Необходима ли е съдомиялната машина?

Публикувано на 21/02/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 21/02/2023 | Видяно 4 600 пъти

Динамичният и изпълнен с ангажименти ритъм на живот принуждава много хора да потърсят помощници за домакинските задължения. Перални машини, прахосмукачки и всякакви други електроуреди значително облекчават домакинята в грижата за дома. От списъка с незаменими помощници не остава в страни и съдомиялната машина, макар и не всяко домакинство да отчита на пръв поглед нейните преимущества. 

Колебания относно това дали е необходима съдомиялна машина изпитван мнозина, а това ни подтиква към по-обстойно разглеждане на нейните предимства. 


Защо да си купим съдомиялна?

Този уред има редица предимства, които са неоспорими и, колкото и да е изненадващо, има статистики и за това. Според тях съдомиялните навлизат все повече в домакинството, за да облекчат ежедневието на хората и да оптимизират домакинските задължения. Факт е обаче, че много семейства все още се справят и без нея. Може би това произтича от убеждението, че съдомиялната машина е за големи семейства, с много съдове за миене. 

Разбира се, покупката на такъв електроуред и въпрос на информиран избор и именно заради това предлагаме да разгледаме какви са ползите от нея и дали наистина е вярно, че не са рентабилни за домакинство от един или двама души.


Основни плюсове на съдомиялната

Всяка домакиня, която вече разполага с този незаменим помощник в кухнята ще ви каже, че това е нещо, без което не си представя ежедневието си повече. И тя определено е права, защото съдомиялната има редица ценни предимства. Нека видим някои от тях: 

  • Спестява време - никой не обича да мие купчината изцапани съдове след обяд или вечеря. А за натежалата умора след дълъг работен ден изобщо няма да говорим. Останалите сили изразходихме за това да сготвим и подредим масата, а за миенето на съдовете вече не остана нищо. Тук на помощ идва съдомиялната, която грижливо ще направи всичко вместо вас, докато вие се наслаждавате на любимия си сериал с чаша вино и приятна компания. 

  • Идеално чисти съдове - някои от съдовете, основно тези, в които приготвяте храната, са трудни за почистване и изискват повече усилия и понякога костват красивия маникюр. Машината с лекота се справя с тези предизвикателства и оставя съдовете блестящи, а ръцете са защитени от вредното влияние на препаратите.

  • Дезинфекция - дори след най-старателното ръчно миене не може да се каже, че съдовете са дезинфекцирани. Съдомиялната се справя и с това за сметка на високата температура. Излишно е да споменаваме защо сега това има значение. 

Освен това - съдомиялната ще ви спаси от вечната дилема в семейството “кой-ще-мие-чиниите-днес” и всички последствия, произтичащи от нея. 


Някои недостатъци

Въпреки че изредихме толкова значими преимуществата, съдомиялната поставя и някои въпроси за решаване.  

  • Заема място в кухнята - има и компактни модели, но все пак тя трябва да бъде монтирана някъде, а това понякога създава проблем в по-малките помещения. 

  • Капацитет - за да се използва ефективно уреда е необходимо да се съблюдава минимален капацитет. В големите семейства това не е проблем, но при домакинство от двама души или за сам човек трябва да се помисли дали въобще е рентабилно придобиването на такъв скъп уред. 

  • Не всички съдове може да се мият в машината - да, има и такова условие. Не всички съдове се препоръчват да бъдат почиствани в съдомиялна и за де се запази тяхното качество е по-добре да се мият ръчно. Такива са например фин кристал, античен порцелан, дървени съдове и други. 

  • Предварително почистване - това е важно условия за правилното функциониране на машината. Всички съдове трябва да бъдат почистени от остатъците от храна преди да се поставят в съдомиялната. За някои хора това обезсмисля използването й. 

  • Повреждането на някои съдове - понякога се случва декоративни елементи и украса от съдовете да бъде повредена при измиването им в съдомиялната машина. Необходимо е малко повече внимание. 

 


..и някои общи въпроси

При избор на съдомиялна, хората се замислят не само за плюсовете и минусите на уреда. Освен тях има и други важни въпроси, на които трябва да се намери отговор.  

За да има наистина полза от съдомиялната машина, тя следва да оптимизира разходите на енергия и вода. Има проучвания, според които в големите семейства съдомиялната измива съдовете с по-малко количество вода, от колкото при ръчно измиване. Ние сме склонни да вярваме в това.  

Следващият важен показател е качеството на измиване на съдовете. Има случаи, в които това е от съществено значение. Например при хора с алергии доброто почистване на съдовете и дезинфекция са задължителни.  

И на финала ще ви попитаме - Ако някой ви предложи след вечеря да измие съдовете, бихте ли му отказали?  

Разбира се, че не.  

Съдомиялната машина е един чудесен уред, от който не бива да се лишава нито едно домакинство. Ключът е в избора на подходящия за вашите потребности модел. За монтажа не се тревожете. В този списък ще намерите специалист, който да ви помогне.  Имате други въпроси, относно ремонта в кухнята? - не се колебайте да заявите своя проект. Ние ще съдействаме по всички въпроси. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта