Композитни (панелни) басейни

Последна редакция на 18/05/2024 от Ирена Петрова

Композитните басейни са алтернатива на сглобяемите басейни, тъй като се доближават до тяхната конструкция, но позволяват по-широк избор на форма, по-големи размери и много често различни цветове на облицовката. Те се изработват от панели - метални или патентовани композитни панели и лайнер, който в повечето случаи е по-дебел от стандартните сглобяеми басейни, предлагани на европейския пазар.

Предимства на композитните басейни:

Възможност за разчупване на формите и преходна дълбочина. Тъй като композитните басейни се сглобяват от панели, разположението и свързването на панелите обикновено варира и могат да се създават различни форми и сравнително големи размери. Може би най-голямото предимство на панелите е възможността за преходна дълбочина - от малка до голяма, което може да се постигне само при бетонните басейни. Голямо предимство на композитните басейни е възможността за инсталиране на вътрешно стълбище, което освен че отпуска, спестява място около басейна, особено ако дворът ви е малък. Монтажът на панела е малко по-дълъг от този на стандартните сглобяеми басейни, но по никакъв начин не може да се сравни с времето, необходимо за изграждане на бетонен басейн.

Както и при сглобяемите басейни, всяка част на басейна, включително лайнерът, е подвижна и може да се подменя безпроблемно. Цените на панелните басейни, разбира се, са по-високи от тези на сглобяемите, но конструкцията е различна и по-масивна. Въпреки това изграждането на панелен басейн обикновено е много по-евтино от басейн от бетон, стъклопласт или керамика със същия размер. Панелите, от които са изградени стените, са свързани помежду си. Това придава на басейна устойчивост на земетресения, тъй като не позволява на панелите да се спукат. Освен това при повечето панелни басейни, предлагани на пазара, тези панели имат допълнителни странични опори, които са монтирани под земята и не се виждат. Те правят басейна изключително стабилен.

Недостатъци на композитните басейни:

Ограничение на размерите. Въпреки че басейните могат да бъдат по-големи от конвенционалните сглобяеми, големите размери не се препоръчват, ако искате басейнът да бъде облицован с цяла облицовка, т.е. да не се реже и лепи. Невъзможност за монтиране на вътрешни елементи, както и при сглобяемите. Основен недостатък, както при всички басейни с рингове, е опасността от механична повреда от остър предмет или животно. В този случай облицовката се залепва или се подменя.

Свързано:

Избор на басейн. Предимства и недостатъци на различните видове