Лопата и вила за стройни бедра и стегнат ханш!

Последна редакция на 08/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 895 пъти

Градинарската лопата се използва при риголване, което представлява обръщане на почвата. Лопатата се забива на около 60 см., загребва се пръст и се изсипва на земята така, че слоят, който допреди малко е бил отдолу, сега да мине отгоре. Извършва се преди да се засадят овошки или лози например. Вилата, като тук имаме предвид земеделското сечиво, от своя страна служи за събиране и обръщане на сено и слама. Работата с всеки един от тези земеделски инструменти натоварва мускулите на бедрата, както и глутеусите, тоест ханша.

Правилна стойка и движение: Внимаваме гърбът да е максимално прав. Това не означава да е под 90 градуса спрямо земята, а да не се изгърбваме. Преди да забием лопатата в земята/вилата в сеното, приклякаме леко. Движението тук е с ханша назад, а не с коленете напред. Забиваме лопатата, като можем да си помогнем с единия крак, а когато същата е вече пълна с пръст, която трябва да обърнем, поемаме тежестта с мускулите на бедрата. По този начин предпазваме както кръста, така и коленните стави от травми. Ако държим корема стегнат, изометрично работим и с коремните мускули.

Вижте още: Как да превърнете дома си във функционална фитнес зона

Свързано:

Градинарските инструменти като спортни уреди: заместете фитнес залата с тренировка в градината

Нека разгледаме колажа от две снимки, който е представен на нашето внимание тук. На пръв поглед двете изображение, от които е съставен, нямат нищо общо. Всъщност обаче те имат тясна спортна връзка, към която ще се върнем малко по-късно. На снимката отляво виждаме част от градина, в чиято светлокафява пръст е забита тъмнорозова градинарска лопата. Този градински инструмент е пръв помощник в изкопните дейности в градината, касаещи риголването, иначе казано - обръщането на почвата. Целта на това занимание е по-дълбокият слой почва да заеме мястото на по-горния и така се получава обновяване. Последното е необходимо, за да се получат по-доби условия за културите, които предстои да се засеят. Сега продължаваме към снимката отдясно, която показва фитнес упражнение, насочено към мускулите на краката. Освен с подходящи уреди в зала, мускулите на бедрата могат да се тренират и със собствена тежест, а при малко повече въображение, такава тренировка е възможна и с градинарска лопата. Важно е само при работа с лопатата, гърбът да е изправен и да имаме правилна техника на клякане.