Огледайте за щети

Последна редакция на 19/05/2024 от Ирена Петрова

Ако рядко посещавате тавана си, има голяма вероятност през годините да са се появили няколко проблема. Това може да включва проблеми в изолацията на помещението, вентилацията, стените, гредите и пода. Ако не бъдат идентифицирани или обслужени навреме, тези повреди могат да причинят проблеми и в основите на дома ви, което в дългосрочен план ще доведе до скъпи ремонти.

В някои случаи идентифицирането и справянето с повредите на тавана може да се извърши самостоятелно, докато при по-големи проблеми ще е необходима професионална помощ за безопасно и ефективно справяне с проблема. Така или иначе, най-добрият момент да проверите за повреди в тавана е след като сте го изпразнили и почистили!

Също така наличието на влага в тавана може да доведе до образуване на мухъл в явни или скрити пространства. Всъщност, ако мухълът процъфтява на тавана ви в продължение на дълъг период от време, той може да засегне дихателната ви система, дори и да не сте в помещението.

Влагата може да се появи на тавана поради промени в температурата, лоша или запушена вентилация, течащи тръби, течове от покрива или вода в основите. Ако ви е трудно да установите влагата само като се огледате, препоръчително е да повикате професионалист, който да провери тавана ви, за да сте сигурни. По същия начин почистването на мухъл от стените може да бъде извършено от служба за почистване на тавани, вместо да се заемате със задачата сами, тъй като, ако не бъде отстранен старателно, гъбичките могат да израснат отново и да се разпространят още по-бързо (ако в помещението липсва подходяща вентилация).

Свързано:

Съвети за почистване и организиране на тавана