5 начина за създаване на приветлива и удобна кухня

Публикувано на 10/01/2018 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 08/01/2018 | Видяно 4 441 пъти

Дизайнът в кухнята често се разглежда като сложна задача, която изисква специалист. Но съветът на всеки професионалист ще бъде, че най-важният фактор от всичко сте вие, вашите желания и нужди. Оформлението залага на комфорта и удобството при приготвянето на храна и похапването. Трите най-важни области в помещението са мивката, зоната да приготвяне на вечеря и кухненският плот. Те образуват така наречения работен триъгълник, като колкото по-малък е той, толкова по-кратко ще бъде разстоянието между основните му компоненти.

Останалото пространство от най-важното помещение оползотворете по най-добрия начин. Използвайте различни материали за вратите и шкафовете, за да придадете интересен вид и да осигурите разделението между всички функции и предмети. Днес ви споделяме как да създадете удобна, красива и практична кухня с няколко полезни съвета. Възползвайте се от тях за вдъхновение, а за качествено изпълнение на всякакви ремонти в кухнята се доверете на майсторите, регистрирани в MaistorPlus.


Кухненският плот е в тон с кухненския гръб

Кухненският остров е точното място за съхранение, а разположението му е ключово. Още повече, ако там са разположени мивка, готварска печка или бар столове за хранене, той се превръща в център на дейността. Уверете се, че сте оставили достатъчно място от всички страни, за да позволите свободния поток на движението около него и между ключовите зони за активност, центрирани около печката, мивката и хладилника. Върху него може да поставите и уреди, като практична месомелачка с приставка за доматен сок, които да ви бъдат под ръка по всяко време. Развихрете въображението си и преобразете острова. Ако той е дървен, може да боядисате всяка страна в различен цвят и да добавите отличителните нюанси в гръбчето. Ако пък заложите на един ярък цвят, то комбинирайте тоновете и превърнете кухнята в място на вдъхновения.


Връзката с природата е постигната чрез зелено в интериора на кухнята

Смисълът, които влагаме в едно помещение като кухнята, се променя с времето и придобива ново значение. Днес обикновената стая не е просто място, където се приготвя храна, а е ключова част от жилището. Съвременният дом съчетава кухня, трапезария и дневна в едно и предизвиква към нови хрумвания и смели идеи. Как да акцентираме върху важността на помещението и заедно с това да му придадем онази свежа и уютна визия? Това е лесно постижимо, ако се заложи на зелените нотки в кухненския интериор.

Интегрирайте цветово зелените тонове, изливайки ги само на едната стена, нарисувайте отделни елементи или създайте контрастност между тях и друг любим нюанс чрез боядисване на отделен фрагмент. Разполагането на растения винаги е опция, а дървените елементи върху масата ще разчупят атмосферата. Идеите не свършват дотук! Постелете зелен килим на пода под масата и го съчетайте с окачените ярко зелени кърпи.

Ако сте истински фен на зеления цвят, несъмнено той ще е избраният и за верните помощници в кухнята. Великолепно допълнение в интериора на кулинарния кът ще бъде един компактен мини чопър, който безпроблемно се справя с малките зеленчуци и бързо и лесно ще приготви за вас зареждащо смути, а дори и бебешки храни. И най-хубавото е, че миялната машина ще измие купата и приставките му вместо вас. 


Кухня със слънчеви нотки и комфорт

Най-добрият начин за създаване на уютна и комфортна кухня е интегрирането на топли нюанси в интериора. По този начин ще се сдобиете с изискано и удобно пространство. Жълтото е подходящ цвят, чието излъчване носи позитивизъм и енергичност. Не пестете от цвета и подберете добре правилния тон от широката гама. Дизайнерите съветват, че най-подходящата комбинация на слънчевите стени е с бяло и сиво. Комбинирайте различни предмети, за да разчупите обстановката. Пъстрите кухненски шкафове или яркият остров в средата на стаята са добри примери за това как лесно да добавим живот в семплото помещение. За най-утвърдените традиционалисти напомнянето е, че могат да се ограничат в употребата на пъстрия тон само до малки акценти в стените или в някой полезен аксесоар, какъвто може да бъде едно точило за ножове и ножици например. Жълтите кухненски кърпи, декоративните възглавници на столовете, или отличителната покривка ще свършат перфектна работа.


Морски нюанси в кухнята

Пренасянето на лятната свежест през топлия сезон лесно може да бъде постигната, без да се надвишава разполагаемият бюджет и въпреки това интериорът да бъде цялостно преобразен. Аристократичният цвят винаги е бил и ще бъде подходящ за кухнята. Той не само, че е ефирен и топъл, но създава усещане за веселие и оптимизъм. За да не прекаляване с яркостта, може да изберете само няколко акцента, които да промените. Ако това са стените, ще е нужно да се уверите, че сте избрали достатъчно светли тонове, за да не смалят визуално помещението.

Окачете морски пейзажи, фотографии или рисунки и пренесете спомена за неангажиращата любима ваканция целогодишно в дома си. Винаги може да облицовате мебелите, да промените детайлите и да преобразите помещението в зависимост от сезона и желанията. Създайте комфорт като подредите всички принадлежности и уреди на една ръка разстояние, за да си осигурите оптимално удобство. Функционалният сандвич тостер, избран в синята гама, не само ще изпече неустоимо вкусни сандвичи за вас, но и ще се превърне в очарователно интериорно бижу в морската ви кухня. Модерната кулинарна зона не залага на цялостно придържане към стила, така че не се притеснявайте да експериментирате и дори да заложите на по-различни тонове като кафявото.


Внесете винтидж усещане в кухнята чрез ярки детайли

Макар и модерните жилища да залагат на минималистичните нотки, семплия интериор и изчистения дизайн, винтидж визията никога не излиза от мода. Едва ли има други по-подходящи елементи от задължително килимче или черга за уют в интериора на кухнята. Отвореното пространството трябва да се запази като такова чрез използването на най-необходимите елементи и като се избягва ефектът на претрупаност. Цветът играе ключова роля при освежаването на визията. Специалистите залагат на красивото съчетание между розово и зелено. Дизайнерите с намигване споделят за умереното използване на всички тези съвети, тъй като модерната кухня преди всичко трябва да бъде удобна. Съвсем в реда на нещата е понякога да се отклоните от избрания стил и да добавите някои любими елементи, за да не превърнете съвременния дом в отживелица.

Кой е любимият ви стил и как бихте го интегрирали в интериора на вашата кухня? Споделете с нас вашите любими идеи, а за качественото им изпълнение се доверете на доказаните изпълнители, регистрирани в MaistorPlus. Пуснете напълно безплатно вашата заявка и получете различни оферти в рамките на 24 ч. Сравнете ги, разгледайте профилите на кандидатствалите изпълнители и изберете най-подходящия за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта