Правилно поливане на цветя - вълшебно ключе за красива градина

Публикувано на 05/07/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 3 888 пъти

Ако имате градина и искате тя да бъде красива и добре поддържана, то трябва да знаете как се поливат цветята в нея. Поливането се извършва с цел да се създаде най-оптимален воден режим, който е от най-важните агротехнически техники. Правилното и своевременно поливане осигурява не само възможност за цъфтеж, но и предотвратява появата на болести и пази от вредители по цветните лехи.

Всички растения запазват жизнената си активност само с достатъчно съдържание на вода и хранителни вещества в клетките си. Следователно чрез наторяване и напояване е възможно ефективно да се управлява растежа и развитието на растенията. С оглед на това, може да се обърнете към градинарите, регистрирани в MaistorPlus, които ще помогнат в реализирането на градинското пространство.


Защо водата е толкова важна за растенията?

Водата в клетките и тъканите на растението има определена структура. При дефицит на влага в почвата, настъпва временно завяхване и започва загуба на клетъчния сок в растенията. През горещ летен ден цветята изпаряват много вода, така че може да изчерпат всички водни запаси само в рамките на 1 час. В същото време, клетките първо губят тургора си, след това преминават в състояние на плазмолиза, протоплазмата се свива, образуват се празно пространство между нея и клетъчната стена, което води до намаляване на интензивността на фотосинтезата и растежа. Оттук нататък говорим за спиране на работата на ензимите и настъпва клетъчна смърт. Следователно, растенията се нуждаят от постоянен поток от вода и хранителни вещества, които идват от корените през почвата.


С каква вода да поливаме цветята в градината?

Ясно е, че цветята не могат без вода! Коя обаче е най-подходяща за поливането им: 

  • Най-добрата вода за напояване на растенията е дъждовната, полезна е също речната и езерната.
  • Водата от кладенци и сондажи обикновено е силно минерализирана, а системната ѝ употреба за поливане на цветята често води до осоляване на почвата, което причинява забавяне на растежа при повечето растения, промяна на цвета на листата и други проблеми с вегетацията.
  • Опитните градинари са на мнение, че водата трябва да е престояла и леко топла. Най-добрият начин за напояване на цветни култури е с маркуч или с голяма лейка.
  • Ако напояването се извършва с маркуч, тогава потокът от вода не трябва да се изпраща отстрани, а отгоре на растенията. В този случай почвата е по-добре напоена и растенията не се изсушават лесно в горещите дни.


От колко вода се нуждае едно цвете?

Всяко растение има нужда от различно количество вода. Някои култури изискват по-голямо количество, а други – минимално. Става дума за индивидуални характеристики. А и в различните периоди от живота си, растението има нужда специфично поливане.

  • След засаждане, всички растения трябва да се полеят незабавно и обилно, независимо от степента на влажност на почвата.
  • Разсад от едногодишни растения се полива ежедневно, докато се хване, а след това, в зависимост от времето, 2-3 пъти седмично, около 0,5-1 литра вода.
  • Многогодишните растения през първата година от живота си доста често се поливат. По-късно, когато цветята растат, поливането се извършва само по време на сухия сезон.
  • При влаголюбиви цветни култури важи следното правило, ако не се поливат в сухо, горещо време, цъфтежът ще намалее или ще спре напълно.


Обърнете внимание на почвата

Видът на почвата има съществено значение в процеса на поливане на растенията. Песъчливите и леко глинести почви изсъхват по-бързо от прекалено глинестите почви, както и от торфищата. Растенията, които виреят в бързосъхнещи почви, се поливат по-често, като се използва малко по-малко вода спрямо бавно изсушаващи се почви.

В градината, с цел намаляване на изпаряването на водата от почвата, се слагат красиви плоски декоративни камъчета. Така се получава двоен ефект – те оформят красиви пространства, като в същото време пазят от прекалено изпаряване на влагата. Ако почвата е силно напукана, спечена, то наистина сте забравили да се грижите за своите цветя. Не допускайте това да се случи.


И още една тънкост, която е свързана с торенето

Нормално е в градината де се ползва тор – естествена или изкуствена, която е необходима за развитието на цветята. Ако се слага малко тор, тогава ще е необходима повече вода. Почвата в този случай ще бъде по-влажна, а корените ще започнат да растат по-добре и ще извличат хранителни вещества от нея. Торовете, като цяло, водят до подобряване на водното съдържание на протоплазма на клетките, намаляват загубата на вода. Ето един добър съвет: запознайте се предварително от какви торове се нуждаят растенията в градината.

Прочетете още: Най-непретенциозните цветя за двор - ето какво съветват градинарите


Воден глад и преполиване – и в двата случая има проблем

Има две крайности при отглеждането на цветя – прекалено много или прекалено малко вода. Признаците на воден глад вследствие от нарушения на правилата и времето за поливане са следните: цветето е наклонено, листата са меки и стават бледи и груби. Растения, които са малко поливани, преждевременно губят цветовете си на пъпки  и не се развиват като цяло добре. Прекомерното поливане също е вредно, тогава може да се стигне директно до загниване на кореновата система, листата често пожълтяват.

Не е тайна, че необходимостта от вода за цветята се определя от климатичните условия и свойствата на почвата. В сухо време почти всички градински растения се нуждаят от поливане. Тази честота зависи и от механичния състав на почвата. При наличие на горещини се препоръчва поливане до 8 часа сутринта или след 17 часа следобед.

Ако се колебаете какви цветя искате да имате в градината си, обърнете се към озеленителите, които са регистрирани на сайта MaistorPlus и заявете проект безплатно. Сравнете офертите, които ще получите, разгледайте бизнес страниците и рейтинга на кандидатствалите изпълнители и вземете максимално информирано решение с кого желаете да работите. 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
28 извършени проекта