Как да изберем правилния инструмент за ремонта у дома - бормашина, винтоверт, ъглошлайф, прободен трион - основни функции

Публикувано на 20/04/2021 от Мартина Маринова | Последна редакция на 02/06/2021 | Видяно 8 109 пъти

Всеки майстор любител поне веднъж е попадал в ситуация, в която изпитва трудност да избере правилния инструмент, с който да извърши дадена ремонтна дейност. Какво трябва да знаете, когато избирате инструмент за ремонта у дома? Тук разглеждаме различните характеристики и основните функции на всеки от тях - бормашина, винтоверт, ъглошлайф и прободен трион.


Как да изберем правилната бормашина?

Бормашината е може би най-популярният помощник на всеки майстор - без значение любител или професионалист. С нея реконструкцията на дома става по-лесна и по-приятна. Но как да бъдем сигурни, че сме избрали бормашина, която е надеждна, удобна и която е най удачна като параметри  спрямо нашите нужди?

  • За какво е предназначена бормашината?

Основната функция на бормашината е да пробива отвори в повърхности от различни материали - дърво, метал, камък, бетон, тухла, пластмаса. Вторична функция е завинтването на различни фиксиращи елементи - винтове, пирони и дюбели.

  • Видове бормашини

Бормашините са 3 вида - ударна бормашина, стандартна бормашина и ъглова бормашина. Спецификите на трите вида са съобразени с това какъв материал ще се пробива, колко често и за какви нужди ще бъде използван инструментът. 

  • Препоръчваме да изберете ударна бормашина, ако целта ви е да работите с по-твърди материали. Такива са метал, дърво, тухла, бетон.

  • Безударната бормашина е инструмент, нужен във всеки дом. С нея могат да се удовлетворят стандартните нужди на всеки един човек по отношение на ремонта на дома му. Като минус на тази бормашина можем да отчетем, че тя не е толкова ефективна при пробиването на по-твърди повърхности. Но пък е идеална за по-меки, не толкова сериозни повърхности.

  • Ъгловата бормашина е подходящият инструмент, ако търсите такъв, който може да работи добре и на места с ограничен достъп като пролуката между материалите е малка. Характерна за нея е Г-образната ѝ форма. За работа на места с ограничен достъп можете да използвате и стандартна бормашина, като използвате ъглов удължител за битове и накрайници


Мощност на бормашината

След като установите кой вид бормашина отговаря на вашите нужди, следва да се запознаете и с техническите характеристики на инструмента. Най-важна за бормашината е мощността. Тя определя колко продуктивна е тя - върху какви материали може да работи и какви повърхности може да пробива. На пазара се предлага огромно разнообразие от бормашини с различна мощност. 

  • Тези за битови нужди са с мощност до 700W и са чудесно допълнение към домашната работилница на всеки майстор-любител. 
  • Предлагат се и електрически дрелки, чиято мощност стига до 1500W и помага да се пробият много твърди материали. Ако не ви е нужна бормашина, която да пробива такива, препоръчваме да изберете такава с по-малка мощност. 

Разнообразен асортимент от бормашини с всякаква производителност, отговаряща на вашите специфични желания, можете да откриете в магазините на Mr. Bricolage. 


Захранване на бормашината

  • Захранване на бормашината

Според типа на захранването си бормашините се разделят на 2 вида - с електрическо захранване и акумулаторни.

Електрическите бормашини са универсален избор, тъй като са по-бюджетни и достъпни. Техен недостатък обаче е, че не са толкова мобилни, колкото акумулаторните и е необходимо да имате постоянно захранване в помещението, в което работите.За такъв тип машини е удачно да предвидите и удължител  или макара, които ще ви гарантират безпролемна работа в няколко различни помещения. 

Бормашините с акумулаторни батерии са по-функционални. Те могат да работят и без  фиксиран източник на електрическа енергия, което ги прави по-мобилни. Работата на акумулаторната батерия е с продължителност до няколко часа, в зависимост от ампеража. Удачно е да изберете модел с две батерии и бързо зарядно, които ще ви гарантират непрекъснат процес на работа до завършването на проекта.

  • Патронници на бормашината

На пазара се предлагат бормашини, за които се използват 3 типа патронници - бързозатягащ, зъбчат и бита. 

  • Бързозатягащият патронник е най-разпространеният. Той е лесен за използване, тъй като смяната и закрепването на накрайниците е значително по-бързо, отколкото при другите патронници. Важно е да знаете, че бързозатягащият патронник не е препоръчителен при работа с много твърди материали. Препоръчваме бързозатягащия патронник за малки поправки и ремонти у дома. 

  • При зъбчатия патронник свредлото се поставя с помощта на допълнителни ключове. Патронникът се монтира около свредлото с помощта на три скоби. Работата с него е удобна и безпроблемна. Препоръчваме го за ремонти с по-голямо натоварване и пробиване на по-твърди повърхности.

  • Бита е специален патронник с шестоъгълник на единия край и слот за закрепване на другия. Този патронник се поставя чрез патронна фиксация, което го прави по-удобен за ползване и много функционален.

  • Диаметър на свредлото

Това е още една от важните технически характеристики, на която да обърнете внимание при избора на този инструмент. Когато купувате бормашина, е добре да знаете колко широки дупки искате да правите. Изборът на бормашина с подходящ диаметър на свредлото е ключов за продължителността на живота ѝ. Ако той е прекалено голям, има вероятност бормашината да се счупи след първото ползване. 

- При избора на бормашина за дома, можете да се спрете и на такава с по-малък диаметър. 

- При избора на такава за професионални цели обаче, съветваме да закупите по-мощна и голяма.

  • Комплект за бормашина

Когато купувате бормашина, проверете какво влиза в комплекта на модела, който сте избрали. Добре е да се спрете на инструмент със следните аксесоари и технически параметри:

- Ръкохватка. Тя улеснява работата, тъй като намалява вибрацията при пробиване на по-твърди материали.

- Светодиодна лампа, която ще улесни работата в зле осветени места.

- Антиблокираща система, която подпомага работата на двигателя и намалява вероятността от прегряване.

- Магнитен държач.

- Куфарче.

- Прахоуловител.

- Регулиране на оборотите. 

Изборът на правилна бормашина е от изключителна важност. Някои уреди са подходящи за работа с дърво, други - за завинтване на болтове. Затова е важно да знаете за какви задачи е предназначен инструмента, който търсите. В каталога на Mr Bricolage можете да откриете разнообразие от бормашини с различни функции и да изберете тази, която пасва на нуждите ви.


Как да изберем правилния винтоверт?

Купуването на винтоверт е придружено с куп различни въпроси. Затова е добре да бъдете добре информирани за функциите, характеристиките и някои по-специфични параметри на този инструмент.

  • За какво се използва винтовертът?

Винтовертът от части наподобява бормашината. Но има някои функции, които са специфични само и единствено за него. Винтовертът е предназначен за:

  • развиване и завиване на фиксиращи елементи - винтове, дюбели и др.;

  • пробиване на отвори за плоскости;

  • сглобяване на различни мебели.

  • Типове винтоверти

На пазара се предлагат два типа винтоверти - електрически и акумулаторен. Обикновено кабелните модели са по-мощни, но не толкова практични и мобилни. Безжичните винтоверти работят с батерии, което ги прави лесно преносими и по-удобни за работа. Тяхното тегло обаче е по-голямо, тъй като батерията на акумулатора е с не малка тежест.

  • Мощност на винтоверта

Както и бормашините, винтовертите се предлагат с различна мощност според нуждите на човека, който ще използва инструмента. Логично, по-високият волтаж означава повече мощност. По-голямата мощност пък означава по-голям въртящ момент и повече сила, която помага при пробиването на по-твърди повърхности или при завиването на винтове в по-твърди материали. 

  •  На пазара се предлагат винтоверти с различни мощности - 10.8V, 12V, 14.4V, 18 и 20 волта. 

  • Добра новина е, че мощността при акумулаторните винтоверти не идва за сметка на теглото. Тя идва от батерията, която с напредването на технологиите става все по-лека и компактна. И затова дори по-мощните винтоверти са с тегло до 3 килограма.

 

  • Настройка на въртящ момент

Именно тази функция различава бормашината от винтоверта. Тази настройка се осъществява чрез пръстена, който се намира зад патронника. 

  • Настройката на въртящия момент предпазва главата на винта от износване при работа с по-голямо съпротивление. 

  • Тази функция предпазва двигателя на инструмента и благоприятства по-дългия му живот.

  • Настройките на въртящия момент като параметри могат да бъдат видяни от обозначенията за мерната единица  Nm ( нютон -метри) върху техническите стикери на всеки винтоверт.


Как да изберем правилния ъглошлайф?

Ъглошлайфът един от най-полезните и универсални инструменти, нужен във всяка домашна работилница. Основните му функции включват:

- обработка на бетон, тухли и други строителни материали;

- шлайфане и полиране на различни повърхности;

рязане на метал, камък, бетон и други строителни материали.

  • Размер на диска

Абразивният диск, чрез който ъглошлайфът реже и шлайфа, варира в зависимост от това какво целите да обработите и от какъв материал е изработен материалът, който ще обработвате. 

  • При избора на диск, трябва да имате предвид, че дълбочината на рязане е едва 25% от диаметъра на диска. 

  • Дисковете се предлагат в 5 размера:

Дискът от 115мм се използва за шлайфане и рязане на плочки, стъкло, дърво и порцелан.

Дискът от 125мм е най-популярният и най-масовият. Той се използва при рязане на 30-милиметров кръгъл дървен материал.

Дискът от 150 мм се използва за рязане и шлайфане на бетонни, тухлени или стоманени материали като тръби и др.

Дисковете от 180 мм и 230 мм се използват само от професионални шлифовъчни машини.

  • Мощност

Мощността на ъглошлайфа е пряко свързана с размера на диска. Именно тя определя издръжливостта и надеждността на инструмента. Мощността варира от 500-900W до 1.5-2.6 kW.

  • Брой дръжки

От броя на дръжките на ъглошлайфа зависи функционалността на инструмента, лекотата му, безопасността и качеството му на работа. При полупрофесионалните модели дръжките са две. Добре е те да бъдат гумирани. Това ще направи работата ви по-удобна и приятна.

  • Регулиране на оборотите

Тази функция напасва работния режим на машината спрямо работата с различни видове материали. 

  • Плавен старт


Как да изберем правилния прободен трион?

Прободният трион е още един от по-разпространените инструменти в домашната работилница. Той е особено полезен на всеки, който разполага с дворно пространство или пък хъс да промени облика на пространството около себе си. А ето и какво трябва да знаете за прободния трион, за да изберете този, който отговаря на личните ви нужди.

  • Мощност

Както вече разбрахте, мощността на инструмента пряко зависи от работата и работното натоварване.

- Повечето прободни триони са с мощност от 300 до 850W. 

- Ако търсите прободен трион за предимно домашна употреба, съветваме да изберете такъв с максимална мощност от 400 до 600W.

- Ако избирате инструмент за професионална употреба, заложете на по-мощен такъв.

  • Честота на хода

Честотата на хода определя големината и най-вече качеството на среза, който инструментът ще направи. 

- При повечето прободни триони честотата на рязане достига до 3100 движения в минута. Това значи, че работата е максимално бърза и за малко време могат да бъдат нарязани много и различни видове материали.

- Честотата на хода е регулируема. Това е предимство, което позволява да комбинирате триона с подходящия за материала нож.

  • Дълбочина на рязане

Дълбочината на рязане следва да е равна на дебелината на плоскостта или детайла, който ще обработвате. При повечето модели прободни триони дълбочината достига до 135 мм за дърво, 10 мм за стомана и 25 мм за метал.

  • Допълнителни функции

Когато избираме инструмент, искаме той да и максимално удобен и функционален. Ето кои са екстрите, които да търсите при избора на прободен трион:

- Лазерна показалка;

- LED светодиод;

- SDS захващане на работния трион;

- Система за прахоулавяне.

Изборът на подходящ инструмент за домашната работилница е занимание, което изисква предварителна подготовка и време. Добрата новина е, че в лицето на  Mr Bricolage, ще откриете доверен партньор в избора на правилния инструмент за вашия дом. В магазините им ще откриете богато разнообразие от продукти. Ако пък искате да закупите инструмент, без да излизате от уюта на дома си, можете да посетите техния магазин само с един клик. Или пък с едно обаждане по телефона. Повече информация за възможните начини за поръчка и закупуване на продукти от Mr Bricolage вижте от тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта