Палетите: как качествено да ги подготвим за употреба?

Публикувано на 31/10/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 01/11/2019 | Видяно 5 223 пъти

Палетите са едни от най-предпочитаните материали, стане ли дума за “Направи си сам” проекти. Те се използват за направата на по-малки елементи за дома, като декорация за стени или различни по-дребни акценти. А също така и за по-мащабни такива - например създаването на цяло легло или дори диван. Използването им обаче колкото и да е природосъобразно и доста бюджетно, крие и своите рискове. Преди да бъдат използвани палетите, трябва да се уверите, че те реално са годни и подходящи за вашите нужди. И за да знаете как да намерите подходящите палети, какво да имате предвид при избора им, как да ги почистите и подготвите за употреба, тук представяме едно мини-ръководство за всичко, което трябва да знаете.  

Ако пък вече имате визия за това как искате да изглеждат вашите проекти за мебели, направени от палети, можете да ги споделите със специалистите в изработката на мебели по поръчка в сайта ни. Те ще се погрижат за качественото изпълнение на вашите идеи.


Как да намерите безплатни палети?

Редица предприятия получават пратки и стоки, които са опаковани в дървени палети. Ако в близост до вас има складове, които използват въпросната дървесина, огледайте се дали няма да откриете нужния ви материал.

  • Най-често палетите се изхвърлят от собствениците на предприятия, тъй като те реално вече са свършили работата си, а именно да предпазят стоката по време на транспорта. Разбира се, ако откриете палети, не грабете всички, а бъдете по-разумни и съобразителни.
  • Попитайте хората в склада дали можете да вземете дървесината. Те едва ли ще имат против да ви я дадат безплатно, даже напротив - с радост ще се отърват от непотребния им вече материал.
  • Ако пък ви е трудно да откриете безплатни палети, винаги можете да закупите такива. Цената им е изключително достъпна, а откриването им - доста лесно. 

Вижте още: 5 идеи за легло от палети


Как да разпознаете качествените палети?

Недостатък на иначе изгодните палети е, че произходът им често е неясен и дори съмнителен. Никога не знаете за какво точно са използвани и къде са били, преди да стигнат до вас. Как да разберете кои палети са качествени за употреба при “Направи си сам” проекти, показваме тук.

  • Избягвайте палетите, които намирате около хранителни магазини, тъй като е по-вероятно върху тях да е разливана храна. А както и сами се досещате, това би благоприятствало увеличаването на бактериите. 
  • Уверете се, че дървесината е в прилична форма. Вероятно, разглобявайки дъските, ще загубите част от тях. Затова, когато избирате палети, се стремете да вземете такива, които са с най-малко и дори без излишни пукнатини, изкривявания или други деформации. 
  • Огледайте и използваните при съединяването на дъските пирони. Ако те са по-усукани, отстраняването им може да се окаже доста трудно. 
  • Проверете палетите и за петна петна от масло или мухъл. Същото важи и за миризмите. Причината - развъждането на бактерии се увеличава.
  • Избягвайте палетите, които са дълго време са били под дъжд или сняг, тъй като здравината им едва ли е превъзходна. 


Как да демонтирате палетите преди употреба и да запазите целостта им?

Най-напред ще трябва да счупите палетата и да премахнете всички пирони, за да ги приготвите за употреба. Всеки има предпочитан метод за извършването на тази дейност, така че изберете този, който отговаря на вашите потребности. 

  • Първият вариант е и най-традиционният и масов. За да демонтирате палетата, ще са ви необходими ръчни инструменти като чук и кози крак. Бъдете внимателни при работата с тях, защото иначе може да пострада и дървесината, и вие. Трябва да подходите методично, да разхлабите дъските и пироните. Недостатъкът на този вариант за демонтиране е, че може да ви отнеме повече време.
  • Вторият вариант е да изрежете напречните парчета, оставяйки дървените секции (с пироните в тях) все още прикрепени от всяка страна. Можете също и да направите това със страничните части и след това да откъснете средното опорно парче. Или пък да изрежете две по-малки парчета от едното кръстосано. Този вариант за демонтиране можете да използвате при по-малки проекти, за които не се изискват дълги дървени дъски. 

Вижте още: Палети в дневната - красиви и практични идеи


Как да изчистите и дезинфекцирате палетите преди употреба?

Задължително условие е да дезинфекцирате палетите, преди да станат част от интериора в дома ви.

  • Ако притежавате уред за почистване с пара, сега е идеален момент, в който той може да влезе в употреба.
  • Ако пък нямате такъв уред, тогава измийте палетите със сапунена вода (и малко белина, ако желаете).
  • Изплакнете ги добре и ги оставете да изсъхнат напълно.
  • Но въпреки всичко, няма реален начин да разберете дали ще можете да изчистите и дезифенкцирате напълно за всички лоши бактерии. Най-добре е да не използвате дървесина от палети за мебели, които ще се използват в близост до храна или деца. 

Сами виждате, че дори на пръв поглед обикновените палети се нуждаят от добра предварителна подготовка, преди да влязат в употреба у дома. Те може да са достъпни и лесни за работа, но поддръжката им определено изисква по-специфични грижи. Това обаче не бива да е пречка за вас, а дори напротив. Използвайки тази дървесина бихте създали чудесни произведения, които несъмнено биха стояли уникално в дома ви. А как точно да съчетаете творенията си в интериора, можете да разберете от експертите в областта на вътрешния дизайн, регистрирани в платформата ни. Още сега може да направите безплатна заявка за проект. До един ден вече ще имате готови оферти, които да сравните, за да изберете най-добрата за вас. 

 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта