Определяме количеството вода

Последна редакция на 07/05/2024 от Йордан Колев
Източник | Видяно 777 пъти

За да определите количеството вода за оптимално напояване, трябва да обмислите колко добре почвата запазва влагата, метеорологичните условия, наличието на мулчиране, сорта растения и тяхната възраст, както и схемата на засаждане.

  • Може да се извадят определени изводи с поглеждане на външния вид на доматените храсти. При недостатък на влага цветовете на листата потъмняват, а при суша започват да увяхват. Вялостта на листата е първият признак по който може да разберете, че е време за спешно поливане.
  • При формиране на цветовете, както и в период на бързото развитие доматите имат особена нужда от влага. Ако не е валяло цяла седмица, храстите могат да се поливат веднъж, като се изразходват от три до пет литра вода на всеки. При настъпване на периода на плодоносене не трябва да се допуска пресъхване на почвата. За това се изисква двуразово поливане при същата норма разход вода на храст.

Несъмнено, добрата реколта домати зависи не само от поливането, но и от интензивността на слънчевите лъчи, качествата на почвата, сорта. Но поливането заема най-важното и ключово значение в тази нелека задача – да се отгледат хубави домати. При нужда от помощ за вашата градина не забравяйте да направите безплатна заявка, която ще ви даде възможност да сравните оферти регистрирани в сайта ни озеленители. Разгледайте профилите им и оставени от предишни клиенти оценки, за да вземете най-доброто решение. 

Свързано:

Идеи за градина Поливане на домати на открито: основни правила