Как да изберем правилната бормашина?

Последна редакция на 11/05/2024 от Мартина Маринова
Източник | Видяно 540 пъти

Бормашината е може би най-популярният помощник на всеки майстор - без значение любител или професионалист. С нея реконструкцията на дома става по-лесна и по-приятна. Но как да бъдем сигурни, че сме избрали бормашина, която е надеждна, удобна и която е най удачна като параметри  спрямо нашите нужди?

  • За какво е предназначена бормашината?

Основната функция на бормашината е да пробива отвори в повърхности от различни материали - дърво, метал, камък, бетон, тухла, пластмаса. Вторична функция е завинтването на различни фиксиращи елементи - винтове, пирони и дюбели.

  • Видове бормашини

Бормашините са 3 вида - ударна бормашина, стандартна бормашина и ъглова бормашина. Спецификите на трите вида са съобразени с това какъв материал ще се пробива, колко често и за какви нужди ще бъде използван инструментът. 

  • Препоръчваме да изберете ударна бормашина, ако целта ви е да работите с по-твърди материали. Такива са метал, дърво, тухла, бетон.

  • Безударната бормашина е инструмент, нужен във всеки дом. С нея могат да се удовлетворят стандартните нужди на всеки един човек по отношение на ремонта на дома му. Като минус на тази бормашина можем да отчетем, че тя не е толкова ефективна при пробиването на по-твърди повърхности. Но пък е идеална за по-меки, не толкова сериозни повърхности.

  • Ъгловата бормашина е подходящият инструмент, ако търсите такъв, който може да работи добре и на места с ограничен достъп като пролуката между материалите е малка. Характерна за нея е Г-образната ѝ форма. За работа на места с ограничен достъп можете да използвате и стандартна бормашина, като използвате ъглов удължител за битове и накрайници

Свързано:

Как да изберем правилния инструмент за ремонта у дома - бормашина, винтоверт, ъглошлайф, прободен трион - основни функции