Няколко трика как да постигнем скандинавски стил за детска стая

Публикувано на 22/07/2019 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 19/09/2019 | Видяно 1 655 пъти

Мечтаете ли да създадете скандинавски стил за вашето дете? Искате ли то да расте в свое собствено пространство едновременно функционално и модерно? Стараете ли се в стаята си то да има свой собствен свят, в който да открива неизчерпаеми източници за приказни сюжети и игри? Тогава прочетете тези лесни за следване съвети за обзавеждане и декорация. Семплото съчетание на изчистен дизайн в светли тонове, декорирани с абстрактни форми и герои, могат да превърнат стаята на детето ви в онзи незабравим приказен свят, който да остане в сърцето му завинаги.

В интериорния дизайн скандинавски стил е синоним с модерен стил, където природната естетиката подава ръка на минимализма и удобството. В тази статия ще се концентрираме върху някои принципи и съвети за обзавеждане на детската стая, които ще ви помогнат да се доближите до идеята на така модерния скандинавски стил.

Тези съвети биха били полезни и в цялостното преобразяване на стаята, за което единство на излъчване и функционалност могат да помогнат и професионалните интериорни дизайнери, регистрирани в платформата на MaistorPlus. Чрез изпращане на безплатна заявка към платформата ще получите още и възможността да направите избор между предложенията на различни майстори.


Започнете със стените и основната концепция

За да постигнете така желания скандинавски ефект в детската стая, започнете от стените. Възприемете ги като изчистено бяло платно, върху което може да творите:

  • Белите стени и естественото дърво са основни отличителни белези на тази интериорна тенденция, а чрез тях се задава стилен фон за надграждане с дизайнерски и по-фини елементи. Нерядко срещан подход е трансформирането на стената в цялостна картина (виж снимката по-горе).
  • Независимо че скандинавският стил се асоциира със светли пастелни тонове, умелото вплитане на по-ярък и изпъкващ цвят се предпочита в детските стаи. За постигането на максимален ефект, често дизайнерският избор се спира на обзавеждане в черно и бяло.
  • За последваща декорация, избирайте естествени текстилни материи и предмети, така че мъничето ви да расте в унисон с природата.


Заложете на различните геометрични форми и структурните елементи

Въпреки своята изчистеност, скандинавският стил се характеризира в съчетаването на най-различни геометрични форми, които включват както техните основните форми, така и абстрактни вариации.

  • Геометрични фигури присъстват както в изчистения дизайн на мебелите, които следва да бъдат подчертани в контур, така и върху многото декоративни принтове. Не се страхувайте да експериментирате – съчетавайте различните форми смело като се придържате към вече избраната цветова гама и акцент.
  • Особено важно е да подчертаете структуроопределящите елементи в стаята като прозорец, легло или шкаф, които да допълните впоследствие с принтове, килими и картини.


Използвайте максимално естествената светлина

В скандинавския дизайн естествената светлина се използва максимално.

  • Избягвайте тежките завеси или щори и заложете на фините материи, които могат да позволят проникването на дневна светлина от големия прозорец.
  • Ако ли пък пространството ви е ограничено от тази гледна точка, то потърсете вариант да го съчетаете с допълнително изкуствено осветление.
  • Типично за скандинавската атмосфера е използването на голям прозорец в естествена светлина в съчетание с много допълнителни светлини.

Прочетете още: Как да обзаведем дневна в скандинавски стил?


Мислете през очите на детето

В скандинавския стил е много важно вашата детска стая да бъде удобна за вашето дете. Затова при него е често срещано минималистичен дизайн с малко на брой и ниски мебели.

  • Особено удачно решение за детската ви стая би било използването на функционални мебели, които могат да променят предназначението си и да се местят, за да бъдете в синхрон с нуждите на детето ви, докато то расте.
  • За да постигнете максимално голямо удовлетворение, помислете за приказен елемент, който да включите във вашата декорация. Изчистените картини със симпатични герои, абстрактните композиции и меки текстилни играчки тук са често срещани, за да стимулират въображението на дребосъчето и да превърнат стаята му в неизчерпаем източник за игри и приказни сюжети.

Понякога цялостната концепция за дизайна на пространството и нейното проектиране във всеки детайл може да бъде предизвикателство. За подкрепа в начинанието и допълнителни идеи, потърсете специалистите, регистрирани в платформата на MiastorPlus. Изпратете още сега своя проект, напълно безплатно и без обвързване. Това ще ви даде възможност да потърсите майстор във вашия регион, да сравните различните специалисти по рейтинг, както и да се информирате за качеството на услугите им от техните клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта