Здравословни "тако" купички

Последна редакция на 06/05/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 968 пъти

Източник

Такос са мексикански тортили, пълнени с комбинация от зеленчуци, телешко месо и ориз или друга зърнена култура. Предлагаме ви една по-здравословна, но не по-малко вкусна алтернатива!

Какво ще ви е необходимо /за 3 порции/:

  • 200 гр. кайма от чисто телешко месо
  • 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. доматено пюре, кубче бульон (разтворено в кафена чаша вода)
  • 200 гр. сготвен ориз или зърно по избор
  • 150 гр. сварен нахут, блендиран с 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. чесън на прах, сол и черен пипер (получава се хумус)
  • 200 гр. свежа маруля, нарязана на дребно
  • 150 гр. нарязани чери домати
  • шепа-две кълнове по избор
  • салса (150гр. доматено пюре, блендирано с 50 гр. лук, 1 ч.л. кафява захар, 1 ч.л. чесън на прах, 3/4 ч.л. сол, 1-2 щипки пипер)

Приготвяне:

  1. Загрейте широк тиган на средна степен и гответе месото за 3-4 минути при непрекъснато разбъркване. Добавете червения пипер, доматеното пюре и разтворения бульон. Гответе до пълна готовност на месото (до добиване на кафеникав цвят).
  2. В купички за сервиране направете канапе от нарязаните марули, подредете отгоре чери доматчета, купчинки от сготвения ориз, купчинки кълнове, 2 с.л. салса и 2 с.л. хумус. Хапвайте с удоволствие!

Дано идеите ни са ви харесали и вдъхновили да приготвите нещо по-различно и по-пълноценно за вас и вашите близки! А при необходимост от ремонтни дейности в кухнята, потърсете специалисти, които да ви помогнат. Заявете безплатно проект и ще ви изпратим оферти от конкурентни компании в областта. Сравнете ги и преценете коя отговаря най-точно на вашите очаквания!

Свързано:

Чудни кулинарни композиции за любителите на здравословна и пъстроцветна храна

Дори и да не ви се вярва, съществува здравословен вариант на прословутите мексикански такос. В случая вместо да видим продуктите, увити в тортиля, както е оригиналът, същите са подредени в купичка, готови за консумация. А комбинацията, такава, каквато е представена тук, обещава не по-малко апетитно изживяване. Нека се уверим сами. Започваме с няколко грама телешка кайма. Разбира се, че можете да откриете такава във всеки магазин, но вместо да залагате на този мързелив вариант, препоръчваме ви да си намерите хубаво чисто телешко месо. Потърсете в месарски магазин, за който сте проучили, че се зарежда наистина прясно месо, каквото трудно ще откриете из големите вериги. Помолете да ви смелят телешкото на място, ако нямате възможност да свършите тази работа у дома. Вдясно от каймата забелязваме купчинка сварена киноа, като на нейно място можеше да има също бял или кафяв ориз, елда или друго подобно вариво. За него бихме могли да кажем, че замества липсващото в този прочит на такос хлебче тортиля. В центъра на купичката откриваме салца от домати, при която се показват и кубчета от сладки картофи. Не липсват и резени пресни домати, придаващи свежест на предястието, в комбинация с нарязаните кълнове отдясно и пресния спанак отляво.