Къщи от контейнери със запомняща се визия

Публикувано на 27/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 27/06/2022 | Видяно 1 663 пъти

Все повече хора се интересуват от „зелено“ строителство в наши дни. От около двадесет години архитектите по света са запленени от нестандартните идеи и конструкции, които могат да реализират именно чрез товарни контейнери. Те са сравнително евтин материал, а и са лесни за монтаж и обработка. В този случай собствениците могат да заложат по-голям бюджет за интериора.

Защо товарните контейнери се използват за изграждане на домове и офиси? След като изпълнят своя път и бъдат спрени от експлоатация, в целия свят има над 14 милиона „пенсионирани“ контейнера. А тяхното използване в архитектурата прилича на игрите с кубчета или тетрис, нали? Контейнерите са не просто тенденция заради визията и природосъобразността си, а и затова, че спестяват пари. Много хора също го разбират като концепция за допринасяне за рециклирането. В този материал ще ви покажем едни от най-интересните къщи от контейнери! Потърсете съдействие в лицето на специалистите, регистрирани в MaistorPlus и започнете изграждането на новия си дом, вила в планината или на морето.


Японско вдъхновение

Мъж с уникална идея създава дом-мечта на границата между Вашингтон и Орегон, САЩ. Собственикът работи в сферата на търговията – внос и износ, и решава да построи своя дом от контейнери. Сам разчертава проекта и в крайна сметка се оказва, че е истинско произведение на изкуството. Сглобяването на конструкцията от 380 m² започва през 2015 и е завършена две години по-късно. 11 товарни контейнера се превръщат в дом с 4 спални, 3 бани и огромна зашеметяваща дневна. Външността е толкова различна от всичко, с което сме свикнали – комбинацията от дърво и ламарина, боядисана в различни цветове, а и да не оставяме настрана красивите графити с риби кои. Във всеки ъгъл от интериора, екстериора, градината, струи вдъхновение от целия свят, светлина и красиви пъстри цветове.


Една по-различна къща на дърво

„Висящата къща“, както я наричат нейните създатели, е издигната от нивото на земята. Това е и идеята, да бъде в сърцето на дърветата, така че прозорците да бъдат на нивото на техните корони, а терасите да бъдат заобиколени от зеленина. Освен това по време на строежа не се нарушава структурата на почвата и тази на кореновите системи на дърветата, тъй като е използвано минимално количество бетон. Първоначалната идея е за къща, която буквално се слива със заобикалящата я екосистема, а също така да бъде устойчива и от рециклирани материали. И крайният резултат е 80% рециклирани материали. Освен визията ѝ, интересното е, че къщата има топлоизолация и шумоизолация, а дъждовната вода се събира и се използва. В къщата няма телевизия и интернет, тъй като основната идея е да се отдадете изцяло на природата и времето с близките. Голямо внимание е насочено към общите пространства – дневната и просторната тераса. Постройката разполага още и с две спални и две бани.


Минималистична и съвременна визия

Идеята на този проект е да се създаде допълнителна постройка във вече съществуващия двор на семейство, разбира се, с минимални усилия и бюджет. Разполагайки с ограничено дворно пространство, е истинско предизвикателство да се трансформира контейнерът, така че да изглежда добре. Но в случая задачата е изпълнена перфектно, тези 36 m² са напълно функционални. Забелязва се наличието на множество прозорци, които внасят много светлина, която е полезна в офиса и дневната. Минималистичната бяла визия на дома е освежена чрез дървената веранда. Вътрешността е истински контраст – топла и уютна, дефинирана чрез дървени елементи. Отново се придържат към съвременна и неутрална цветова палитра, но това визуално увеличава обема на помещенията.


Къща насред скалите

Този проект поставя под въпрос необходимостта от много пространство и предизвика обитателите да бъдат по ефективни и практични. Два транспортни контейнера представляват високото пространство, което свързва вътрешността с местните скални издатини и обширните гледки към планинския хребет. Контейнерите отстрани изцяло събират функциите за сън и работа, докато функцията на централното пространство е да бъде трапезария, кухня и дневна, а над него се намира таванското помещение. Освен всичко проектът е изцяло проектиран да бъде ефективен – зелен покрив, соларна система, отопление на пелети. Всичко необходимо е събрано на 140 m², а като идея е включено да се използват и покривите на контейнерите. Защо да не спите на открито?


Хижа от контейнери

Разположена на два часа от Банкок, това е проект, който се осъществява в изоставено оризово поле, за да бъде семейна вила за уикенда за поколенията напред, и да имат възможността да се откъснат от градския живот. Първоначалната идея на проекта е да се използва метод за предварително сглобяване, поради липсата на голям бюджет. Така контейнерите се превръщат в основно решение за вътрешното пространство. Големите прозорци дават чувство за простор и насърчават връзката със заобикалящата среда. Връзката между двете основни помещения с платформа по средата, създава допълнително пространство. На вторият етаж се локализира още един контейнер, където е спалнята, който разполага с голяма тераса, от която се открива прекрасна гледка.

Ако се чудите как да оползотворите пространството в двора си, бихте искали да направите бюджетна къща за гости или разполагате с парцел, където бихте искали да построите нещо без много да нарушавате бюджета си, то това е правилният вариант за Вас! Свържете се с опитните професионалисти и създайте Вашия невероятен и уникален проект. Заявете проекта си още днес и изберете най-подходящата между изпратените оферти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта

Друго