Как да изберем кухня според “работния триъгълник”

Публикувано на 10/07/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 15/07/2016 | Видяно 22 871 пъти

Съвременната кухня трябва да бъде удобна и функционална, уютна и хармонична, за да създаде подходяща атмосфера за приготвяне на вкусни ястия и дълги разговори с приятели. Прецизното проектиране и качественото изпълнение са ключови стъпки в изграждането на тази важна част от дома, затова ви представяме основните видове форми на кухня, които да ви помогнат в избора на нейния дизайн. За да си спестите грешки и последващи разходи, поверете проектирането и изграждането й в ръцете на квалифицирани специалисти, като разгледате техните оферти безплатно в MaistorPlus, след като пуснете заявка!


Какво представлява "работният триъгълник" в кухнята?

Работният триъгълник в кухнята се образува между печката, мивката и хладилника. Те представляват трите най-използвани зони в това помещение, затова и достъпът помежду им трябва да бъде максимално улеснен. Създаването на удобен работен триъгълник е основна стъпка при проектирането на кухненско обзавеждане, от която до голяма степен зависи функционалността на цялата кухня. Как обаче изглежда той при различните форми на кухнята?

Виж още: Идеи как да съчетаем черното в кухнята


Семпла и елегантна едноредова кухня

Изключително достъпен вариант, подходящ и за най-малките помещения, е именно едноредовата кухня. Тук основното правило е мивката да бъде между печката и хладилника. Оставете достатъчно пространство между нея и уредите, за да си създадете зона за подготовка на продуктите.


Усъвършенствайте я с добри идеи

Въпреки сравнително простото устройство на този тип кухня, за да бъде функционална, тя трябва да е проектирана професионално. Обмислете поставянето на високи или допълнителни шкафове, кухненски остров, както и маса за хранене. Ограничете декорациите, за да не стесните визуално модула, както и оставете достатъчно място за преминаване между острова/масата и модула.


Ако стаята е преходна, изберете двуредова кухня

Идеално решение за преходни помещения се явява двуредовата кухня. За да върви готвенето в нея по вода обаче, тя трябва да разполага с подходящо осветление. В някои случаи е допустимо разполагането на хладилника и печката от едната страна, а мивката от другата. Това се прави, когато има много голяма работна площ между двата уреда, защото златно правило в планирането на кухни е, че те не се поставят непосредствено един до друг.


Създайте перфектна организация

По-добра идея е разполагането на печката и мивката от едната страна, а хладилника от другата. Специалистите съветват да замените високите шкафове в този тип кухня с рафтове, както и да заложите на повече чекмеджета за съхранение. Важно е да имате достатъчно място за свободно отваряне на шкафовете, както и за преминаване.


Г-образната кухня - олицетворение на удобството

Перфектно решение за по-малки или квадратни помещения е създаването на кухненски модул с Г-образна форма. При него разполагате с достатъчно място за свободно придвижване, без отделните зони да бъдат прекалено отдалечени. Ако сте решили да заложите на такава форма за кухнята, но самото помещение е прекалено голямо, поставете мивката и печката възможно най-близо, и обмислете поставянето и на кухненски остров.


Обърнете внимание на ъгъла

Въпреки че при Г-образната кухня работният триъгълник дава свободен достъп до зоните за запасяване, готвене и миене, той все пак предполага няколко детайла, които да обмислите. На първо място потърсете начин за ефективно използване на ъгъла, който се получава при кухня с Г-образна форма. При някои домакинства именно мивката е намерила мястото си в ъгъла, което обаче не е сред най-удобните решения, особено ако стаята е малка.


Повече място за съхранение, но по-малко декорации

Голям плюс на Г-образните кухни е възможността за поставянето на горни шкафове, което удвоява мястото за съхранение. Въпреки безспорните му предимства, този вид кухненско обзавеждане не се препоръчва за големи помещения, защото зоните за запасяване, миене и готвене ще бъдат прекалено отдалечени. От гледна точка на дизайна, обърнете внимание на осветлението и имайте предвид, че в малките кухни прекомерните декорации не са добре дошли, защото стесняват визуално модула.

Виж още: Интересни идеи за модерен кухненски дизайн


Идеалният работен триъгълник в П-образната кухня

Тази форма позволява създаване на оптимално удобен работен триъгълник. Зоните за запасяване, миене и готвене най-често са разположени на трите отделни страни, като това е подходящо решение за тези от вас, които обичат да готвят на спокойствие и всичко да им е под ръка. Ако пък предпочитате да водите приятни разговори, докато приготвяте вечерята например, можете да превърнете едната страна на модула в удобен барплот.


Съвети за кухни със скромни размери

П-образната кухня обаче има своите специфики, поради което, при създаването й, задължително се допитайте до специалист. Подобна форма на кухнята ще направи твърде малките помещения нефункционални. За да избегнете това, обмислете къде да разположите хладилника, така че придвижването покрай него да е възможно, дори когато вратата му е отворена.


Няколко хитри организационни идеи

Шкафовете, образуващи ъгъл, са по-труднодостъпни, затова съветваме да съхранявате в тях съдовете, към които посягате рядко. Подобен тип кухни са подходящи за големи домакинства, защото позволяват поставянето на две печки, а за да имате барплот и едновременно достатъчно площ за приготвяне на ястия, препоръчваме да помислите за вграждане на някои уреди, като микровълновата фурна например.


Най-доброто решение за големи помещения

А ето и едно изключително модерно и екстравагантно решение за големи помещения. Полуостровната кухня се различава от П-образната по това, че има допълнителен барплот или шкаф, който оползотворява част от четвъртата стена на помещението. При липса на четвърта стена, тази допълнителна част на модула можете да използвате като барплот или място за закуска, като просто поставите два стола от външната й страна.


Получавате цели 5 отделни зони в кухнята

Тук отново трябва внимателно да обмислите къде да поставите хладилника и печката, за да не стане разстоянието между тях прекалено голямо. Този тип кухни ви предлагат достатъчно пространство, така че да обособите пет отделни зони в кухнята - за запасяване, съхранение, миене, подготовка и готвене. За правилното им разполагане се посъветвайте с компетентен специалист, като заявите проект безплатно в MaistorPlus!


Кажете "да" на декорациите

Добра новина за любителите на аранжирането - всякакви видове декорации са позволени в тази кухня, стига обаче помещението да е достатъчно светло и голямо. В него ще имате достатъчно място за съхранение, но преди да сложите нещата в ред, поискайте от специалиста съвети за подходящо осветление!


Очаровайте гостите си с практичен кухненски остров

Наличието на кухненски остров е екстра, която не всяко домакинство може да си позволи от гледна точка на пространството. Ако вие сте сред късметлиите обаче, за които тази мечта е постижима, препоръчваме да изберете кухненски модул и остров с идентичен дизайн. Той може да е допълнение, както към Г-образна, така и към едноредова кухня.


Вие избирате ролята на острова в кухнята

Единствената грешка, която можете да направите в този случай, е да не оставите достатъчно място между кухненския модул и острова. Извън тази особеност, вие избирате какво да бъде предназначението на самия остров - той може да е част от работния триъгълник например, като инсталирате печката в него.

Виж още: Пътеводител в кухнята: как да изберем мивка


Двама готвачи под един покрив? Вече е възможно!

Поставете висящо осветление над острова и гответе в приятна компания, защото този тип кухня дава възможност за създаване на кулинарни шедьоври дори от двама готвачи под един покрив! Сбъдете тази интериорна мечта, като откриете подходящи специалисти за проектиране на вашата кухня! Направете заявка в MaistorPlus безплатно и ще получите оферти на водещи специалисти, ще можете да разгледате оценки от потребители за тяхната предишна работа и възможност за директна комуникация с професионалисти!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
5 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта