5 малки подобрения, с които да внесете голяма промяна в банята

Публикувано на 09/10/2019 от Мария Милушева | Последна редакция на 12/11/2019 | Видяно 2 457 пъти

Знаем, че отлагате ремонта на банята от цяла вечност. Винаги вземането на решение за промяна на това помещение е най-трудно. Ако обаче  банята е мястото, от което бързате да избягате и ви е неприятно да стоите в нея, категорично е време да освежите това пространство. И то без да се налага да правите големи инвестиции или да къртите плочки. Ето няколко малки промени, благодарение на които ще подобрите състоянието на банята си. В случай че имате нужда от професионално съдействие, не се колебайте да се свържете с майсторите, регистрирани в MaistorPlus!


Сменете старите хавлии с нови

Подмяната на старите хавлии с нови не изисква много финансови средства, но пък внася много приятна промяна.

  • Харесайте си някой цвят и купете такива хавлии. Съчетайте с пътечка или завеси за баня и помещението ще придобие съвсем нов вид. Или пък изберете различни цветове. Всичко зависи от вашия вкус.
  • Много хора подценяват този подход и се притесняват, че не могат да си позволят ремонт, но всъщност при повечето бани дори не е нужен основен ремонт, за да се подобрят. Същото важи и за тези от вас, които сте на квартира и не ви е резрешено да правите ремонти, но искате освежаване.
  • Внесете козметични промени, купете ароматизатори, поддържайте чисто и резултатите ще са налице.


Обърнете внимание на осветлението

Осветителните тела играят огромна роля за създаване на приятна атмосфера във всяка стая. И банята не е изключение. 

  • Сменете старите лампи и полилеи с нови, актуални и модерни, които използват по-енергийно ефективни крушки.
  • Доброто осветление е важно в банята, така че ако трябва да подредите приоритетите си, изберете да похарчите пари именно за това.
  • Осигурете за банята си LED осветление, което ще е прекрасен вариант.
  • Съсредоточете се върху извършването на промени, които подобряват едновременно функционалността и вида на това помещение, за да се чувствате добре.

Вижте още: Пътеводител в банята: Какво отопление за баня да изберем


Малки детайли за големи промени

Независимо дали сте избрали да променяте основната баня, детската или банята за гости, обърнете внимание и на функционалността. Комфортът трябва да е на първо място, за да може да ви бъде максимално удобно.

  • Добавете няколко закачалки на гърба на вратата или близо до душа. Тях може да използвате за кърпи, халати или за сушене на бански костюми.
  • Важно е също да не пренебрегвате отоплението. Можете да използвате инфрачервени панели за баня, кварцова печка, вентилаторна печка. т.нар. духалка и други.
  • Добавете и още рафтове, ако тези, които имате не са ви достатъчни. Можете да нареждате там любимите си продукти като маска за коса, различни кремове, ароматизиращи свещи.
  • Дори и да имате достатъчно място за съхранение, можете да добавите органайзери за чекмеджета, за да поддържате всичките си неща спретнати и подредени.


Подновете техническата апаратура

Това може да окаже огромно положително влияние. Особено ако изберете нещо, което е напълно различно от това, което в момента имате.

  • Започнете с душа или ваната – вземете нова глава за душ, пълнител за вана или нови дръжки.
  • Сменете мивката, за да освежите напълно банята. Може да не ви се вярва, но това ще ви накара поне малко да се чувствате, сякаш сте в нова и модерна баня.
  • Смяната на смесителите също може да окаже много благоприятно въздействие върху цялостната визия. 
  • Не е за подценяване и подмяната на мебелите в банята - шкафчета, табуретки. Всяко ново нещо може да даде съвсем различен и много стилен облик на всяка стара баня.

Вижте още: Наръчник в избора на шкаф за баня


Мини ремоделиране

Ако горните съвети не са в състояние да решат най-големите проблеми в банята ви, ремоделирайте, боядисайте шкафа например. В повечето случаи това е работа, която трябва да оставите на професионалистите, тъй като изисква по-сериозна подготовка.

  • Рискувайте с ярки цветове – винено, сиво, жълто. Това ще модернизира пространството.
  • След като приключите работа по шкафовете, ако можете да отделите по-голяма сума пари, сменете плота с такъв от луксозен естествен камък. Ако не е по възможностите ви, не се притеснявайте, има и други опции, например използването на материал като кварца. Това е много по-бюджетен вариант.


Планирайте работата си и бъдете постоянни

Има множество варианти, с които да внесете подобрения в банята си. Най-важното условие обаче е да имате план за действие и постоянство да го следвате и реализирате. Бъдете готови по пътя към по-хубава баня да срещнете трудности. Те обаче не трябва да ви отчайват. Напротив! Нека бъдат стилумът ви към целта за постигане на по-уютна баня. 

Обновяването на банята може да бъде и не толкова сложна задача. Стига да имате желание, идеи и заделен бюджет. Не забравяйте, че при по-сложните задачи не е нужно да експериментирате, ако нямате нужните умения. Потърсете професионалната помощ на специалистите, регистрирани в нашия сайт. Само трябва да подадете безплатна заявка за проект и след това да изберете с кого искате да работите. Другото оставете на тях.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта