Басейни с бетонни основи

Последна редакция на 17/05/2024 от Ирена Петрова

Несъмнено най-популярният от всички видове басейни, както и най-дългият и масивен вариант за басейн, е изграждането на бетонна конструкция. Те се облицоват с мозайка или лайнер, като през последните 10 години в Европа се наблюдава тенденцията за облицоване с лайнер, който има редица предимства пред стъклокерамиката, изброени по-долу.

Предимства на бетонните басейни:

Здравина на конструкцията и дълготрайност. При правилно изграждане на басейна и използване на качествени материали, конструкцията на басейна от бетон е най-здравата от всички други видове конструкции на басейни. Неограничен избор на форма, цветове, размери - това е единственият вид басейн, който има това предимство. Възможност за избор на облицовката на басейна - мозайка или облицовка с лайнер.

Недостатъци на бетонните басейни:

Трудно осъществими ремонти - ремонтът на такъв басейн с керамична облицовка е само много скъпо начинание, но в много случаи е трудно осъществим. Атмосферните влияния бързо увреждат керамиката, тя започва да се рони и по облицовката на басейна се появяват участъци, които са не само неприятни за окото, но и са предпоставка за загуба на вода. Това може да се случи дори няколко години след построяването на басейна, но неминуемо след десетата година на експлоатация този проблем постепенно се появява и изисква подмяна на цялата облицовка. В много случаи подходящ вариант за ремонт е монтирането на алея вместо мозайка, чиято поддръжка е по-лесна и в много случаи по-евтина.

Загуба на вода. Този проблем най-често се свързва с повреденото мозаечно покритие, но загубата на вода в бетонните басейни като процент е най-голяма, тъй като повърхността им е пореста и дори с използването на водонеразтворими материали тази загуба не може да бъде напълно избегната.

Скъпа поддръжка. Основният проблем с поддръжката на бетонните басейни е големият дебит за регулиране на киселинността на водата. Този проблем възниква, тъй като взаимодействието на бетона с водата в басейна променя киселинността на водата, която трябва да се регулира постоянно. Трудното почистване също е проблем. Порестата повърхност на басейна и фугите между керамиката се почистват изключително трудно. Причината е в желязото, мангана и други метали, които се съдържат във водата и оцветяват водата в басейна в кафяво. Тези елементи се отлагат в порите и фугите на басейна, заедно с други микроорганизми, и създават впечатление, че басейнът е мръсен. Съществуват препратки към почистването и избелването на фугите, но представете си какво означава това да се прави постоянно сантиметър по сантиметър върху такава голяма повърхност! Ако басейнът не е правилно източен за зимата, ледът уврежда покритието на басейна.

Високи разходи за изграждане. Освен че изграждането на бетонен басейн е скъпо начинание, много често се появяват непредвидени разходи, които допълнително увеличават необходимия бюджет. Време за изграждане - От всички видове басейни бетонните са най-дългосрочно осъществимият проект, който бихте предприели. Изграждането отнема месеци, а персоналът, ангажиран с изграждането - архитект, зидаро-мазачи, електротехници и т.н. е наистина многоброен.

Свързано:

Избор на басейн. Предимства и недостатъци на различните видове