Гостоприемство със стил - дизайнерски съвети за стаята за гости

Публикувано на 25/10/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/10/2023 | Видяно 3 103 пъти

Не всеки дом има възможност за отделна стая за гости, но ако може да си позволим това трябва да знаем, че тя заслужава специално внимание и грижа. Това е мястото, където близки и приятели се докосват до нашия свят и това е момента, в който да ги посрещнем гостоприемно и със стил. Стаята за гости трябва да предложи комфорт и уют на гостите ни и възможност за уединение. 

Разбира се първата асоциация, която ще направим е с хотелска стая. Да, донякъде това е правилно, но все пак в нашата стая за гости трябва да цари малко повече домашен уют и всеки елемент в нея да се съчетава хармонично с останалите. Не бива да я претрупваме, но не бива и да пропускаме нищо от базовите елементи, които трябва да присъстват. Когато търсим повече оригинални идеи и креативност, за да се отличи нашата стая за гости и да впечатли своите посетители, поглеждаме към дизайнерските проекти за вдъхновение. Ето какво открихме:


Мебелирайте умно и със стил

Стаята за гости не трябва да бъде просто място, където гостите ни да отседнат. В днешно време от нея се очаква малко повече, тъй като хората често следваме висока динамика в живота си, налага се да работим по проектите си дори, когато сме на гости. За това ще е добре да предвидим и някои допълнителни елементи. Но да започне с най-важното - леглото.

Леглото е главната част на тази стаята. Можете да изберете двойно легло, единично, две отделни легла или разтегателен диван - това е въпрос на размера на стаята и вашите предпочитания.

В стаята трябва да има и някои мебели за удобство на гостите, като например нощни шкафчета, малък гардероб или скрин с удобни чекмеджета за съхранение на дрехи и лични вещи. Изберете мебели с чисти линии и елегантни форми, които се допълват взаимно и пасват на цветовата палитра на стаята.

Добавете някои елементи за повече комфорт на гостите, като масичка за кафе с интересен дизайн и удобно кресло към нея. Лампион и няколко декоративни елемента, като книги или изкуство, ще придадат характер на интериора в стаята. В по-големите помещения може да оформите и работен кът с бюро и стол. Не забравяйте да оставите листове и някои канцеларски материали.

Осветлението трябва да достатъчно и да включва основно осветление, което да се спуска от тавана, лампи на нощните шкафчета и допълнително осветление за повече атмосфера.


Аксесоари и текстил за пълна хармония

Хармонията е чувство на баланс и единство. Тя се създава чрез комбинация от различни елементи, които се допълват помежду си. В случая на стаята за гости, аксесоарите и текстилът могат да бъдат използвани, за да се създаде хармонична атмосфера, която е приятна за гостите и да превърне престоят им в дома ви в приятно изживяване..

Аксесоарите могат да добавят цвят, текстура и придадат елегантен завършек на декорацията в определен стил или настроение. Изберете подходящи картини или други арт-предмети, за да внесете индивидуалност в стаята за гости. Декоративните възглавници са чудесен начин да добавите малко цвят като акцент и текстура. Добавете ваза, свещи за повече интимност на обстановката.  

Обърнете специално внимание на спалното бельо и хавлиите за гостите. Оставете резервни комплект чаршафи, допълнителна завивка, възглавници и хавлии за вашите гости. Винаги може да им потрябват, а ще бъде неудобно да ви безпокоят, когато си почивате.


Удобството е важно

Може престоят на гостите да е кратък, но въпреки това, той трябва да бъде обезпечен с всичко необходимо. Ето защо не пропускайте да поставите в стаята за гости голямо огледало, за да бъдат спокойни, че всичко с външният им вид е наред. 

Ако желаете, можете да разположите телевизор и оставете паролата за интернета. Уверете се, че стаята се поддържа подходяща температура, в зависимост от сезона.

Нещо много важно - не оставяйте лични вещи в тази стая.

Би било крайно неудобно за вашите гости да се натъкнат на такива. Може да оставите малък кош, в който гостите да оставят използваното бельо и хавлии. В противен случай много ще се чудят къде точно да го оставят, а това ще ги накара да се чувстват неудобно.


Малко докосване с голямо значение

Проявете креативност и специално внимание като оставите на гостите малък приветствен пакет с бонбони, чай, кафе или нещо друго по ваш вкус, с което да ги впечатлите. Може да добавите индивидуална козметика, като душ гел, шампоан и универсален крем в малки еднократни опаковки, кутия със салфетки и тампони за грим. Понякога решаваме да пренощуваме у приятели без предварителна подготовка. Този малък жест на внимание и досетливост ще впечатли много вашите гости. 

Стаята за гости не е просто помещение. Тя е израз на нашия вкус, гостоприемство и внимание към гостите. С правилно подбрани мебели, известна доза креативност и тези няколко съвета може да превърнем стаята за гости в деликатното бижу на нашия дом.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта