Как да се грижим правилно за орхидеите?

Публикувано на 10/04/2020 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 4 039 пъти

Орхидеите са изключително красиви растения. Техните цветове са дълготрайни и разнообразни. Бъдете подготвени, че грижата за тях е малко по-трудна, отколкото за други растения. Ако искате цвете, което да поливате веднъж седмично и да забравяте за него, то това със сигурност не е орхидеята.

Ако все пак се чудите какви растения и каква да бъде схемата, която ще използвате в дома си, потърсете специалисти по озеленяване, регистрирани при нас. Те ще ви помогнат в постигането на тази цел!


Ключов елемент в отглеждането на орхидеите – светлината

Орхидеите са растения, нуждаещи се от много и непряка светлина. Ако ги оставите на прозореца и са директно огрявани от слънцето, рискувате да изгорите техните листа и коренчета. Поставете ги на място, на което слънцето няма да успее да навреди на вашите очарователни орхидеи.

Как да разберете дали орхидеята получава достатъчно светлина?

  • Според специалисти, ако листата са много тъмни, растението не получава нужното количество светлина.
  • Ако листата имат лек червен оттенък – светлината е прекалено много.

Вижте още: Как да се погрижите за розите през есента?


Как правилно да поливате орхидеята?

Поливането на орхидеите е една от деликатните части в отглеждането им. Спорът за начина, по който се поливат е нестихващ. Мненията по темата са толкова многобройни, че ако започнете да четете, ще се главозамаете. Запомнете тези няколко стъпки.

  • Важно е да запомните, че орхидеите не се поливат всеки ден! Изберете схема, според която да ги поливате – на 7, 10 или пък 14 дни. Прекаленото поливане ще доведе до загниване на корените и в някои случаи мухлясване на почвата.
  • Не поливайте орхидеята, както другите растения, с които сте свикнали. Потопете саксията във вода и изчакайте 1-2 часа. Друг начин е просто да сипете вода в паничката на саксията.
  • Използвайте престояла вода със стайна температура.
  • Внимавайте да не попада вода в основата на листата и върху самите тях.


Следете температурата в стаята, в която се намира орхидеята ви

Орхидеите са растения, които не обичат рязка промяна на температурата или местоположението си.

  • Добре е в помещението, в което сте ги поставили температурата да не пада под 15 градуса и да не превишава 25 градуса.
  • Също така обичат въздуха да бъде по-влажен. Поради тази причина се опитайте да не ги държите в близост до радиатор или пък климатик, тъй като въздухът е по-сух и може да повлияе неблагоприятно на вашата орхидея.
  • Ако се случи така, че условията да се променят драстично за кратък период, е възможно растението да се стресира и да спре да цъфти.

Вижте още: Как да направите своята приказна градина


Период на цъфтеж и на покой

Периодът на цъфтеж при орхидеите зависи от вида им, като може цветовете да ви радват между 5 и 8 месеца.

  • Най-разпространеният вид орхидея в България е Phalaenopsis amabilis. Този вид орхидея може да цъфти и повече от веднъж.
  • След като и последният цвят на красивото растение падне, настъпва периодът на покой – обикновено през студените месеци. През този период е добре да поливате растението по-рядко и да не използвате торове.

Красивите орхидеи ще бъдат чудесно допълнение на новообзаведения ви дом! И все пак, ако нещо в отглеждането на тези красавици ви притеснява, винаги може да се консултирате с професионалистите в озеленяване, регистрирани при нас. Една стъпка ви дели от това - направете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги и изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
84 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта