Как да притежавате красотата на японския стил в спалнята?

Публикувано на 25/06/2020 от Жаклина Иванова | Последна редакция на 25/06/2020 | Видяно 3 231 пъти

Любопитството към далечния, тайнствен и вълнуващ азиатския свят нараства все повече и повече. За никого не е изненада, че Япония е сложна, необичайна и мистериозна страна с богат произход и културно наследство. Неслучайно японските домове се сравняват с жизнения механизъм – всичко е идеално и всяка точка има своята цел.

„Простотата е всемогъща“, така заявяват японците и по този начин ни изясняват характера на интериорния си стил – големи по площ стаи и простичкото, но комфортно обзавеждане. Пространството в една японска спалня е олицетворение на опознаване и разбиране на себе си. Дизайнът се основава на идеите за минимализъм, прекомерна простота и аскетизъм.

Ако японският стил ви пленява и имате нужда от съвет и професионално мнение, не се притеснявайте да се свържете с професионалистите в нашия сайт.  


Осветлението в японската спалня предвещава уединение и спокойствие

Светлината в спалнята е от огромно значение за японците. Тя в никакъв случай не трябва да бъде прекалено ярка и силна.

  • Меко излъчване, наподобяващо осветеността на луната, играта на светлината, полутонове с успокояващ ефект - всички те дават възможност да се насладят на свободното си време, да се освободят от стреса и безпокойството.
  • Абажурите за полилей и лампи са направени от пергамент, дървен материал, естествена коприна, стъкло, а също и порцелан.
  • Ако искате и вие да имате спалня в японски стил - забравете за всяко силно осветление.


Цветен модел - олицетворение на спокойствие, хармония и простота

Цветовете, които се използват най-често в японските спални са черно, бяло, сиво, кафяво, червено и бежово, както и техните нюанси. Това не означава да се ограничавате само с тях.

Имате възможност да добавите още цветове по ваш избор и да разчупите палитрата. Съветваме ви това да бъдат по-бледи нюанси, защото наситените и ярките не се вписват във цялостната визия на японския интериор. 

Вижте още: Уаби-саби (Wabi-Sabi) стил – природен минимализъм, небрежност и изящна красота 


Какъв под е характерен за японския стил?

В страната на изгряващото слънце, точно както и при нас, е нормално да свалите обувките си преди да влезете в дома си. По този начин демонстрирате уважение към жилището и стопаните. Именно заради това подовата настилка е от изключително значение за един японски дом.

  • Настилката трябва да бъде приятна за ходене по боси крака, гладка и уютна.
  • Обикновено се залага на дървения материал, защото той отговаря най-добре на тези нужди. Повърхността му е покрита от „татами“ - специални подови настилки, които са изградени от дърво, както и бастуни.
  • На всеки две години е добре да се подменя.


Стените – една нетрадиционна визия

Поради горещия климат през лятото, хората в Япония са заложили на плъзгащи се стени „Шоджи“, изработени от специална хартия от пергамент и дървен материал. Когато е по-хладно „Шотджи“ може да се използва  и като преграда, която да раздели голямото помещение на две по-малки. 

  • Стените могат да бъдат покрити с дървени панели, които да приличат на голяма рамка.
  • Доста популярно са и тапетите с японски мотиви: ветрила, вождове - тайнственост, чиято красота ни пленява.
  • Стената почти винаги е боядисана в светъл и естествен нюанс.

Вижте още: Пет възможности да придадете ново очарование и красота на спалнята


Обзавеждане в японската спалня

В конвенционалната японска спалня мебелите липсват, но въпреки това модерността е оставила своя отпечатък върху декорацията на домовете.

  • Най-често присъстват обикновени, ниски, правоъгълни мебели, изработени от естествени материали, които изглеждат като играчки.
  • За японците е напълно достатъчно да имат в спалнята си едно ниско комфортно легло и две нощни шкафчета в допълнение към него.


Аксесоари в японския стил

  • Визията на японската спалня изглежда непълна, ако в нея липсват завеси. Тук говорим за светли пердета от памук или коприна, напълно изчистени или с ивици, без гънки, ръбове.
  • Обзавеждането в тази култура е като вярването им за съществуването – обикновен, и смислено. Именно затова декорациите трябва да бъдат уникални и много внимателно подбрани.  
  • Други идеи за декорация са картините с японски мотиви, бамбуковите основи, интериорни кукли в кимоно и растения като икебаната.

Японският стил обединява в себе си хармония, аскетизъм и уединение с природата. Ако и вие като нас се влюбихте в простотата и изчистената визия, то не е късно да ги пресъздадете и във вашия дом. Културата е много далечна от нашата, но това я прави именно толкова вълшебна, мистериозна и интересна за нас. Ако имате нужда от професионален съвет и помощ при избора, не се колебайте, а се свържете с интериорните дизайнери в нашата платформа. По всяко време имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще полчуите няколко оферти, които може да сравните и да изберете най-подходящата за вас..

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта