Как да си направим разсад от семена?

Публикувано на 16/02/2021 от Теа Даулова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 1 876 пъти

В последните месеци на зимата е времето, когато трябва да помислим за посяването на растения. Ако не сте фенове на готовия разсад, но много искате да имате красиви цветя на вашата тераса или двор, то сега е времето да предприемете някакви действия. Категорично изборът със засяване на семена е далеч по-бюджетен вариант. А ако знаете как да го направите, задачата е много лесна за изпълнение и изисква основно търпение.

Днес сме ви приготвили няколко съвета, с които няма как да нямате чудесни растения в началото на пролетта. И все пак, ако имате нужда от допълнителни съвети и насоки, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас.


Правило №1 Обърнете внимание на семената

На първо място задължително трябва да се спрете на качествени семена, които наистина имат реален шанс да покълнат. Освен това е важно да заложите на доверен производител. По този начин няма да засеете петуния и да порасне лобелия. Добър избор може да намерите на няколко места.

  • Големите търговски вериги целогодишно предлагат огромен асортимент от семена на всякакви растения. Хубавото на това е, че по всяко време може да се снабдите с растението, което желаете.
  • Малки квартални магазини (най-често агроаптеки). Там шансът да попаднете на некачествени семена е наистина нищожен.
  • Онлайн магазините също са добра алтернатива. Хубаво обаче е предварително да видите коментари на други потребители, за да сте сигурни в качеството на семената.

Вижте още: Садене на цветя от семена – всичко, което трябва да знаете


Правило №2 Време на засаждане

От огромно значение е в кой период ще засадите семенцата. Хубаво е това да се случи в средата или края на февруари, за да може да имате значително стабилно растение в началото на май.

  • Разбира се, най-важно е да се съобразите с инструкциите са всяко растение. Най-често тях може да намерите на гърба на опаковката. В масовия случай съвета за засаждане е през месеците януари – март.
  • Имайки предвид, че колкото по-късно засеете семената, толкова по-малки ще бъдат те, когато дойде време за пикиране или засаждане на тяхното постоянно място.
  • Съветваме ви да изберете седмица, в която прогнозата за времето очертава значително високи температури.


Правило №3 Къде да разположите вашия разсад?

Това е от огромно значение за добрите растения. Затова е важно много добре да обмислите къде да ги позиционирате така, че крайният резултат да е успешен.

  • Най-подходящо място за прозорци с южно изложение, където слънцето да огрява максимално дълго през деня.
  • Източните прозорци също са добър вариант. Най-неподходящи са западните и северните. Но в крайна сметка, ако това е единствената ви алтернатива не се отчайвайте. Просто ще ви е нужно малко повече време, за да видите първите покълнали цветя.
  • Не слагайте вашия разсад в помещение, което не отоплявате. Освен от достатъчно влага и светлина, малките семена имат нужда и от топлина. Най-оптималните градуси на въздуга са между 18-22 градуса.


Правило №4 Не забравяйте за влажността

Осигуряването на достатъчно количество влажност е другият важен фактор. Как най-лесно може да направите това?

  • Забравете за лейки и шишета за поливате на етап растеж на растението. Най-добре това се случва с пулверизатор.
  • За да може максимално да ограничите засушаване на почвата, най-добре да си направите мини парник. Това става много лесно. Просто трябва да покриете саксията с разсада със стреч фолио. И не забравяйте да го махате от време на време.


Правило №5 Как да засадите семето?

По този казус също ще намерите указания на гърба на опаковката. Ако обаче не сте сигурни какво  най-добре да направите, винаги може да спазвате следните неща:

  • Не покривайте семето с почва. По този начин до него стига повече светлина и успява по-лесно да покълне.
  • Не изсипвайте всички семена в непосредствена близост едно до друго. Най-добре е между тях да има разстояние от няколко сантиметра, за да може в началото на пролетта да имат добре развита коренова система.
  • Не слагайте в един съд няколко растения. Добре е в една саксия да има само цветя от един вид.

Засяването на семена много често се счита за доста смело действие. На практика обаче в него няма нищо трудно. А огромното удовлетворение, което ще изпитате при първите покълнали растения, със сигурност ще ви накара да се чувствате горди със себе си. Още повече, когато видите и първите цветове в началото на лятото.

Ако имате огромна тераса или двор, то със сигурност този вариант ще ви спести доста пари. И все пак, ако не сте сигурни и искате и професионално съдействие, по всяко време може да се свържете с доказаните специалисти, регистрирани при нас. Още сега направете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта