Зеленчукова градина на балкона - как и какво да засадим?

Публикувано на 07/07/2019 от Мария Неделчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 8 262 пъти

Идеята за зеленчукова градина в апартамент на първо четене звучи малко изненадващо, но е напълно възможен за реализиране проект. Дори да имате малък балкон - не се отказвайте, ако наистина искате да имате пресни зеленчуци, отгледани от самите вас. Освен вече готовия за консумация продукт, ще имате и много зеленина, която да краси интериора. Полезно и приятно хоби, нали? И тъй като ще е в рамките на собствения ви дом, напълно достъпно и лесно за изпълнение. Тъй като зеленчуците се нуждаят от внимание, ще можете да им го давате лесно и бързо, като отдъхвате от работата в града.

Ако имате идеята в главата си, но балконът ви има нужда от подобрения, за да разположите всичко желано, специалистите на MaistorPlus могат да ви съдействат.


Полагане на основите на зеленчуковата градина

Лятото е страхотен сезон за стартиране на градина с любимите ви зеленчуци. Въпреки че много хора предпочитат зимата, тъй като тя дава време за израстване на посятото, дългите слънчеви летни дни също са отлични за целта. Изберете този вариант особено ако балконът ви е открит. Основното, което трябва да имате предвид:

  • Подходящи саксии или други контейнери за садене;
  • Почва, торове, горен пласт;
  • Семена или разсад;
  • Светлина и температура;
  • Колко време имате за тях.

Виж още: Пълна промяна на вашите балкон и градина в няколко лесни стъпки


Малки тайни за зеленчукова градина на балкона

Създаването на зеленчукова градина на балкона си има своите тайни. Ето и някои от тях:

  • Търсете малки, лесни за гледане хибриди и разновидности на зеленчуците. В малки пространства е трудно да се отгледат големи зеленчуци, а малките ще можете да берете всеки ден свежи и пресни.
  • Не оставяйте почвата да изсъхне - това се случва лесно при жегите. Трябва постоянно да има влага в корените, а повърхността да не става твърда и суха.
  • Защитете растението от пряко и много силно слънце. То може да изгори листата, което би повлияло и на продукцията.
    Не прекалявайте с торовете. Подберете ги правилно с помощта на специалисти. Първо поливайте с чиста вода, а след това с обогатена с фертилайзери.
  • Не карайте растенията да се състезават за място. Две коренчета в една саксия ще имат обратен ефект - не само няма да удвоите продукцията, но може да я загубите нацяло. Дайте им пространство.


Как да гледаме краставици?

Краставиците са най-често срещаните зеленчуци на балконите. Те растат бързо и от семена. Съветваме ви: 

  • Потърсете хибриди от парниците. Нужна ви е саксия от минимум 5 литра, но е препоръчително да заложите на 10-литрова.
  • Краставиците "предпочитат" източно изложение, а ако ги излагате на южен балкон, със сигурност изберете и някакъв вид сянка. Силна влажност също е желателна за по-успешно развиване на краставиците.
  • Ако поставите хубави стойки, растението ще се пусне нагоре, с което ще създаде и много приятна атмосфера на зеленина край себе си.


Отглеждане на домати на балкона

Опитите за отглеждане на домати на балкона предизвикаха агрономите да създават непрекъснато нови и нови сортове, подходящи за целта. Препоръчваните варианти дават малки, но много вкусни и ароматни домати.

  • Освен разсад, имате нужда от достатъчно голяма саксия, добър дренаж и богата почва. Доматите не се нуждаят от много влага, ако е горещо можете да ги поливате всеки ден, но ако не е - веднъж-два пъти в седмицата е достатъчно.
  • Торете ги веднъж в месеца. Препоръчваме ви да ги берете напълно узрели, не бързайте.
  • Вариацията на домата - патладжан, също може да бъде отглеждан по този начин.


Балконска градина с чушки

Малките чушки са истинско откритие на балконската градина. Има сортове с обилна зеленина и малки шарени чушлета. Те израстват като страхотен букет, а можете да използвате продуктите и пресни, и изсушени, ако са люти.

  • Ако изберете сладки чушки, ще не нуждаете от няколко растения, и изберете средни по големина. Важен детайл - не слагайте сладки и люти едни до други, резултатът може да е горчивина и в двата вида!
  • Най-основното в почвата е тя да е свободна, а не сбита, защото корените обичат да дишат. Не прекалявайте с поливането, и използвайте топла вода. Ако е много горещо навън, сутрин и вечер навлажнявайте листата.


Листни зеленчуци и подправки - идеален вариант

Зеленчуковата ви градина няма да е завършена, ако не отглеждате билки, подправки или листни зеленчуци. С лекота можете да имате на разположение магданоз, копър, различни видове салата както и подправки.

  • Тези растения не изискват прекалено много грижи, само правилна температура - около 18-20 градуса. Така че може би е добра идея да бъдат засадени през есента.
  • Изборът на растения за малка китна зеленчукова градина зависи изцяло от предпочитанията ви. Ще имате гарантирано освен едно много занимателно хоби, и продукция от свежест почти целогодишно.

Превръщането на балкона в пространство за отглеждане на зеленчуци може да е интересно предизвикателство, затова ако се нуждаете от още съвети, специалистите по градинарство в нашия сайт могат да се отзоват на помощ! Достатъчно е да заявите проект, напълно безплатно, да сравните оферти и да се спрете на подходящ изпълнител. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
6 извършени проекта