Плочките в банята - как да ги превърнем в красив акцент?

Публикувано на 10/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 26/09/2019 | Видяно 2 408 пъти

Едва ли ще ви изненадаме, ако кажем, че стените в банята се различават от всички други стени, намиращи се в домa. Например - в дневната, спалнята, коридора и други напълно сухи помещения, абсолютно всеки тип стенно покритие ще бъде функционално и добре изглеждащо. Дори стените на кухнята могат да си позволят да бъдат облицована с почти всякакво покритие. Но в банята ситуацията е по-различна. Там вода и влага има непрекъснато и навсякъде.

Влагата, идваща както директно от ваната и душа, така и от въздуха, има меко казано неблагоприятно влияние върху стените. Затова перфектното решение за стенно покритие в тази зона от жилището са плочките. Те отдавна са най-предпочитаната основа за бани и мокри помещения. Това е така, тъй като те са водоустойчиви, почистват се лесно и са много красиви. А за да ви покажем как да преобразите банята си, използвайки уж обикновени плочки, тук ви представяме няколко креативни и интересни идеи и трикове. Ако решите да приложите някои от тях в дома си, то непременно потърсете професионална помощ от майсторите за ремонт на баня, регистрирани в сайта ни.


Използвайте фугиращата смес, за да създадете впечатляващ стил

Един лесен начин да преобразите вида на плочките е да промените това, което се намира около тях. А именно - фугиращата смес.

  • За да създадете по-впечатляващ акцент, е нужен контраст. Как да го създадете? Лесно. Например - бялата фугираща смес би стояла чудесно, обграждайки черната плочка. Така на лице е драматична трансформация, която носи усещане за дързост и елегантен стил. 
  • Друга по-цветна и пъстра идея е да обградите неутралните плочки с цветна фугираща смес. Резултатът е закачлив и необичаен и заедно с това - много стилен и нежен. А как да комбинирате цветовете? Оставете вашето въображение да реши.

Вижте още: 5 блестящи идеи за осветление в банята


Разчупете стила, като промените подредбата на плочките

Вероятно тази идея ви се струва абсурдна. Но всъщност не е точно така. Представете си, че банята ви е кутия, пълна с керамични квадратчета, правоъгълници и други форми, които са част от един пъзел. На пръв поглед изглежда, че отделните елементи са твърде противоположни и не биха се съчетали добре. Крайният резултат обаче показва друго - хармонична схема, носеща единствено усещане за стил и комфорт. А как да подредите съвършения пъзел? Ето основните модели за редене на плочки:

  • Така наречените “подредени модели” представляват ред плочки, като съседните редове са положени така, че съставящите ги плочки да са поставени по-напред от тези на предходния ред. Пример за такъв модел са класическите тухлени схеми.
  • Друг модел, по който можете да редите “пъзела” си е диамантения. При него плочките се поставят диагонално, като всяка трябва да образува 45-градусов ъгъл към стените. Този модел добавя усещане за жизненост и динамика на цялостната атмосфера в банята.
  • Друг предпочитан модел е V-образният. Редовете се изпълняват така, че да образуват буквата “ V”, като се блокират взаимно. Това е един по-сложен модел за редене на плочки, но пък може да оживи иначе обикновената стена. 


Екпериментирайте с формата на плочките

Квадратът е най-популярната форма плочки. И има защо. Той е безкрайно податлив на различни стилове и се вписва перфектно във всяка обстановка. Квадратните плочки могат да се преместват и поставят по всевъзможни и различни начини. Плочките в правоъгълна форма също са доста предпочитани, заради тяхната функционалност и възможност за употреба в широк спектър от ситуации.

  • Ако искате да създадете наистина уникален интериор банята си, заложете на плочки във форми, различни от квадрат или правоъгълник.
  • Страхотен вариант са шестоъгълните керамични плочки с голям формат. Те са ефектни и привличащи погледите, а добавянето на силно контрастен цвят на фугиращата смес може само да подчертае тяхната необичайна, но невероятно стилна форма.

Вижте още: Наръчник в избора на шкаф за баня


Оградете долната част на стените

Банята е най-мокрото помещение в дома. И никое място в нея не е толкова напоено с вода, колкото долната й половина. Какво по-добро решение от това да оградите долната част на стените с красиви и функционални плочки?

  • Хубаво е ограждащите плочки се простират от пода по стената на около метър височина. Това вертикално разположение може би изисква повече време за инсталиране, но резултатът е повече от невероятен.
  • Поставени така плочките предпазват стените от влага и удължават живота им.
  • Това своеобразно ограждане също помага визуално да се разруши монотонността на иначе обикновените стени.

Вижте още: Изберете най-подходящия вентилатор за баня


Добавете акцентна стена

Акцентните стени са един от най-използваните способи да се разчупи визуално интериора в дадена стая. Те са чудесен инструмент за добавяне на повече свежест и цвят. И са перфектното решение за създаване на по-интересна атмосфера в банята.

  • Ако у дома имате вана, то перфектното място за добавяне на акцент е стената зад нея. Това е така, защото обикновено точно тази стена е първата, която се набива на очи.
  • Ако пък не разполагате с вана и имате сравнително малка баня, вашата акцентна стена може да е тази, върху която най-напред пада погледът ви. По този начин тя определено няма да остане незабелязана.

В случай, че вашата баня се нуждае от повече живот и стил, то леката й промяна е страхотен начин да добавите тази доза свежест. За още по-красив, стилен и качествен краен резултат, не забравяйте да се обърнете към специалистите по лепене на плочки, регистрирани в сайта ни. Направете безплатна заявка за проект сега, а до 24 часа ще получите няколко оферти. Сравнете ги, вижте отзивите и на предишни клиенти и изберете най-доброто за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта