Малко жилище с отворен план впечатлява с функционалност и съвременен дизайн!

Публикувано на 25/11/2017 от Дора Пенкова | Последна редакция на 15/03/2019 | Видяно 2 853 пъти

Оптимизирането на малкото жилище често е предизвикателство. Ако разполагате само с една стая, която трябва да "разкроите", за да обособите отделни зони за кухня, спалня, дневна и т.н., апартаментът, който ще ви представим тук може да ви послужи за вдъхновение. Въпреки ограничената площ, с която разполага, това жилище предоставя нужния комфорт на своите обитатели и дори предвижда допълнително легло за гости или за трети член на семейството. Използването на прегради и нива в пространството е ключът към хитрото му разпределение.

В случай че притежавате подобно по размери жилище и искате да се доближите до представената функционалност, можете да разчитате на експертите по интериорен дизайн, регистрирани на нашия сайт.


Спалня, повдигната на по-високо ниво

В този едностаен апартамент спалната зона е обособена, като е повдигната на около половин метър над нивото на останалата част от жилището. В частта си към коридора леглото е преградено посредством стъклена стена с тъмна метална рамка, а в тази към всекидневната прави плавен и отворен преход. Така стаята не губи визуално от площта си, както би се случило при изграждането на декоративни, непрозрачни паравани.

Второто ниво на спалнята е продължено към всекидневната зона с шкаф на същата височина, който се движи покрай стената, създавайки усещането за хомогенност. Стълбите са комфортно решение за достъп, а и не отнемат много от пространството, заради сравнително ниската височина, която трябва да бъде преодоляна.

Вижте още: Как 42 кв.м. се превръщат в едностаен шедьовър


Допълнително легло за гости или за дете

Въпреки малката си квадратура, това жилище впечатлява с хитрите си интериорни решения. Сред тях е леглото, което се издърпва от по-високата част на спалнята. За да се осигури нужното пространство за тази рокада е необходимо да се преместят един стол и една малка маса, без съществено да се нарушава подредбата във всекидневната. Тъкмо напротив, дори и в този си вид тя продължава да бъде функционална. По този начин едностайният апартамент може да приюти тричленно семейство или да осигури на двучленното вариант за настаняване на гости. При това - върху удобен матрак. В дългосрочен план това е далеч по-удобното решение в сравнение с разгъваемите дивани, които могат временно да спасят положението.


Малка и кокетна холна зона

Холната част е сгушена в единия ъгъл на стаята, позиционирана срещу спалнята и до трапезарната зона. Мекият, двуместен диван е разположен с гръб към прозореца, а пред него откриваме две малки масички с еднакъв дизайн, но различни по цвят и размер. По-голямата е в бяло, а по-малката от дърво или имитираща този материал. Сред мебелите за сядане откриваме още стол и табуретка в светло и тъмно сиво, с дървени крачета. Комбинацията от бяло, сиво и дърво е водеща в целия апартамент и се забелязва във всяка зона на жилището. Интересен елемент тук е висящата закачалка, намираща се над ниския шкаф в дъното на стаята. 


Трапезарна зона и компактен гардероб

Холната зона прелива плавно в трапезария, разположена по същия начин, но в другия край на стаята. Частта най-близо до прозореца е заета от пейка с мека тапицерия, която е продължение на двуместния диван и позволява да се използва като шкаф. Пред нея виждаме маса с бели крака и дървен плот и стол, който по цвят и форма подхожда на този във всекидневната. Малката табуретка от хола също се комбинира добре с трапезарната маса и може да бъде приложена и в тази зона при нужда. Непосредствено до масата се намира и гардеробът. Функционално е решението за същият да бъде предпочетена завеса вместо стандартните врати. 

Вижте още: 12 идеи за трапезария в съвременния дом


Кухненска зона, обединена с част от банята

Вляво от входната врата откриваме умалена версия на антре, достатъчно за връхни дрехи и обувки. Следва мивка с голямо огледало и тоалетни принадлежности, която може да компенсира липсата на пространство в самата баня. До нея, отделена със стъкло в черна метална рамка, се намира малката кухненска зона, притежаваща всичко необходимо като уреди и варианти за съхранение. Стената на кухнята и намиращата се вляво от нея част от банята, са облечена в елегантни и малки бели плочки.

Надяваме се този умно разпределен и стилно решен едностаен апартамент да ви е вдъхновил за оптимизирането на малкото жилище, с което разполагате. Ако имате нужда от професионална помощ за реализирането на своя проект, доверете се на опитни интериорни професионалисти, каквито лесно ще намерите в MaistroPius. Достатъчно е да направите безплатна заявка и до 24 часа ще получите оферти, измежду които да излъчите тази, която е най-близо до изискванията ви. В профилите на кандидатствалите изпълнители можете а видите техните репутации, информация за професионалния им опит, както и отзиви от предходни клиенти. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта