10 начина да направите студентското общежитие по-приятно и удобно

Публикувано на 08/12/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 6 791 пъти

Съществуват няколко основни трика, които вдъхват живот на всяко помещение и го правят много по-уютно и приятно за обитаване. Напълно приложими и в общежитието, тези хитринки са поставяне на килим на пода и декориране на леглото с меко одеало и красиви възглавнички! Килимът ще направи стаята по-топла и комфортна, а останалите елементи ще превърнат неудобния дюшек с пружини в приятно местенце за отмора. Особено успешна идея е да комбинирате тези детайли със стенни декорации и оригинални осветителни тела!


10 начина да направите студентското общежитие по-приятно и удобно

Незабравимите студентски години носят със себе си нуждата да живеем в общежитие по време на обучението си. Неговото състояние обаче често не отговаря на очакванията ни и налага да предприемем спешни мерки за превръщане на занемареното помещение в уютно кътче, годно за обитаване. За да ви улесним в преобразяването на общежитието, днес ще ви покажем няколко трика, с които можете да подобрите неговия облик и организация. Кои от тях ви се струват най-полезни? Споделете с нас резултатите от това начинание и не забравяйте, че отговорни майстори, регистрирани в MaistorPlus, са винаги насреща за насоки и съдействие в ремонта!


Преборете изпитната сесия със страхотен горещ шоколад в стъклен буркан

Среднощното учене за изпити често носи със себе си глад за сладкиши, затова, ако не разполагате с хладилник и търсите удобен начин за съхранение на лакомства в общежитието, имаме идеалното решение! На помощ в борбата с липсата на отделна кухня идват стъклените буркани, в които можете да съхраните продукти за горещ шоколад, към които просто трябва да добавите гореща вода. Пакетите с бисквити пък можете да запазите непокътнати в пластмасови кутии или метални панери.


Превърнете банята във функционално и красиво помещение

Познато ни е чувството да сме неприятно изненадани от състоянието на банята при нанасяне в общежитието. Отдадени на идеята, че няма невъзможни интериорни проекти, предлагаме ви няколко идеи, които ще й дадат приличен вид. На първо място почистете идеално помещението, а след това помислете за разполагането на метални рафтове, етажерки, а защо не и шкаф с огледало? За финал можете да добавите завеса за баня със забавна картинка или абстрактни мотиви, която да разчупи визуално помещението!

Виж още: Седем страхотни лампи, направени от палети


Придайте индивидуалност на стените

Повечето студенти заварват в общежитията голи стени, по които личат следи от плакати, рафтове и дори мухъл. Подобряването на вида им обаче е постижимо с помощта на боя или пък нови тапети, които да придадат индивидуалност на помещението. Ако пък искате да направите стаята още по-приятна и красива, добавете по стените интересни готови декорации или пък създайте сами страхотна галерия от снимки, съхранила безценните летни спомени!


Примирете се с мисълта да делите бюрото със съквартиранта си

Ако общежитието изобщо разполага с бюро, то ще е компактно и най-вероятно ще се наложи да го делите със съквартиранта си. Това от своя страна изисква добра организация и склонност към компромиси от гледна точка на използваното място за съхранение на книги и учебници. Най-добрият вариант тук е да обособите отделни части (чекмеджета или рафтове), в които всеки от вас да подрежда своите вещи, а плотът да бъде за общо ползване. И тъй като често след сесията изхвърляме купчини изписани листа, добре е да помислите за място в общежитието, където да разположите кошче за отпадъци.

Виж още: Интериорно предизвикателство: Как да обзаведем мансарда?


Погрижете се за пространството около прозореца

Направете общежитието по-приветливо, като се погрижите и за пространството около прозореца. На първо място почистете добре евентуалните замърсявания, а ако дограмата е дървена, обмислете повторното й боядисване. В зависимост от големината на стаята, преценете дали да поставите къси завеси, които да са симпатичен акцент в обзавеждането или пък да заложите на плътни пердета с артистичен дизайн, които леко да докосват пода. Можете да добавите и други елементи, като стайни растения и декорации, стига те да не пречат на отварянето на прозореца.


Научете някои трикове за пестене на място

Деленето на малко помещение с още един човек е изключително трудно, особено когато мястото за съхранение на вещи е крайно недостатъчно. За да не се превърне общежитието ви в олицетворение на хаоса обаче, можете да приложите някои хитрини за умно използване дори на неудобното пространство под леглото или зад вратата. Освободете повече място в гардероба, като подредите дрехите, които вече не пасват на сезона, в пластмасови кутии под леглото. Зад вратата пък поставете функционална закачалка, а стените превърнете в разчупена библиотека с асиметрично разположени рафтове.


Подходящото осветление ще промени цялото помещение

Обикновената висяща крушка от тавана едва ли ще ви накара да се чувствате комфортно в новия си студентски дом. Ефектът, който правилният подбор на осветителни тела може да има върху помещението, е наистина изумителен, затова снабдете обикновената електрическа крушка с елегантен абажур или поставете оригинална настолна лампа върху нощното шкафче. Много популярен и очарователен вариант е да добавите коледни лампички около леглото или по стените, така че да създадете наистина празнична обстановка!


Превърнете вратите в произведение на изкуството

Източник

Направете входната врата към общежитието по-ярка и забавна с помощта на цветно тиксо или закачливи стикери! Можете да създадете уникални геометрични или абстрактни фигури, с които да разнообразите скучния вид на бялата врата. По подобен начин можете да освежите вида и на бюрото, столовете, а защо не и вратите между отделните помещения. Хитро, нали?

Виж още: Оригинален апартамент, съчетал семплия дизайн със съвременното изкуство


Използвайте пълния потенциал на терасата

За жалост не всички общежития разполагат с тераса, но ако сте сред късметлиите, които могат да пият сутрешното си кафе на слънце, непременно се възползвайте от тази студентска привилегия! Използвайте терасата си, за да я превърнете в прекрасно кътче за уединение, като поставите столове и масичка, а защо не и саксийно цвете, което да вдъхва живот на пространството през топлите дни. Чудесен начин за скрепяване на отношенията със съквартиранта е да сглобите заедно диванче и маса от стари палети, които да паснат перфектно именно на балкона! Още съвети около обзавеждането на общежитието можете да получите от специалистите, регистрирани в MaistorPlus, като заявите проект напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта