Тенденциите в строителството през 2022

Публикувано на 20/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 27/02/2023 | Видяно 1 365 пъти

Всяка година носи своя принос към новите тенденции във визията и функционалността на сградите. През изминалата година устойчивостта и повишаването на ефективността са в основата на развитието на архитектурата. Няма съмнение, че изминалите няколко години стартираха нови течения в дома и изграждането му. Много строители изпитаха несгодите на недостига и липсата на внос на строителни материали. Двайсетте години на нашия век донесоха много предизвикателства, с които професионалистите да се справят. Новостите в строителството еволюират. От нови технологии до подобряването на материалите и строителните техники, които се използват. Ние ви показваме основните тенденции в строителната индустрия, на които ще станем свидетели през 2022 година.

Ако скоро не сте се занимавали със строителство на дом или неговия ремонт, то със сигурност ще откриете много новости и промени. Опитните специалисти следят тенденции и държат на своето усъвършенстване, като в крайна сметка предлагат на своите клиенти иновативни подходи и услуги.


Изчистена и семпла визия

Минимализмът и чистота в дизайна вероятно са на първо място в списъка. Фокусът на множество професионалисти е насочен върху чисти, прости линии, естествени материали и красиво изработени детайли. Специалисти споделят, че през последните години много клиенти се обръщат към тях с определен бюджет, който кара архитекти и дизайнери да измислят нови „умни“ подходи спрямо избора на материали и дизайна. Минималистичното излъчване в архитектурата се изразява в използването на прости дизайнерски визии, форми и актуални материали. Прекомерната употреба на орнаменти и декорации се отхвърля в полза на чистота и характер на сградата. А дали клиентите са ръководени от бюджета си или от собствени предпочитания, времето ще покаже.


Превесът на „зеленото“ строителство

Енергийната ефективност и устойчивост са фактори, които се взимат все повече под внимание. Една от трите най-важни характеристики за клиентите е именно енергийната ефективност. В допълнение към слънчеви панели и соларно осветление, строителите все по-често интегрират устойчиви материали в своите произведения. Намаляват се или се елиминират негативните действия и отпечатък върху природата, като се цели да се създаде положително въздействие върху климата и околната среда. „зелените“ сгради запазват ценни природни ресурси и подобряват качеството на живот.

  • Използване на слънчева енергия, вода и други природни ресурси
  • Мерки за намаляване на отпадъците и рециклиране
  • Повишено качество на въздуха в сградата
  • Използване на материали, нетоксични и устойчиви
  • Вземане предвид на заобикалящата околна среда
  • Дизайн, позволяващ адаптиране към променящата се среда


Индивидуален стил

Както при модните тенденции, тези в строителството на жилища се целят към отразяването личния стил и индивидуалност. Домът ви може да отразява личността ви чрез текстури, използваните материали и цветове. Модерната естетика от своя страна включва отдалечаване от много кичозни детайли. Острите линии и ръбове са изключително популярни. Все по-често се срещат и фасадни панели за въшна облицовка на вече съществуващи къщи. Кръглите и обли колони се заменят с квадратни, все по-малко детайли и орнаменти във външния дизайн на сградите. Хората искат да излязат извън статуковото като използват различни елементи в необичайно за тях местоположение. Метални панели, дървени врати, използвани за плевни, капаци за прозорци, интересни и нетрадиционни форми.


Живот на открито

Тази тенденция не е никак нова, но със сигурност нейната стойност се увеличи през последните години, порати прекарването на много време на закрито. Външните пространства са също толкова интересни, колкото и вътрешните, и много хора са съсредоточени над това да ги облагородят и направят напълно пълноценни. Първото нещо за създаване на идеалното кътче на открито, независимо дали двор или тераса, е да развихрите въображението си и да се вдъхновите. Външното пространство трябва да комплиментира интериора на дома ви. Приоритизирайте практичността, колко приятно би било да прекарвате времето си на открито? Много собственици проявяват интерес към летните кухни, водните съоръжения – басейни, фонтани, летни душове, а да не забравяме и киното на открито.


Смарт технологиите превземат сцената

Умните домове или домашната автоматизация са термини, които се използват за широк спектър от наблюдение, контрол и автоматизиране на процесите в дома. Устройствата могат да се управляват с едно докосване на смартфона, като позволяват на потребителите да регулират функции като температурата, осветлението, електроуреди и да наблюдават дома си, където и да се намират. Ето и най-актуалните смарт методи за 2022 година:

  • Иновации за домашния офис – през последните години все повече хора работят от дома си. Домашният офис изисква здравословна, добре обмислена среда, която ви държи фокусирани и мотивирани и затова първокласните производители създават иновативни решения, свързани с това. Иновациите включват столове и бюра, които ви напомнят да се изправите, многофункционални станции за зареждане, интелигентни системи за осветление и щори, които регулират светлината.
  • Технологии, улесняващи домакинството – от фурни, които позволяват регулация от телефона ви, до банята – смарт решенията правят живота по-безопасен, лесен и по-енергийно ефективен. Автоматизираните прахосмукачки, перални и сушилни са само първата стъпка за дома пред 2022 г. Настолните домашни градини ви позволяват да се нардвате на пресни билки и зеленчуци, като единствено трябва да ги включите, да добавите вода и да поставите пълнителя със семена. И Voilà, време е да се насладите на домашната реколта!
  • Концепции за интелигентен дом – архитектите и строителите обмислят в ранен етап какви ще бъде дигиталната инфраструктура на дома, още на фаза на планирате. Светлини, щори, отоплителни, развлекателни системи, системи за сигурност, домашни фитнес зали и електроника, заедно с интелигентни инструменти и уреди, могат да бъдат контролирани чрез едно централно устройств, добавящи лукс и докосване на изключителност на дизайна.

Тенденциите се променят постоянно, затова заложете на устойчивите. Свържете се със специалисти, които ще ви помогнат да създадете идеалния дом, като ще се съобразят с вашите нужди, а кой знае - може да ви дадат предложения, на които да не може да устоите. Заявете своя проект още сега и научете най-интересните новости, които може да интегрирате в настоящия или бъдещия си дом.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта

Технически въпроси

Съвети за изпълнители