Кои са перфектните цветове за спалня?

Публикувано на 13/02/2020 от Сузана | Последна редакция на 13/02/2020 | Видяно 8 706 пъти

Всеки цвят има способността да говори, въздейства, изпраща сигнали и събужда емоции. Независимо дали го осъзнаваме, цветовете засягат нашите умове и в крайна сметка може да повлияят на съня и почивката ни. И тъй като качественият сън е неделима част от комфортния живот, от нас зависи да си организираме оптималната среда, в която да си почиваме. Така че да пристъпим към нелеката задача да изберем цвета, който ще направи атмосферата в спалнята ни възможно най-приятна, спокойна и релаксираща.

Най-популярните цветове за спалня са бял, зелен, син и лилав, а по отношение на червеното или зеленото обикновено сме по-скептични. Как тези цветове наистина се връзват с интериора в спалнята? Ако имате нужда от професионално съдействие, не се колебайте да потърсите за консултация специалистите, регистрирани при нас. С тяхна помощ ще направите спалнята си истинско съвършенство!


Спалня в бяло - семпло, изчистено и много красиво!

Бялото е напълно неутрален цвят, с който е много трудно да се сгреши. То изразява свежест, финес и невинност. Обаче рискът, който поемаме с него е, че спалнята може да придобие твърде стерилен и студен облик.

  • Препоръчително е да се комбинира с по-топли и ярки цветове, като червено или оранжево. По този начин ще се внесе нотка свежест и ще има цветен акцент.
  • Заложете на големи възглавници в каквито искате цветове. Може да са меки, прасковени нюанси или наситени тюркоазени.
  • Най-голямата драма с белия цвят е неговата поддръжка. Особено бързо се цапат стените в областта на ключве за осветление и контакти. Вариант е точно тях да боядисате в мръсно бяло, шампанско или екрю.

Вижте още: Идеи за спалня в бяло в 5 различни интериорни стилове


Зелено - определено да!

Зеленото, както е известно, успокоява и свързва мисловно човека с природата. Не се притеснявайте да го използвате в спалнята. Освен това то влиза в идеална комбинация с бялото.

  • Зеленият цвят балансира настроението и намалява раздразнителността, така че всяка сутрин можете да се събуждате спокойни и релаксирани.
  • Определено този цвят е за готовите да експериментират.
  • Винаги може да заложите на по-меки нюанси, в по-светли тонове. Ще имат не по-малък ефект.
  • Зелените елементи в стаята може да внесат страхотен чар. Малки бижутерки, картини, рамки за снимки, нощни лампи. Всеки малък, зелен детайл може да бъде перфектна част от спалнята ви.

 


Спалня в червено за истински ценители!

Често чуваме, че червеното е агресивен цвят. И още по-често се спряга за тотално неподходящ за спалня! Това обаче изобщо не е така!

  • Червеното е цветът на кръвта и живота, то насърчава и влияе позитивно на тъжния или депресиран човек.
  • Определено изберете ли червеното за вашата спалня, то със сигурност сте доста дързък човек, склонен на експерименти.
  • Идеално може да го комбинирате в бели елементи. Съчетанието с гланцови мебели ще направи стаята превъзходна.
  • За да засилите драматизма към червеното добавете черни елементи. Тъмни завеси, черни статуетки, аксесоари, възглавници.  

Вижте още: Спалня в червено за повече дързост, стил и романтика


Синьо - за силен и свеж интериор!

Синият цвят има успокояващо действие. А от какво повече се нуждаете в една спалня?

  • Страхотно допълнение към синия цвят са лъскави декоративни елементи - нощни лампи, дръжки на нощни шкафчета - всичко, което пожелаете може да блести.
  • Синьото във всичките му нюанси е предпочитан цвят за спалните помещения. Факт е, че по-светлите тонове са за предпочитане. И все пак, ако сте склонни на експерименти - може да заложите и на тъмна палитра.
  • Синьо покривало за легло и спално бельо винаги са добро решение. Прегърнати в топлината на сините чаршафи ще бъдете в капана на спокойствието, релаксацията и уединението.


Спалня в лилаво - бъдете внимателни!

Виолетовият цвят стана много популярен през последните години. Различните му нюанси се използват смело в различни дизайнерски решения. Но внимавайте - това е един от цветовете, които могат да съсипят интериора ви, ако не го използвате правилно!

  • Виолетовият цвят е символ на интелект и насърчава творчеството. Сякаш има за задача да задвижва максимално мозъчните клетки, а в спалнята искаме точно обратното – най-вече да успокоим ума.
  • Ако нямате проблеми със съня, лилавото няма да ви навреди. Но ако страдате от безсъние, не заспивате лесно или често се събуждате, по-добре не рискувайте с този цвят в спалнята си.
  • Много е важно да прекалявате в комбинациите, нито с декоративните елементи. 
  • Лилавото се съчетава чудесно с бяло, бежово, сиво, светлосиньо.


Допълнителен бонус за избора на подходящ цвят в спалнята?

  • За да бъде спалнята колкото е възможно по-уютна, трябва да вземем предвид и нейното местоположение. Ако е насочена на юг и слънцето свети през по-голямата част от деня, можем да си позволим да използваме по-студени цветове - синьо, бяло или сиво. Ако обаче спалнята ни е северна, за предпочитане е да изберем по-топли цветове - като жълто или оранжево.
  • Има и няколко трика, които могат да направят стаята оптически по-голяма, или по-малка. Ако имаме твърде голяма спалня, без колебание можем да използваме по-тъмни нюанси. Ако смятате, че е твърде тясна, трябва да заложите на по-светлите.
  • Можем да увеличим оптично спалнята настрани и на височина, когато направим стените и тавана ярки, а пода по-тъмен. 

Въпреки, че всички цветове говорят свой език, символизират нещо и предизвикват емоции, в крайна сметка решението как да изглежда спалнята ви е ваше. Вие сте тези, които ще заспива там всяка вечер, така че основното правило е цветовете, които ще изберете да ви доставят удоволствие.

Ако искате да чуете и професионален съвет по отношение на най-подходящото боядисване и декорация в дома ви, можете да се обърнете към професионалистите, регистрирани в сайта ни. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения и на предишни клиенти и изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта