Съвети за почистване и организиране на тавана

Публикувано на 13/07/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 13/07/2023 | Видяно 3 216 пъти

 

Таванът е неразделна част от къщата, в която почти винаги има място за допълнително съхранение! За съжаление собствениците на жилища рядко посещават тавана си, което води до натрупване на прах, влага, мухъл и гниене на дървесината (в случай на дървени греди или складирани мебели). 

Въпреки че повечето тавани са затрупани и разхвърляни, те не са предназначени да бъдат склад за боклуци. За мнозина те са колекция от носталгични спомени - от играчките от собственото ви детство до първия чифт футболни обувки на сина ви или първата кукла Барби на дъщеря ви. А сега си представете, че всички тези красиви спомени седят там, в стая, пълна с прах (а може би дори и с мухъл) през последните няколко месеца или години; това е доста непривлекателно, нали? Е, има само едно нещо, което можете да направите по въпроса - почистете тавана! 

Въпреки че почистването на тавана може да ви се стори непосилно на пръв поглед, има начин да го направите систематично за по-прости и по-добри резултати. Първото нещо, което трябва да направите, обаче, е да се подготвите за почистването.


Изпразване на тавана

Преди да започнете процеса на почистване, е препоръчително първо да се опитате да изпразните цялото помещение. Това е така, защото празната стая се почиства по-лесно, като същевременно се гарантира, че няма пропуснати места. Със сигурност ще са ви необходими няколко помощни ръце, за да изнесете нещата, съхранявани на тавана, ако обаче помощта не е на ваше разположение, има и друг начин за почистване на тавана.

Алтернативата е да преместите всичко на една страна и да почистите половината от помещението наведнъж. Разбира се, ще трябва да избършете или почистите добре всеки предмет, преди да преместите нещата в току-що почистената страна на стаята.

Запрашените и плесенясали тавани предизвикват алергични реакции и ако останат в това състояние твърде дълго, ще започнат да засягат и други части на дома ви. В зависимост от това кога е бил почистван за последен път, както и от броя на паяците, които са пропълзели вътре и са изплели своите паяжини, таванът ви може да изглежда като сцена от филм на ужасите! Почистването на прах след дълги периоди от време също води до натрупване на допълнителни слоеве дебел прах, който само прахосмукачката няма да отстрани ефективно. Затова се препоръчва ръчно почистване на праха с влажна кърпа.

Започнете да почиствате тавана на помещението и се спускайте надолу по стените, като накрая оставете пода, за да не удвоявате работата си. По време на почистването на паяжините се уверете, че сте се отървали от паяците, за да избегнете незабавното образуване на нови паяжини. Не забравяйте да почистите вентилационните отвори и прозорците, за да постигнете цялостно и дълбоко почистване.


Огледайте за щети

Ако рядко посещавате тавана си, има голяма вероятност през годините да са се появили няколко проблема. Това може да включва проблеми в изолацията на помещението, вентилацията, стените, гредите и пода. Ако не бъдат идентифицирани или обслужени навреме, тези повреди могат да причинят проблеми и в основите на дома ви, което в дългосрочен план ще доведе до скъпи ремонти.

В някои случаи идентифицирането и справянето с повредите на тавана може да се извърши самостоятелно, докато при по-големи проблеми ще е необходима професионална помощ за безопасно и ефективно справяне с проблема. Така или иначе, най-добрият момент да проверите за повреди в тавана е след като сте го изпразнили и почистили!

Също така наличието на влага в тавана може да доведе до образуване на мухъл в явни или скрити пространства. Всъщност, ако мухълът процъфтява на тавана ви в продължение на дълъг период от време, той може да засегне дихателната ви система, дори и да не сте в помещението.

Влагата може да се появи на тавана поради промени в температурата, лоша или запушена вентилация, течащи тръби, течове от покрива или вода в основите. Ако ви е трудно да установите влагата само като се огледате, препоръчително е да повикате професионалист, който да провери тавана ви, за да сте сигурни. По същия начин почистването на мухъл от стените може да бъде извършено от служба за почистване на тавани, вместо да се заемате със задачата сами, тъй като, ако не бъде отстранен старателно, гъбичките могат да израснат отново и да се разпространят още по-бързо (ако в помещението липсва подходяща вентилация).


Подредете вещите и се отървете от ненужните

След като сте почистили тавана, е време да разчистите съдържанието на помещението. Най-добрият начин да направите това е като прегледате всички вещи, една по една, и отделите време да ги подредите в пластмасови или картонени кутии. Опаковайте подобни предмети заедно и запишете съдържанието на кутията на етикет, за да можете лесно да ги намерите. Това е идеалният момент да преосмислите запазването на вещи, които ненужно заемат място на тавана и още по-лошо - събират прах! Оставете настрана предметите, които вероятно няма да бъдат използвани в бъдеще или не са докосвани от години и решете какво да правите с тях по-нататък.

Можете да дарите използваемите предмети за благотворителност, а износените или счупените да изхвърлите. Въпреки че е разбираемо да искате да задържите повечето вещи от миналото, бъдете реалисти за това от какво наистина се нуждаете и каква полза ще ви донесе, а след това помислете колко повече може да е необходимо на някой друг. Освен това освобождаването от вещите на тавана създава повече пространство за съхранение, което от своя страна ще ви помогне да разчистите дома си като цяло.

Ако в процеса на почистване установите, че покривът ви се нуждае от ремонт, не се притеснявайте да се свържете с някой от нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта