Сглобяеми басейни

Последна редакция на 17/05/2024 от Ирена Петрова

Сглобяемите басейни най-общо могат да се разделят на два вида - надземни и вградени. И двата вида са изградени от метална стена и PVC лента (фолио или мембрана). Опитът и практиката са доказали, че този тип басейни са най-подходящият вариант за семеен басейн в градината.

Предимства на сглобяемите басейни:

Ниска цена на басейна и оборудването - сглобяемите басейни са няколко пъти по-евтини от бетонните и два до три пъти по-евтини от монолитите. Няма неочаквани разходи и повечето фирми на пазара предлагат басейна и оборудването в пакетна оферта. Ниски разходи за поддръжка и лесно износване. Сглобяемите басейни с лайнер са лесни и евтини, защото лайнерът няма пори и фуги, гладък е, лесно се почиства, предотвратява загубата на вода, не изисква постоянно поемане на вода в басейна, не влияе на киселинността на водата; не изисква огромни количества препарати за регулиране на рН. Предварително сглобените басейни се отстраняват лесно, без да са необходими т.нар. поплавъци, тъй като разширението не залепва за линията на басейна и не я поврежда.

Монтажът на сглобяемите басейни отнема само от няколко часа. Подготовката на терена за монтаж също обикновено е само няколко часа (за надземните басейни) и около седмица за вградените. Възможност за надземен монтаж - това предимство имат сглобяемите басейни с кръгла форма и някои овални модели, които имат допълнителна опора за надземен монтаж. Подземният монтаж на басейна е много по-лесен и по-евтин от вградения. Освен това басейните за надземен монтаж осигуряват относителна сигурност, ако в семейството има малко дете, по-лесни са за поддръжка, защото прахът, листата, насекомите на територията на басейна много по-трудно попадат в него.

Може би най-голямото предимство на сглобяемите басейни е лесната смяна на частите и стандартизираните такива, предвидени за конкретния модел. Всяка част на басейна, включително лайнера, е подвижна и може да се монтира за няколко часа. Устойчивост на земетресения - металната стена и облицовката на сглобяемите басейни са изключително гъвкави и устойчиви на земетресения.

Недостатъци на сглобяемите басейни:

Строго определени форми на басейна. При сглобяемите басейни формите винаги са заоблени. Това е така, защото структурата на басейна и неговата стабилност са проектирани така, че да отговарят на физичните закони за налягането. Ограничение на размера. Обикновено сглобяемите басейни не достигат повече от 12 метра и дълбочина до 1,50 метра. Ако искате да имате по-голям и по-дълбок басейн, те определено не са добър вариант. Невъзможност за монтиране на вътрешни елементи. При сглобяемите басейни не могат да се монтират елементи като релакс или бар стол, каквито има в бетонните, композитните или монолитните басейни.

Опасност от повреда на водача. В случай на непреднамерени действия или просто от невнимание, съществува опасност облицовката на басейна да бъде повредена. Такава опасност, разбира се, съществува и при всички други видове покрития, но при предварително сглобените басейни с алея е недопустимо използването на остри предмети в басейна, влизането на домашни животни без надзор.

Свързано:

Избор на басейн. Предимства и недостатъци на различните видове