надземни и вградени. И двата вида са изградени от метална стена и PVC лента (фолио или мембрана). Опитът и практиката са доказали, че този тип басейни са най-подходящият вариант за семеен басейн в градината.

Предимства на сглобяемите басейни:

Ниска цена на басейна и оборудването - сглобяемите басейни са няколко пъти по-евтини от бетонните и два до три пъти по-евтини от монолитите. Няма неочаквани разходи и повечето фирми на пазара предлагат басейна и оборудването в пакетна оферта. Ниски разходи за поддръжка и лесно износване. Сглобяемите басейни с лайнер са лесни и евтини, защото лайнерът няма пори и фуги, гладък е, лесно се почиства, предотвратява загубата на вода, не изисква постоянно поемане на вода в басейна, не влияе на киселинността на водата; не изисква огромни количества препарати за регулиране на рН. Предварително сглобените басейни се отстраняват лесно, без да са необходими т.нар. поплавъци, тъй като разширението не залепва за линията на басейна и не я поврежда.

Монтажът на сглобяемите басейни отнема само от няколко часа. Подготовката на терена за монтаж също обикновено е само няколко часа (за надземните басейни) и около седмица за вградените. Възможност за надземен монтаж - това предимство имат сглобяемите басейни с кръгла форма и някои овални модели, които имат допълнителна опора за надземен монтаж. Подземният монтаж на басейна е много по-лесен и по-евтин от вградения. Освен това басейните за надземен монтаж осигуряват относителна сигурност, ако в семейството има малко дете, по-лесни са за поддръжка, защото прахът, листата, насекомите на територията на басейна много по-трудно попадат в него.

Може би най-голямото предимство на сглобяемите басейни е лесната смяна на частите и стандартизираните такива, предвидени за конкретния модел. Всяка част на басейна, включително лайнера, е подвижна и може да се монтира за няколко часа. Устойчивост на земетресения - металната стена и облицовката на сглобяемите басейни са изключително гъвкави и устойчиви на земетресения.

Недостатъци на сглобяемите басейни:

Строго определени форми на басейна. При сглобяемите басейни формите винаги са заоблени. Това е така, защото структурата на басейна и неговата стабилност са проектирани така, че да отговарят на физичните закони за налягането. Ограничение на размера. Обикновено сглобяемите басейни не достигат повече от 12 метра и дълбочина до 1,50 метра. Ако искате да имате по-голям и по-дълбок басейн, те определено не са добър вариант. Невъзможност за монтиране на вътрешни елементи. При сглобяемите басейни не могат да се монтират елементи като релакс или бар стол, каквито има в бетонните, композитните или монолитните басейни.

Опасност от повреда на водача. В случай на непреднамерени действия или просто от невнимание, съществува опасност облицовката на басейна да бъде повредена. Такава опасност, разбира се, съществува и при всички други видове покрития, но при предварително сглобените басейни с алея е недопустимо използването на остри предмети в басейна, влизането на домашни животни без надзор.


Композитни (панелни) басейни

Композитните басейни са алтернатива на сглобяемите басейни, тъй като се доближават до тяхната конструкция, но позволяват по-широк избор на форма, по-големи размери и много често различни цветове на облицовката. Те се изработват от панели - метални или патентовани композитни панели и лайнер, който в повечето случаи е по-дебел от стандартните сглобяеми басейни, предлагани на европейския пазар.

Предимства на композитните басейни:

Възможност за разчупване на формите и преходна дълбочина. Тъй като композитните басейни се сглобяват от панели, разположението и свързването на панелите обикновено варира и могат да се създават различни форми и сравнително големи размери. Може би най-голямото предимство на панелите е възможността за преходна дълбочина - от малка до голяма, което може да се постигне само при бетонните басейни. Голямо предимство на композитните басейни е възможността за инсталиране на вътрешно стълбище, което освен че отпуска, спестява място около басейна, особено ако дворът ви е малък. Монтажът на панела е малко по-дълъг от този на стандартните сглобяеми басейни, но по никакъв начин не може да се сравни с времето, необходимо за изграждане на бетонен басейн.

Както и при сглобяемите басейни, всяка част на басейна, включително лайнерът, е подвижна и може да се подменя безпроблемно. Цените на панелните басейни, разбира се, са по-високи от тези на сглобяемите, но конструкцията е различна и по-масивна. Въпреки това изграждането на панелен басейн обикновено е много по-евтино от басейн от бетон, стъклопласт или керамика със същия размер. Панелите, от които са изградени стените, са свързани помежду си. Това придава на басейна устойчивост на земетресения, тъй като не позволява на панелите да се спукат. Освен това при повечето панелни басейни, предлагани на пазара, тези панели имат допълнителни странични опори, които са монтирани под земята и не се виждат. Те правят басейна изключително стабилен.

Недостатъци на композитните басейни:

Ограничение на размерите. Въпреки че басейните могат да бъдат по-големи от конвенционалните сглобяеми, големите размери не се препоръчват, ако искате басейнът да бъде облицован с цяла облицовка, т.е. да не се реже и лепи. Невъзможност за монтиране на вътрешни елементи, както и при сглобяемите. Основен недостатък, както при всички басейни с рингове, е опасността от механична повреда от остър предмет или животно. В този случай облицовката се залепва или се подменя.


Надуваеми басейни

Не ги пренебрегваме, защото такъв басейн има или е имало всяко второ българско домакинство. Скептиците, които казват, че мястото им не е тук, в страна със средни доходи като българските, просто ще кажат: по-добре надуваем басейн, отколкото никакъв!

Предимства на надуваемите басейни:

Евтин басейн и евтина поддръжка - добро решение за всяко българско домакинство. Лесно сглобяване и разглобяване - само за няколко минути монтирате и демонтирате басейна, компактни размери и лесно съхранение до следващия сезон. Готови капаци, подложки, филтри и други консумативи с размера на басейна на ниски цени и навсякъде.

Недостатъци на надуваемите басейни:

Риск от спукване - той не е малък и има много причини да се случи - остри предмети на земята или в басейна, деца, домашни животни и др. Производителите на надуваеми басейни не са подценили тази опасност и повечето съвременни надуваеми басейни са изработени от трислоен материал, който дава по-голяма издръжливост.

Колко дълго ще експлоатирате надуваемия си басейн зависи до голяма степен от това как го използвате, как се грижите за него и как го съхранявате. В случай на спукване, надуваемите басейни могат лесно да бъдат залепени с лепенки, но експлоатационният живот е по-кратък от този на предварително сглобената повърхност. Филтърът или касетата не са включени в стандартните опаковки на надуваемите басейни. Това е добро решение, но само при много малки модели, при които изпразването и пълненето не отнемат отново твърде много време и пари. На пазара обаче се предлагат надуваеми басейни с обем над 20 м, за които касетъчната филтърна система не е достатъчна.

Ако имате нужда от помощ в озеленяването - свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта