2 начина за захранване на дома с възобновяема енергия

Публикувано на 20/03/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 20/03/2023 | Видяно 4 723 пъти

Напоследък се забелязва тенденция към природосъобразен начин на живот у все повече хора, което е похвално и дано броят на последователите й не спират да растат. Изборът на възобновяема енергия като източник на електричество и отопление за Вашия дом е чудесен начин да намалите нивото на въглеродния отпечатък в атмосферата.  

Ако пред вас стои този избор, то не се колебайте и направете дома си “зелен” - това определено ще ви отведе напред в бъдещето.  


Какво е възобновяема енергия?

Възобновяемата енергия се генерира от естествени източници, като слънце, вятър и вода. Нарича се още “зелена енергия” или “чиста енергия” защото процеса на генериране не излъчва никакви или почти никакви парникови газове, за разлика от изкопаемите горива като въглища и нефт. 

Отдалечаването от традиционните източници на енергия е ключова стъпка в борбата с изменението на климата. И тъй като тази планета е нашия дом това ни прави отговорни в действията си. 

Кои са най-добрите начини за захранване на дома с възобновяема енергия? 

Най-често срещаните алтернативни източници на електроенергия са слънчевите панели и вятърните генератори. И двете технологии са доста добре развити, а цените на оборудването постепенно навлизат в рамките на постижимите.


Какъв източник да изберем?

Това вече е въпрос от компетенцията на специалисти, но точката от която трябва да се тръгне е да се определи количеството енергия, която е необходима за домакинството. Експертите определят най-общо два варианта на захранване - пълно захранване на дома с енергия и в качеството на резервно решение. Това какъв тип на захранване ще изберете има отношение и към крайната цена на оборудването, ето защо е важно да имате яснота още в самото начало на разработването на проекта. 

Изборът на вида източник на енергия зависи и от климатическите и географски особености на района. И това е логично - по-слънчевите места са отлични за слънчевите батерии, а там където има ветрове през повечето време е мястото за ветрените генератори. Не пропускайте да отчетете нито една подробност при съставянето на проекта, тъй като всяка една от тях има важно значение за крайния резултат и разбира се стойността на системата. 


Слънчева енергия за зелен дом

Слънцето може да се използва, като източник на енергия за дома чрез слънчеви фотоволтаични панели, които да се монтират на покрива на къщата. Такива вече се срещат доста често, което означава че такъв тип система е достъпна и е отлична алтернатива за домакинството.  

Фотоволтаичните панели улавят слънчевите лъчи и ги превръщат в електричество, което може да се използва за обичайните домакински нужди и за отопление. Слънчевата енергия може да се използва и за осигуряване на топла вода през цялата година.  

Панелите генерират енергия в светлата част на деня, като съвсем не е нужно да има слънчево греене, за да работят, въпреки че те са по-продуктивни и генерират повече енергия в слънчево време. Енергията , генерирана в светлата част на деня, може да бъде съхранявана в батерии, което позволява тя да бъде използвана след като слънцето залее и през нощта.    

Защо това е полезно? 

Генерирането на собствена чиста енергия посредством слънчеви панели ви дава възможност да подобрите устойчивостта на вашия дом - едно от основните предимства на слънчевата енергия. Освен това, слънчевите панели ще ви помогнат да намалите зависимостта си от енергийната мрежа и съответно да намалите сметките си за електричество, а това вече са сериозни предимства. 


Ветрогенератор като източник на енергия

Ветрогенераторът е друг тип устройство, познато ни като източник на възобновяема енергия, което използва движението на въздушните маси, за да генерира чиста енергия. Това е чудесно решение да частен дом, което ще даде много добра алтернатива за снабдяване с енергия и поддържането на зелена структура. Съвсем до скоро ветрогенераторите са били иновативна технология, но днес вече могат да се забележат и в реална среда. 

Изборът на ветрогенератор е специфичен и предвид средният разход за оборудването е добре още в началото на планиране на инсталацията да потърсите експертната консултация на специалист. Той ще направи необходимите замервания, ще отчете всички значими детайли и ще ви насочи към подходящата за вашия конкретен обект система. 


Ползи от чистата енергия

Това са две отлични възможности да направите дома си устойчив и така да допринесете за овладяване на климатичните промени на планетата. Дори и малката стъпка, последвана от много други, ще остави трайна и видима следа в правилната посока. Разбира се тези възможности за подходящи и вашия бизнес, така че това е още една причина да предприемете действия към това да живеем в устойчив дом и да развиваме устойчив бизнес. 

Изграждането на устойчивите енергийни системи е специфичен процес и е всеки може д а се заеме с това. В много от стъпките по разработването и реализацията на проекта за вас ще бъдат важни експертните мнения и насоки на специалистите, които ще откриете в този списък, а проекта си може да заявите напълно безплатно тук.   

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта