Как да си направим домашно фото студио?

Публикувано на 18/10/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 20/10/2021 | Видяно 1 943 пъти

 

Мечтаете ли да създадете собствено фото студио? Независимо дали се занимавате професионално с фотография или просто искате да правите красиви снимки, обособяването на такъв тип помещение в жилището ви, би ви отворило много възможности. 

Възможността да произвеждате висококачествени снимки от пределите на собствения си дом означава, че можете да избегнете пренасянето на голямто и тежко фото оборудване до студио под наем. Домашното фото студио позволява и да имате пълен контрол върху средата, в която снимате. Затова създаването на студио в дома ви, може да ви помогне да създадете по-добро фотофрафско портфолио. Или пък просто да упражняватe хобито си на по-високо ниво. 

И макар че повечето хора си мислят, че мечтаното студио, върви в тандем с огромна сума, ние сме тук, за да разбием това твърдение. С малко находчивост, много въображение и подръчни средства, можете да създадете уникално домашно фотостудио. 

Ако се нуждаете от професионална помощ за обзавеждането на вашето ново фотостудио, винаги можете да се обърнете към регистрираните професионалисти в MaistorPlus и безплатно да заявите проект още сега.


Първа стъпка - Отделете мястото на бъдещото си студио

Първото нещо, на което да обърнете внимание при проектиране на фото студиото е къде ще се намира то.

Най-важният фактор тук е обектът, който планирате да заснемете. Важно е да знаете какви снимки ще правите - портретни, в цял ръст, такива на храна, на различни продукти или пък на домашния ви любимец. След като си отговорите на този въпрос, може да решите къде да позиционирате вашето студио - в неизползвана стая на дома ви или пък в таванско помещение, ако имате нужда от голямо пространство. От друга страна, ако търсите по-малка площ, можете просто да освободите ъгъл във вашата всекидневна.

Но що се отнася до пространство, е добре да знаете, че по-голямото често означава повече. Това е така поради две причини: 

  • Светлината няма да се отразява в стените толкова, колкото в по-малките пространства. Което пък означава по-добър контрол върху осветлението ви.

  • Освен това ще имате и по-голяма гъвкавост по отношение на фокусните разстояния, които можете да използвате. Имайки това предвид, опитайте се да намерите такова кътче в дома ви, където да успеете да заснемете портрети на цялото тяло с поне 50 мм обектив.


Втора стъпка - Какъв ще е фонът?

Що се отнася до фотостудио, вероятно знаете, че фонът е добре да бъде възможно най-семпъл. И макар че е добре да имате повече варианти за бекграунд, няма проблем и в това той да е само един. Стига да е достатъчно функционален.

  • В идеалния случай първият ви фон трябва да бъде неутрален цвят - бял, сив или черен. Ако случайно имате обикновена бяла стена в дома си, можете да използвате нея, вместо да купувате фон.

  • Ако пък не разполагате с бяла стена, бюджетен вариант за основен фон е окачването на обикновени най-обикновен чаршаф в предпочитания от вас цвят. Съществува и възможността да закупите обикновен плат от магазин за тези цели. Имайте предвид обаче, че тъканта е почти невъзможно да се поддържа не намачкана.

  • За цветен фон можете да закачите плътни тъкани. 

  • Следващата стъпка е да окачите фона си. Вместо да купувате циклорамна рамка, можете да направите своя собствена. За целта са ви нужни CPVC и PVC тръби или поцинковани такива, ако търсите повече стабилност, които можете да използвате за окачена или за стояща рамка.


Трета стъпка - източници на светлина

 

Що се отнася до осветлението, имате две възможности - да изберете естествени или изкуствени източници на светлина.

  • Естествени източници на светлина 

Ако имате големи и светли прозорци в кътчето, което ще превърнете във фотостудио, то сте истински късметлии. Естествената светлина е най-евтиният, най-простият и често най-добрият наличен източник на светлина. Освен това контролът над нея се упражнява изключително лесно и то с подръчни материали. Например бял плат или картон, с които да разсейвате светлината. Ако не искате твърде много светлина, можете лесно да покриете прозорците с дебела, черна кърпа (подобна на кадифе тъкан е добър вариант).

  • Изкуствена светлина

Ако пък предпочитете да снимате с изкуствена светлина, ще се наложи да инвестирате в оборудване според това какъв тип снимки планирате да правите.

Непрекъснатата светлина обикновено се използва за заснемане на видеоклипове, но може да се използва и във фотографията. Горещите непрекъснати източници на светлина като фотопотоп или кварц са по-евтини, но могат да бъдат неудобни както за вас, така и за вашите модели. От друга страна, студените непрекъснати източници на светлина, захранвани от флуоресцентни или LED крушки, разбира се, са по-удобни, но също така са и много по-скъпи.

Прожекторите са най-често използваният тип осветление в студийната фотография. Със сигурност обаче не са най-бюджетният вариант за домашна такава. Но ако имате добра техника и малко креативност, нямате нужда от скъпи прожектори, за да постигнете ефектни снимки. В крайна сметка е важно да умеете правилно да боравите с наличната светлина, независимо дали е естествена или изкуствена.


Финални щрихи

 

Финалните щрихи от създаването на домашно фотостудио може би са и най-приятните за онези от вас, които са любители и на интериорния дизайн. Ето на какво да обърнете внимание при декорирането на вашето студио и какви елементи да включите в него, за да изглежда то красиво:

  • Стол и/или малка маса

Дори да изглежда очевидно, наличието на стол или маса в студиото винаги би било от полза. Независимо дали правите портретни или друг тип снимки, обектът, който снимате - човек или продукт - е добре да е правилно разположен в пространството. Масата би била от полза и ако ви е нужно място, където да оставите лаптопа си, за да разгледате заснетите снимки.

  • Щипки за закачане

Щипките са универсални инструменти, които могат да се използват за почти всичко. Независимо дали ще закачите фона си с тяхна помощ или ще ги използвате за нещо друго, ползите от тях са много и това ги прави задължителен елемент във всяко студио.

  • Дистанционно за снимки

Дистанционото е още едно чудесно допълнение към вашето фото студио. Можете да го използвате, за да сведете до минимум движението на камерата и да постигнете възможно най-голяма острота на изображенията. Това би ви позволило да заснемете изключителни снимки, в които движението на обекта е ключов елемент. То също така ще ви позволи да фокусирате погледа и вниманието си върху случващото се на снимачната площадка, вместо върху визьора.

В заключение можем единствено да кажем, че когато става въпрос за създаване на собствено фотографско студио, творчеството и въображението са по-важни от бюджета, с който разполагате. Но пък винаги е добре да знаем, че можем да разчитаме на професионалист, ако имаме нужда от професионален съвет за декорирането на помещението си. Ако имате нужда от такъв, можете да се свържете с професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. За да изготвят проект, съобразен с вашите нужди, можете да изпратите напълно безплатна заявка още сега. В отговор ще получите оферти, от които да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта