Оформяне на градината: как да я направите красива със собствените си ръце

Публикувано на 30/06/2019 от Йордан Колев | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 6 620 пъти

Много хора използват градината си за отглеждане на плодове и зеленчуци. Но извънградският парцел земя може да се използва не само с тази цел, а и като място за отдих. Той може да е и отлична възможност за единение с природата. Затова, за да си почивате добре във вашата вила, е необходимо правилно да подходите към оформянето на зеления си кът.

В тази статия ще стане дума как да оформите градината със собствените си ръце, за да изглежда привлекателно, хармонично и да радва окото. Ако искате да си осигурите  перфектен ландшафтен дизайн, може да се възползвате от услугите на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. С тяхна помощ проектът ви ще стане красива реалност.


Изготвяне на план за градината

За да създадете хармоничен ландшафтен дизайн в градината си, е необходимо правилно да подходите към планирането. Препоръчваме ви да отбележите на един лист къде ще бъдат разположени жилищните постройки, беседките, дърветата, цветята, пътеките. Също така, трябва да разделите целия участък на няколко зони:

  • Зона около дома. Помислете как ще оформите преддверието - дали ще бъде с плочки, с естествен камък или пък с дъсчена платформа. 
  • Овощна и зеленчукова градина. Важно е двете да бъдат разположени така, че посевите да не си пречат помежду си. 
  • Цветна градина. За нея е добре да проучите, спрямо климата и почвата, характерни за района ви, какви видове да засеете. 
  • Зона за отдих. Тук е моментът да решите ще имате ли беседка или мебелите ще се разположат под открито небе например. 

Вижте още: 5 лесни декорации за градината, които да направите сами още днес


Участъкът около къщата

Когато собственикът на вилата реши да устрои парцела си собственоръчно, то най-често започва своята работа от подреждането на територията около къщата. Пред дома е най-добре да не засаждате високи растения. Оптимално решение е там да се засадят цветя. Нискораслите храсти също могат да украсят фасадата.

При подреждането на тази територия можете да изградите до къщата навес, под който би било добър вариант да си сложите маса. Това решение е доста практично, защото ви дава възможност да се храните на чист въздух. Желателно е да оградите тази част от обекта с жив плет или плетена ограда.


Цветната градина

Въпросът как да оформи цветната си градина занимава всеки стопанин. Домакинът може да посади овощни или декоративни дървета. Каквато и да е градината, освен цветя, в нея трябва да имат цъфтящи храсти. Засадите ли ги между дърветата, ще направите участъка още по-привлекателен.

  • В градината може да си направите зона за отдих. На полянката между дърветата може да си сложите беседка или да си направите декоративно езерце. Любителите на месото трябва да си отделят място за барбекю. Моравата е походящо да се украси с декоративни храсти и цветя.
  • Засаждане на храсти е още едно решение, което можете да реализирате при организирането на този участък. Добра идея е да ги засадите по периметъра на участъка. Това ще позволи зоната за отдих да се отдели и ще получите жива ограда, която ще стане прекрасно допълнение към лятната ви къща.


Зеленчуковата градина

Понякога стопаните подхождат с ентусиазъм към красивото оформяне на цветната градина, без да обръщат внимание на зеленчуковия кът и като резултат той не хармонира с другите участъци. Подобно пренебрежение е неоправдано, защото се губи балансът. Ако подходите правилно към планирането на зеленчуковата градина, тя ще стане прекрасно украшение на извънградската хасиенда.

  • На първо място трябва да помислите как ще разположите в нея растенията и лехите за зеленчуците. Има зеленчуци, които по своите цветове и форми не отстъпват по богатство на палитрата цветове на декоративните цветя.
  • Важен елемент тук са и декоративните пътеки. Те не трябва само да служат за украса, а и да имат и практична функция. Важно е да осигуряват на стопаните лесен достъп до всяко растение и всяка част от градината.

Вижте още: Преди и след: 12 оригинални идеи за обновяване на градината


Декоративни елементи за оформяне на градината

Разноообразните идеи позволяват да се преобрази ландшафта. Ако в задачата се иска да украсите участъка със собствените си ръце, то най-ефективният начин да го направите е като си измайсторите цветни лехи. Можете да ги направите от подръчни материали:

  • Старите гуми могат да получат нов живот. От този материл изготвяте фигурки, а вътре засаждате цветя.
  • Естествените камъни също са чудесна възможност за ограждане на цветна леха. Многостепенната изглежда ефективно, ако в съседство са разположени нискорастящи цветя.
  • И старите бъчви могат да се използват като декоративни елементи. Чрез едно боядисване те също могат да се използват за цветни лехи. Имайте предвид, че могат да бъдат позиционирани в различни посоки – хоризонтално и вертикално. Ако ги поставите една до друга и ги украсите, можете да направите влак, който да стане приятно място за забава, особено за децата.

Мнозина възприемат градината като място за отглеждане на плодове и зеленчуци. Но с правилно оформяне градината ще стане прекрасна домашна база за почивка, стига правилно да подходите към нейното организиране. Ако я устроите според правилата на ландшафтния дизайн, тя ще се превърне в място в, което ще ви е приятно не само да работите, но да си почивате. За ландшафтния дизайн на вашата градина могат да се погрижат специалистите, регистрирани в нашата платформа. Възползвайте се, градината, която ще привлече всички погледи, е само на няколко клика. Необходимо е само да направите безплатна заявка, в отговор на което ще получите оферти, които да сравните, за да изберете най-удачната за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта